Dziś przedstawiam przepis na pyszne, kremowe ciasto wuzetka w wersji z malinami i kremem z dodatkiem białej czekolady zamiast klasycznej ubitej śmietanki. Do jego przygotowania wykorzystałam wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z nietypowym dodatkiem majonezu, który nie jest wyczuwalny w smaku, ale zapewnia właśnie tą niesamowitą strukturę i dzięki niemu ciasto na długo utrzymuje świeżość. Poza tym ciasto jest naprawdę doskonałe i jestem pewna, że posmakuje wszystkim znajomym i rodzinie, każdy będzie prosił o dokładkę i przepis!
Zapraszam do przepisu i zachęcam do wypróbowania!
Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru drobnego
250 ml majonezu roślinnego
1 szklanka wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek ciemnego kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka esencji migdałowej
szczypta soli
Krem:
500 ml śmietany roślinnej 31%
150 g wegańskiej białej czekolady
1 łyżeczka esencji migdałowej (opcjonalnie)
Dodatkowo:
3 łyżki dżemu malinowego
garść świeżych malin
2 łyżki cukru drobnego
Polewa:
100 g wegańskiej mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki roślinnej
50 g masła roślinnego/margaryny/oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawić na 190 stopni (grzanie góra-dół).
- W dużej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i sól.
- Następnie dodać majonez, wodę i wymieszać łyżką lub mikserem do uzyskania jednolitego ciasta.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do tak przygotowanej tortownicy przelać całe ciasto.
- Wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
- Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
- Po tym czasie przekroić ciasto na dwie równe części.
- Jedną z nich przełożyć z powrotem do tortownicy.
- Na jej powierzchni rozprowadzić dżem żurawinowy.
- Schłodzoną śmietankę z czekoladą zmiksować w wysokim naczyniu z esencją i śmietan-fixem do uzyskania gęstego, puszystego kremu.
- 3 łyżki kremu przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wstawić do lodówki.
- Pozostały krem rozsmarować na powierzchni dżemu i przykryć drugim blatem ciasta.
- Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.
- W rondelku lub niewielkim garnku z grubym dnem umieścić
- Podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając co jakiś czas, aby uniknąć grudek i uzyskać jednolitą, lśniącą polewę.
- Tak przygotowaną polewą polać wierzch ciasta.
- Wstawić do schłodzenia na minimum 4-6 godzin.
- Po tym czasie przy pomocy szprycy cukierniczej udekorować wierzch ciasta pozostałym kremem.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do trzech dni.
Smacznego!
what do you think?