Dziś przedstawiam doskonały sernik pistacjowy, tym razem w wersji bez pieczenia. Niesamowicie kremowy, jeszcze prostszy do przygotowania i niezmiernie pyszny. Doskonale się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej, z pewnością zachwyci gości, a przede wszystkim miłośników pistacji, do których niewątpliwie ja należę. Kruchy, maślany ciasteczkowy spód, kremowa orzeźwiająca masa jogurtowo-pistacjowa i lepka, bogata pełna smaku pistacji polewa tworzą połączenie idealne. Bardzo polecam spróbować, będziecie zachwyceni.
Zapraszam do przepisu!
Przepis na tortownicę o średnicy 20-24cm
Spód:
200 g ciasteczek kruchych
50 g masła roślinnego
szczypta soli
Masa:
700 g śmietany roślinnej Creamo lub jogurtu kokosowego naturalnego
250 ml śmietanki roślinnej 31%
50 g cukru pudru
250 g wegańskiej białej czekolady
200 g pasty pistacjowej
50 g oleju kokosowego
1 łyżeczka agaru
szczypta soli
Polewa:
120 ml śmietanki roślinnej 31%
50 g pasty pistacjowej
80 g wegańskiej białej czekolady
50 g oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Ciasteczka zmiksować w malakserze lub zgnieść tłuczkiem do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Połączyć z miękkim masłem i zagnieść do uzyskania jednolitej, sypkiej masy.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, natomiast boki posmarować masłem roślinnym lub olejem.
- Masę ciasteczkową przełożyć na spód tortownicy i wygładzić łyżką lub docisnąć dłonią.
- Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
- W rondelku lub garnku z grubym dnem umieścić śmietankę roślinną 31%, agar oraz połamaną w kostki czekoladę.
- Podgrzewać na średnim ogniu jedynie do rozpuszczenia czekolady i agaru.
- W dużej misce umieścić śmietankę lub jogurt roślinny, pastę pistacjową, cukier, skórkę z limonki i sól.
- Zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
- Do zawartości rondelka dodać 2-3 łyżki masy i wymieszać łyżką.
- Następnie energicznie, cienkim strumieniem przelać zawartość rondelka do masy pistacjowej. Jeśli podczas łączenia ze sobą mas powstaną grudki, można zmiksować całość blenderem, jednak wtedy masa będzie mniej puszysta.
- Z lodówki wyjąć tortownicę z wcześniej przygotowanym spodem.
- Przygotowaną masę przelać na spód ciasta.
- Wygładzić powierzchnię łyżką i ponownie wstawić tortownicę z ciastem do lodówki do schłodzenia na minimum 8 godzin.
- Po tym czasie w rondelku lub garnku z grubym dnem rozpuścić śmietankę roślinną, czekoladę i olej.
- Gdy wszystkie składniki się dokładnie rozpuszczą i masa będzie jednolita zdjąć z ognia i dodać pastę pistacjową.
- Wymieszać do połączenia i uzyskania jednolitej masy.
- Tak przygotowaną polewę lekko ostudzić.
- Schłodzony sernik obkroić dookoła nożem i zdjąć z obręczy.
- Udekorować wierzch wcześniej przygotowaną polewą.
- Posypać wierzch pokruszonymi pistacjami i plasterkami truskawek lub dowolnymi ulubionymi owocami.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?