Jeszcze przed Świętami Wielkanocnymi przedstawiam przepis na doskonałą tartę, która znakomicie sprawdzi się na świątecznym stole zamiast tradycyjnego mazurka kub można go też upiec w jako mazurka i również uda się wspaniale. Tarta limonkowa z delikatną nutą herbaty matcha, aksamitnym kremem i idealnie kruchym, lekko karmelowym ciasteczkowym spodem. Zapewniam, że wszyscy goście i rodzina będą zachwyceni po spróbowaniu tego ciasta, a jego przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil . Bardzo polecam spróbować i życzę radosnych, zdrowych oraz spokojnych Świąt Wielkanocnych!
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm
Spód:
300 g ciasteczek zbożowych lub dowolnych kruchych (użyłam Lotus)
80 g masła roślinnego
szczypta soli
Masa limonkowa:
320 ml mleka skondensowanego kokosowego słodzonego
skórka i sok z 2 limonek
1 łyżeczka herbaty matcha w proszku
250 ml śmietanki roślinnej 15-31% (użyłam Creamo od Jogurty Magda)
6 łyżek mąki kukurydzianej
Krem:
100 ml śmietanki roślinnej
1 łyżka kremu matcha
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
- Ciasteczka zmielić w malakserze lub blenderem na drobny pył.
- Dodać do nich rozpuszczone masło i wymieszać do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
- Formę do tarty wysmarować masłem roślinnym lub olejem kokosowym.
- Do tak przygotowanej formy przełożyć masę ciasteczkową wykładając nią dno i boki formy.
- Wygładzić powierzchnię łyżką lub dłonią i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.
- Pod koniec tego czasu piekarnik ustawić na temperaturę 190 stopni grzanie góra-dół.
- Wstawić formę z schłodzonym ciastem do pieczenia na 10-12 minut, do zarumienienia brzegów, a następnie wyjąć i ostudzić.
- W tym czasie wszystkie składniki na masę limonkową zmiksować blenderem lub trzepaczką do uzyskania jednolitego, gęstego kremu.
- Na podpieczone ciasto przelać masę limonkową i ponownie wstawić do piekarnika.
- Obniżyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 35-40 minut do wyraźnego ścięcia się wierzchu.
- Następnie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia w kuchennym blacie.
- Następnie schłodzić w lodówce minimum 4-6 godzin.
- Po tym czasie ubić śmietankę z kremem matcha i cukrem na sztywny puszysty krem. Można również dodać łyżeczkę śmietan-fixu dla uzyskania bardziej sztywnej i stabilnej konsystencji.
- Tak przygotowany krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować nim wierzch ciasta.
- Udekorować dowolnymi owocami lub pistacjami oraz opcjonalnie posypać przesianą herbatą matcha.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?