Jako ostatni przepis w tym roku przedstawiam pyszne wegańskie ciasto marchewkowe, które dla wzbogaciłam o dodatek ananasa i kokosa, które idealnie smakowały i pasowały do tej kompozycji smakowej. Ciasto jest delikatnie słodkie, ma chrupiący dodatek orzechów włoskich i przyjemnie orzeźwiające kawałki kokosa, a całość przełożona jest aksamitnym, słodko-słonym kremem, który dobrze balansuje całość i świetnie łączy się z aromatycznym ciastem. Bardzo polecam przygotowanie go na spotkania sylwestrowe lub karnawałowe imprezy. Świetnie sprawdzi się na przyjęciach i zasmakuje wszystkim gościom!
Przepis na tortownicę o średnicy 18-20 cm
Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki (300g)
1/2 szklanki cukru drobnego
1/2 szklanki cukru trzcinowego ciemnego
330 g marchewki
125 ml oleju
3/4 szklanki napoju roślinnego (170 ml)
1 szklanka orzechów włoskich (60g)
1 szklanka posiekanego ananasa (świeżego lub z puszki)
1/2 szklanki wiórek kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
Krem:
250 g wegańskiego mascarpone
120 g masła roślinnego (użyłam Osełki Wegesióstr)
150 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Piekarnik ustawić na temperaturę 180 stopni grzanie góra-dół.
- W dużej misce umieścić mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól, a następnie wymieszać.
- Marchew zetrzeć na średnich oczkach.
- Ananasa pokroić w drobną kostkę, natomiast orzechy posiekać.
- Wymieszać ze sobą mleko roślinne i olej i dodać do suchych składników.
- Następnie dodać startą marchewkę, skórkę pomarańczową, pokrojonego ananasa i wymieszać jedynie do połączenia składników.
- Dwie tortownice o średnicy 18-20 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia.
- Przelać do nich po połowie ciasta.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 30-35 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
- Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
- Pod koniec tego czasu wyjąć z lodówki masło roślinne.
- Pokroić w mniejszą kostkę.
- Umieścić w wysokim naczyniu lub misce.
- Dodać cukier puder i esencję waniliową i zmiksować do uzyskania jasnej, puszystej masy.
- Łyżka po łyżce dodawać do miksowanej masy roślinne mascarpone, cały czas mieszając.
- Oba blaty ciasta zdjąć z obręczy formy.
- Jeden z nich umieścić na talerzu lub paterze (można nasączyć w tym momencie sokiem z ananasa.
- Połowę wcześniej przygotowanego kremu rozprowadzić na pierwszym blacie ciasta.
- Następnie przykryć drugim blatem, umieszczając go spodem do góry, tak, aby płaska powierzchnia znajdowała się na wierzchu.
- Następnie na drugim blacie ciasta rozprowadzić pozostały krem (można pozostawić 2-3 łyżki do dekoracji).
- Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na minimum 4-6 godzin do schłodzenia.
- Przed podaniem udekorować pozostałym kremem, orzechami, granatem lub dowolnymi ulubionymi dodatkami.
- Przechowywać w lodówce do 3 dni, można również mrozić.
Smacznego!
what do you think?