TOP
Desery

Wegańska babka mango z marakują

Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjną babkę, która jest naprawdę banalnie prosta do przygotowania, z pewnością uda się każdemu i zachwyci smakiem rodzinę oraz bliskich. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. W przeciwieństwie do tradycyjnych bab jest bardzo puszysta, wilgotna, aromatyczna, długo zachowuje świeżość i ma delikatnie cytrusowy smak. Bardzo polecam jej przygotowanie na nadchodzące święta. Doskonale sprawdzi się również w postaci mniejszych babeczek.

Zapraszam do przepisu!

Ciasto:

440 g mąki pszennej (użyłam pół na pół tortowa z krupczatką)

600 g pulpy mango (najlepiej z mango aplhonso)

260 g cukru drobnego (lub erytrolu)

160 ml oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru z wanilią

skórka z połowy pomarańczy

szczypta soli

Polewa:

2-3 łyżki puree z marakui lub mango

1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Piekarnik ustawić na temperaturę 180 stopni grzanie góra-dół.
  2. W dużej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól, wymieszać do połączenia.
  3. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą pulpę mango, skórkę pomarańczową oraz olej.
  4. Zmiksować blenderem lub trzepaczką do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.
  5. Formę do babki lub tortownicę wysmarować masłem roślinnym lub olejem, a następnie obsypać mąką krupczatką lub bułką tartą.
  6. Następnie przełożyć wcześniej przygotowane ciasto do formy i wstawić do piekarnika.
  7. Piec przez 50-60 minut do tzw. „suchego patyczka”.
  8. Następnie wyjąć z piekarnika, odczekać do aż lekko ostygnie i położyć na formie talerz, po czym energicznie obrócić babkę tak, aby znalazła się na talerzu.
  9. W dużej misce umieścić cukier puder oraz pulpę z marakui.
  10. Rozetrzeć do uzyskania jednolitej, lekko płynnej polewy.
  11. Tak przygotowaną polewę polać na wierzchu babki.
  12. Udekorować według uznania listkami mięty, wiórkami kokosowymi, pistacjami lub migdałami oraz nasionkami granatu.
  13. Tak przygotowaną babkę można również po upieczeniu i ostudzeniu zamrozić (bez polewy) lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *