TOP
Desery

Wegański sernik Zebra z matchą i limonką

Dziś zapraszam na wspaniały wegański sernik z herbatą matcha i limonką. To doskonałe ciasto, niezwykle kremowe i aksamitne, które jest orzeźwiające w smaku i świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Bardzo polecam spróbować. Rozpływa się w ustach, jest delikatnie słodkie z aromatycznym spodem, wyrazistą nutą matchy oraz delikatnym smakiem limonki i mięty. Zachwyci gości i będzie ciekawym przełamaniem tradycji, a przy okazji zdrowszą, lżejszą alternatywą dla rodziny. Zachęcam do spróbowania i przekonania się do takiej propozycji!

Przepis na ciasto o średnicy 20-22cm

Spód:

300 g ciasteczek kruchych (użyłam Lotus)

60 g masła roślinnego

szczypta soli

Masa:

600 g serka roślinnego lub śmietany 18% (użyłam Creamo 18%)

230 g mleka skondensowanego słodzonego (użyłam kokosowego)

60 g mąki kukurydzianej lub budyniu waniliowego

50 g cukru drobnego

sok i skórka z 1 limonki

50 g kremu matcha

5 g herbaty matcha w proszku

3 łyżki śmietanki roślinnej lub mleka roślinnego

Krem:

300g śmietanki roślinnej

50 g kremu matcha

1 łyżka cukru pudru lub syropu z agawy

1 łyżeczka agaru

Dodatkowo:

listki świeżej mięty

ziarenka granatu

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmielić w malakserze lub blenderem na drobny pył.
  2. Dodać miękkie masło i ponownie zmiksować krótko, jedynie do połączenia.
  3. Tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, natomiast boki posmarować masłem roślinnym lub olejem.
  4. Na spód i boki tortownicy wyłożyć wcześniej przygotowaną masę ciasteczkową.
  5. Wygładzić jej powierzchnię łyżką.
  6. Tak przygotowany spód schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
  7. W tym czasie w dużej misce umieścić serki roślinne, śmietankę roślinną, proszek budyniowy, cukier oraz sok z limonki.
  8. Zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.
  9. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części.
  10. Do jednej z nich dodać krem matcha oraz herbatę, a do drugiej skórkę z limonki.
  11. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni grzanie góra-dół.
  12. Do rozgrzanego piekarnika wstawić wcześniej schłodzone ciasto.
  13. Piec spód przez 10-12 minut do zarumienienia brzegów, wyjąć piekarnika.
  14. Po tym czasie na podpieczony spód nakładać na środek po 2 łyżki jasnej masy i po 2 łyżki ciemnej. Postępować tak do wykorzystania masy.
  15. Na niższym poziomie piekarnika umieścić naczynie z wrzącą wodą.
  16. Na wyższym umieścić formę z przygotowanym sernikiem.
  17. Obniżyć temperaturę do 130 stopni i piec sernik przez 1,5 godziny.
  18. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
  19. Następnie przełożyć do lodówki i schłodzić przez minimum 4-6 godzin, najlepiej całą noc.
  20. Po upływie tego czasu w kąpieli wodnej rozpuścić śmietankę roślinną (200ml) z cukrem, kremem matcha i agarem. Gotować 2-3 minuty do uzyskania gęstej, jednolitej masy. W razie czego zmiksować blenderem.
  21. Następnie ubić mikserem pozostałą, schłodzoną śmietankę.
  22. Cienkim strumieniem przelewać wcześniej przygotowaną masę, cały czas miksując.
  23. Tak przygotowany krem przelać na wierzch sernika (2-3 łyżki można zostawić do dekoracji i przełożyć do szprycy).
  24. Ponownie wstawić do schłodzenia na minimum 2 godziny.
  25. Zdjąć sernik z obręczy, uprzednio oddzielając go nożem od brzegów tortownicy.
  26. Przełożyć na paterę lub talerz.
  27. Udekorować kremem, liśćmi mięty i ulubionymi owocami.
  28. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do trzech dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *