TOP
Desery

Wegańskie ciasto marchewkowe z ananasem i kokosem

Jako ostatni przepis w tym roku przedstawiam pyszne wegańskie ciasto marchewkowe, które dla wzbogaciłam o dodatek ananasa i kokosa, które idealnie smakowały i pasowały do tej kompozycji smakowej. Ciasto jest delikatnie słodkie, ma chrupiący dodatek orzechów włoskich i przyjemnie orzeźwiające kawałki kokosa, a całość przełożona jest aksamitnym, słodko-słonym kremem, który dobrze balansuje całość i świetnie łączy się z aromatycznym ciastem. Bardzo polecam przygotowanie go na spotkania sylwestrowe lub karnawałowe imprezy. Świetnie sprawdzi się na przyjęciach i zasmakuje wszystkim gościom!

Przepis na tortownicę o średnicy 18-20 cm

Ciasto:

2 1/2 szklanki mąki (300g)

1/2 szklanki cukru drobnego

1/2 szklanki cukru trzcinowego ciemnego

330 g marchewki

125 ml oleju

3/4 szklanki napoju roślinnego (170 ml)

1 szklanka orzechów włoskich (60g)

1 szklanka posiekanego ananasa (świeżego lub z puszki)

1/2 szklanki wiórek kokosowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki soli

Krem:

250 g wegańskiego mascarpone

120 g masła roślinnego (użyłam Osełki Wegesióstr)

150 g cukru pudru

1 łyżeczka esencji waniliowej

1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik ustawić na temperaturę 180 stopni grzanie góra-dół.
  2. W dużej misce umieścić mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól, a następnie wymieszać.
  3. Marchew zetrzeć na średnich oczkach.
  4. Ananasa pokroić w drobną kostkę, natomiast orzechy posiekać.
  5. Wymieszać ze sobą mleko roślinne i olej i dodać do suchych składników.
  6. Następnie dodać startą marchewkę, skórkę pomarańczową, pokrojonego ananasa i wymieszać jedynie do połączenia składników.
  7. Dwie tortownice o średnicy 18-20 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia.
  8. Przelać do nich po połowie ciasta.
  9. Wstawić do piekarnika i piec przez 30-35 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
  10. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
  11. Pod koniec tego czasu wyjąć z lodówki masło roślinne.
  12. Pokroić w mniejszą kostkę.
  13. Umieścić w wysokim naczyniu lub misce.
  14. Dodać cukier puder i esencję waniliową i zmiksować do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  15. Łyżka po łyżce dodawać do miksowanej masy roślinne mascarpone, cały czas mieszając.
  16. Oba blaty ciasta zdjąć z obręczy formy.
  17. Jeden z nich umieścić na talerzu lub paterze (można nasączyć w tym momencie sokiem z ananasa.
  18. Połowę wcześniej przygotowanego kremu rozprowadzić na pierwszym blacie ciasta.
  19. Następnie przykryć drugim blatem, umieszczając go spodem do góry, tak, aby płaska powierzchnia znajdowała się na wierzchu.
  20. Następnie na drugim blacie ciasta rozprowadzić pozostały krem (można pozostawić 2-3 łyżki do dekoracji).
  21. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na minimum 4-6 godzin do schłodzenia.
  22. Przed podaniem udekorować pozostałym kremem, orzechami, granatem lub dowolnymi ulubionymi dodatkami.
  23. Przechowywać w lodówce do 3 dni, można również mrozić.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *