Dziś zapraszam na wspaniały wegański sernik z herbatą matcha i limonką. To doskonałe ciasto, niezwykle kremowe i aksamitne, które jest orzeźwiające w smaku i świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Bardzo polecam spróbować. Rozpływa się w ustach, jest delikatnie słodkie z aromatycznym spodem, wyrazistą nutą matchy oraz delikatnym smakiem limonki i mięty. Zachwyci gości i będzie ciekawym przełamaniem tradycji, a przy okazji zdrowszą, lżejszą alternatywą dla rodziny. Zachęcam do spróbowania i przekonania się do takiej propozycji!

Przepis na ciasto o średnicy 20-22cm
Spód:
300 g ciasteczek kruchych (użyłam Lotus)
60 g masła roślinnego
szczypta soli
Masa:
600 g serka roślinnego lub śmietany 18% (użyłam Creamo 18%)
230 g mleka skondensowanego słodzonego (użyłam kokosowego)
60 g mąki kukurydzianej lub budyniu waniliowego
50 g cukru drobnego
sok i skórka z 1 limonki
50 g kremu matcha
5 g herbaty matcha w proszku
3 łyżki śmietanki roślinnej lub mleka roślinnego
Krem:
300g śmietanki roślinnej
50 g kremu matcha
1 łyżka cukru pudru lub syropu z agawy
1 łyżeczka agaru
Dodatkowo:
listki świeżej mięty
ziarenka granatu
Przygotowanie:
- Ciasteczka zmielić w malakserze lub blenderem na drobny pył.
- Dodać miękkie masło i ponownie zmiksować krótko, jedynie do połączenia.
- Tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, natomiast boki posmarować masłem roślinnym lub olejem.
- Na spód i boki tortownicy wyłożyć wcześniej przygotowaną masę ciasteczkową.
- Wygładzić jej powierzchnię łyżką.
- Tak przygotowany spód schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
- W tym czasie w dużej misce umieścić serki roślinne, śmietankę roślinną, proszek budyniowy, cukier oraz sok z limonki.
- Zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.
- Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części.
- Do jednej z nich dodać krem matcha oraz herbatę, a do drugiej skórkę z limonki.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni grzanie góra-dół.
- Do rozgrzanego piekarnika wstawić wcześniej schłodzone ciasto.
- Piec spód przez 10-12 minut do zarumienienia brzegów, wyjąć piekarnika.
- Po tym czasie na podpieczony spód nakładać na środek po 2 łyżki jasnej masy i po 2 łyżki ciemnej. Postępować tak do wykorzystania masy.
- Na niższym poziomie piekarnika umieścić naczynie z wrzącą wodą.
- Na wyższym umieścić formę z przygotowanym sernikiem.
- Obniżyć temperaturę do 130 stopni i piec sernik przez 1,5 godziny.
- Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
- Następnie przełożyć do lodówki i schłodzić przez minimum 4-6 godzin, najlepiej całą noc.
- Po upływie tego czasu w kąpieli wodnej rozpuścić śmietankę roślinną (200ml) z cukrem, kremem matcha i agarem. Gotować 2-3 minuty do uzyskania gęstej, jednolitej masy. W razie czego zmiksować blenderem.
- Następnie ubić mikserem pozostałą, schłodzoną śmietankę.
- Cienkim strumieniem przelewać wcześniej przygotowaną masę, cały czas miksując.
- Tak przygotowany krem przelać na wierzch sernika (2-3 łyżki można zostawić do dekoracji i przełożyć do szprycy).
- Ponownie wstawić do schłodzenia na minimum 2 godziny.
- Zdjąć sernik z obręczy, uprzednio oddzielając go nożem od brzegów tortownicy.
- Przełożyć na paterę lub talerz.
- Udekorować kremem, liśćmi mięty i ulubionymi owocami.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do trzech dni.
Smacznego!






what do you think?