TOP
Desery

Wegańska wuzetka z malinami i białą czekoladą

Dziś przedstawiam przepis na pyszne, kremowe ciasto wuzetka w wersji z malinami i kremem z dodatkiem białej czekolady zamiast klasycznej ubitej śmietanki. Do jego przygotowania wykorzystałam wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z nietypowym dodatkiem majonezu, który nie jest wyczuwalny w smaku, ale zapewnia właśnie tą niesamowitą strukturę i dzięki niemu ciasto na długo utrzymuje świeżość. Poza tym ciasto jest naprawdę doskonałe i jestem pewna, że posmakuje wszystkim znajomym i rodzinie, każdy będzie prosił o dokładkę i przepis!

Zapraszam do przepisu i zachęcam do wypróbowania!

Ciasto:

2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru drobnego

250 ml majonezu roślinnego

1 szklanka wody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżek ciemnego kakao

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka esencji migdałowej

szczypta soli

Krem:

500 ml śmietany roślinnej 31%

150 g wegańskiej białej czekolady

1 łyżeczka esencji migdałowej (opcjonalnie)

Dodatkowo:

3 łyżki dżemu malinowego

garść świeżych malin

2 łyżki cukru drobnego

Polewa:

100 g wegańskiej mlecznej czekolady

100 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietanki roślinnej

50 g masła roślinnego/margaryny/oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na 190 stopni (grzanie góra-dół).
  2. W dużej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i sól.
  3. Następnie dodać majonez, wodę i wymieszać łyżką lub mikserem do uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Do tak przygotowanej tortownicy przelać całe ciasto.
  6. Wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
  7. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
  8. Po tym czasie przekroić ciasto na dwie równe części.
  9. Jedną z nich przełożyć z powrotem do tortownicy.
  10. Na jej powierzchni rozprowadzić dżem żurawinowy.
  11. Schłodzoną śmietankę z czekoladą zmiksować w wysokim naczyniu z esencją i śmietan-fixem do uzyskania gęstego, puszystego kremu.
  12. 3 łyżki kremu przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wstawić do lodówki.
  13. Pozostały krem rozsmarować na powierzchni dżemu i przykryć drugim blatem ciasta.
  14. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.
  15. W rondelku lub niewielkim garnku z grubym dnem umieścić
  16. Podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając co jakiś czas, aby uniknąć grudek i uzyskać jednolitą, lśniącą polewę.
  17. Tak przygotowaną polewą polać wierzch ciasta.
  18. Wstawić do schłodzenia na minimum 4-6 godzin.
  19. Po tym czasie przy pomocy szprycy cukierniczej udekorować wierzch ciasta pozostałym kremem.
  20. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do trzech dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *