Na początek tego pięknego, zimowego tygodnia proponuję pyszną, delikatną i aromatyczną tartę dyniową na kruchym spodzie z lekkim kremem migdałowym i chrupiącymi orzechami. To bardzo proste do przygotowania, a jednocześnie efektowne ciasto, które zachwyci gości i jednocześnie może ich przekonać do warzywnych wypieków. Warto spróbować w sezonie dyniowym.
Bardzo polecam i zapraszam do zapoznania się z przepisem!
Przepis na formę o średnicy 26-28cm
Spód:
260 g mąki pszennej (można użyć 1:1 z mąką krupczatką)
170 g masła
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
Masa:
600 g puree dyniowego
250 ml syropu klonowego
skórka z 1/2 pomarańczy
4 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cukru z wanilią
1/2 łyżeczki cynamonu
250 ml mleka kokosowego
150 g silken tofu (lub jogurtu roślinnego)
Krem:
50 g masła migdałowego
100 ml śmietany roślinnej 31%
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
50 g orzechów pekan w karmelu (lub zwykłych)
1 łyżeczka syropu daktylowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta.
- Formę do tarty posmarować olejem roślinnym lub masłem.
- Przełożyć ciasto na spód i boki formy, nakłuć powierzchnię widelcem.
- Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.
- Pod koniec tego czasu ustawić piekarnik na temperaturę 190 stopni (grzanie góra-dół).
- Wstawić do piekarnika ciasto i piec do zarumienienia brzegów przez 12-15 minut.
- W tym czasie wszystkie składniki na masę dyniową zmiksować do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
- Na podpieczony spód przelać wcześniej przygotowaną masę dyniową i ponownie wstawić do piekarnika obniżając temperaturę do 150 stopni.
- Piec ciasto przez około 30 minut, do wyraźnego ścięcia się wierzchu.
- Następnie wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 4-6 godzin.
- Po tym czasie wszystkie składniki na krem umieścić w wysokim naczyniu i ubić mikserem do uzyskania gęstego i puszystego kremu.
- Tak przygotowany krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i ozdobić nim wierzch ciasta.
- Udekorować wierzch ciasta orzechami i polać delikatnie syropem daktylowym.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 5 dni.
- Tartę można również mrozić w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
what do you think?