TOP
Desery

Wegański sernik pistacjowy na zimno

Dziś przedstawiam doskonały sernik pistacjowy, tym razem w wersji bez pieczenia. Niesamowicie kremowy, jeszcze prostszy do przygotowania i niezmiernie pyszny. Doskonale się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej, z pewnością zachwyci gości, a przede wszystkim miłośników pistacji, do których niewątpliwie ja należę. Kruchy, maślany ciasteczkowy spód, kremowa orzeźwiająca masa jogurtowo-pistacjowa i lepka, bogata pełna smaku pistacji polewa tworzą połączenie idealne. Bardzo polecam spróbować, będziecie zachwyceni.

Zapraszam do przepisu!

Przepis na tortownicę o średnicy 20-24cm

Spód:

200 g ciasteczek kruchych

50 g masła roślinnego

szczypta soli

Masa:

700 g śmietany roślinnej Creamo lub jogurtu kokosowego naturalnego

250 ml śmietanki roślinnej 31%

50 g cukru pudru

250 g wegańskiej białej czekolady

200 g pasty pistacjowej

50 g oleju kokosowego

1 łyżeczka agaru

szczypta soli

Polewa:

120 ml śmietanki roślinnej 31%

50 g pasty pistacjowej

80 g wegańskiej białej czekolady

50 g oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmiksować w malakserze lub zgnieść tłuczkiem do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  2. Połączyć z miękkim masłem i zagnieść do uzyskania jednolitej, sypkiej masy.
  3. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, natomiast boki posmarować masłem roślinnym lub olejem.
  4. Masę ciasteczkową przełożyć na spód tortownicy i wygładzić łyżką lub docisnąć dłonią.
  5. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
  6. W rondelku lub garnku z grubym dnem umieścić śmietankę roślinną 31%, agar oraz połamaną w kostki czekoladę.
  7. Podgrzewać na średnim ogniu jedynie do rozpuszczenia czekolady i agaru.
  8. W dużej misce umieścić śmietankę lub jogurt roślinny, pastę pistacjową, cukier, skórkę z limonki i sól.
  9. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
  10. Do zawartości rondelka dodać 2-3 łyżki masy i wymieszać łyżką.
  11. Następnie energicznie, cienkim strumieniem przelać zawartość rondelka do masy pistacjowej. Jeśli podczas łączenia ze sobą mas powstaną grudki, można zmiksować całość blenderem, jednak wtedy masa będzie mniej puszysta.
  12. Z lodówki wyjąć tortownicę z wcześniej przygotowanym spodem.
  13. Przygotowaną masę przelać na spód ciasta.
  14. Wygładzić powierzchnię łyżką i ponownie wstawić tortownicę z ciastem do lodówki do schłodzenia na minimum 8 godzin.
  15. Po tym czasie w rondelku lub garnku z grubym dnem rozpuścić śmietankę roślinną, czekoladę i olej.
  16. Gdy wszystkie składniki się dokładnie rozpuszczą i masa będzie jednolita zdjąć z ognia i dodać pastę pistacjową.
  17. Wymieszać do połączenia i uzyskania jednolitej masy.
  18. Tak przygotowaną polewę lekko ostudzić.
  19. Schłodzony sernik obkroić dookoła nożem i zdjąć z obręczy.
  20. Udekorować wierzch wcześniej przygotowaną polewą.
  21. Posypać wierzch pokruszonymi pistacjami i plasterkami truskawek lub dowolnymi ulubionymi owocami.
  22. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *