TOP
Desery

Wegańska tarta jogurtowa z mango i marakują

Dziś przedstawiam przepis na przepyszną, lekką i orzeźwiającą tartę z aksamitnym musem mango, chrupiącym spodem i wyrazistą polewą z marakui. To doskonały przepis na ciasto, które swoim słonecznym kolorem przywołuje wiosnę i słoneczne, ciepłe dni. Myślę, że świetnie sprawdzi się również na świątecznym, wielkanocnym stole. Bardzo polecam spróbować, zwłaszcza, że jest to bardzo proste do przygotowania ciasto, które uda się nawet początkującym cukiernikom.

Zapraszam do przepisu!

Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm

Spód:

300 g ciasteczek zbożowych lub owsianych

60 g masła roślinnego lub oleju kokosowego

szczypta soli

Masa:

450 g pulpy mango

250 g roślinnego serka kremowego lub śmietany roślinnej 18% (użyłam Creamo)

150 ml śmietanki roślinnej 31% lub gęstej części mleka kokosowego z puszki

140 g jogurtu roślinnego (użyłam jogurtu mango Alphonso od Planton Roślinny)

150 g erytrolu lub cukru

2 łyżeczki agaru

Polewa:

160 g pulpy z marakui

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki agaru

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmielić w malakserze lub blenderem na pył.
  2. Dodać do nich zimne masło i ponownie miksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  3. Formę do tarty wysmarować masłem roślinnym lub olejem.
  4. Przełożyć do tak przygotowanej formy masę ciasteczkową na spód i boki formy i wygładzić łyżką.
  5. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
  6. W garnku z grubym dnem umieścić pulpę mango ze śmietanką, erytrolem lub cukrem i agarem.
  7. Wymieszać wszystkie składniki trzepaczką tak, aby masa była jednolita.
  8. Podgrzewać ją na średnim ogniu, mieszając energicznie co jakiś czas, aby uniknąć grudek.
  9. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować jeszcze dwie minuty i zdjąć z ognia.
  10. Przelać do miski i przykryć folią spożywczą lub aluminiową, odstawić do ostudzenia.
  11. W tym czasie w osobnej misce zmiksować ze sobą serek roślinny z jogurtem.
  12. Do tak przygotowanej masy cienkim strumieniem przelewać ostudzoną masę mango, cały czas miksując, do uzyskania gęstego, puszystego kremu, w razie wystąpienia grudek można zmiksować masę blenderem.
  13. Wyjąć z lodówki wcześniej przygotowany spód i przelać na niego masę mango.
  14. Dokładnie rozprowadzić masę i wygładzić szpatułką lub nożem.
  15. Wstawić do lodówki na minimum 4-6 godzin.
  16. Pod koniec czasu w rondelku lub niewielkim garnku podgrzać puree z marakui, mąką ziemniaczaną i agarem.
  17. Tak przygotowaną polewę rozprowadzić delikatnie łyżeczką na powierzchni ciasta.
  18. Ponownie wstawić do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia.
  19. Przed podaniem udekorować ubitą wegańską śmietanką, owocami i listkami świeżej mięty.
  20. W lodówce przechowywać do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *