TOP
Desery

Wegańska tarta limonkowa z matchą

Jeszcze przed Świętami Wielkanocnymi przedstawiam przepis na doskonałą tartę, która znakomicie sprawdzi się na świątecznym stole zamiast tradycyjnego mazurka kub można go też upiec w jako mazurka i również uda się wspaniale. Tarta limonkowa z delikatną nutą herbaty matcha, aksamitnym kremem i idealnie kruchym, lekko karmelowym ciasteczkowym spodem. Zapewniam, że wszyscy goście i rodzina będą zachwyceni po spróbowaniu tego ciasta, a jego przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil . Bardzo polecam spróbować i życzę radosnych, zdrowych oraz spokojnych Świąt Wielkanocnych!

Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm

Spód:

300 g ciasteczek zbożowych lub dowolnych kruchych (użyłam Lotus)

80 g masła roślinnego

szczypta soli

Masa limonkowa:

320 ml mleka skondensowanego kokosowego słodzonego

skórka i sok z 2 limonek

1 łyżeczka herbaty matcha w proszku

250 ml śmietanki roślinnej 15-31% (użyłam Creamo od Jogurty Magda)

6 łyżek mąki kukurydzianej

Krem:

100 ml śmietanki roślinnej

1 łyżka kremu matcha

1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmielić w malakserze lub blenderem na drobny pył.
  2. Dodać do nich rozpuszczone masło i wymieszać do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
  3. Formę do tarty wysmarować masłem roślinnym lub olejem kokosowym.
  4. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę ciasteczkową wykładając nią dno i boki formy.
  5. Wygładzić powierzchnię łyżką lub dłonią i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.
  6. Pod koniec tego czasu piekarnik ustawić na temperaturę 190 stopni grzanie góra-dół.
  7. Wstawić formę z schłodzonym ciastem do pieczenia na 10-12 minut, do zarumienienia brzegów, a następnie wyjąć i ostudzić.
  8. W tym czasie wszystkie składniki na masę limonkową zmiksować blenderem lub trzepaczką do uzyskania jednolitego, gęstego kremu.
  9. Na podpieczone ciasto przelać masę limonkową i ponownie wstawić do piekarnika.
  10. Obniżyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 35-40 minut do wyraźnego ścięcia się wierzchu.
  11. Następnie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia w kuchennym blacie.
  12. Następnie schłodzić w lodówce minimum 4-6 godzin.
  13. Po tym czasie ubić śmietankę z kremem matcha i cukrem na sztywny puszysty krem. Można również dodać łyżeczkę śmietan-fixu dla uzyskania bardziej sztywnej i stabilnej konsystencji.
  14. Tak przygotowany krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować nim wierzch ciasta.
  15. Udekorować dowolnymi owocami lub pistacjami oraz opcjonalnie posypać przesianą herbatą matcha.
  16. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *