TOP
Desery

Wegańska tarta dyniowa z kremem migdałowym i orzechami pekan

Na początek tego pięknego, zimowego tygodnia proponuję pyszną, delikatną i aromatyczną tartę dyniową na kruchym spodzie z lekkim kremem migdałowym i chrupiącymi orzechami. To bardzo proste do przygotowania, a jednocześnie efektowne ciasto, które zachwyci gości i jednocześnie może ich przekonać do warzywnych wypieków. Warto spróbować w sezonie dyniowym.

Bardzo polecam i zapraszam do zapoznania się z przepisem!

Przepis na formę o średnicy 26-28cm

Spód:

260 g mąki pszennej (można użyć 1:1 z mąką krupczatką)

170 g masła

1 łyżka cukru z wanilią

szczypta soli

Masa:

600 g puree dyniowego

250 ml syropu klonowego

skórka z 1/2 pomarańczy

4 łyżki mąki kukurydzianej

1 łyżeczka cukru z wanilią

1/2 łyżeczki cynamonu

250 ml mleka kokosowego

150 g silken tofu (lub jogurtu roślinnego)

Krem:

50 g masła migdałowego

100 ml śmietany roślinnej 31%

1 łyżka cukru pudru

1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

50 g orzechów pekan w karmelu (lub zwykłych)

1 łyżeczka syropu daktylowego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta.
  2. Formę do tarty posmarować olejem roślinnym lub masłem.
  3. Przełożyć ciasto na spód i boki formy, nakłuć powierzchnię widelcem.
  4. Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.
  5. Pod koniec tego czasu ustawić piekarnik na temperaturę 190 stopni (grzanie góra-dół).
  6. Wstawić do piekarnika ciasto i piec do zarumienienia brzegów przez 12-15 minut.
  7. W tym czasie wszystkie składniki na masę dyniową zmiksować do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
  8. Na podpieczony spód przelać wcześniej przygotowaną masę dyniową i ponownie wstawić do piekarnika obniżając temperaturę do 150 stopni.
  9. Piec ciasto przez około 30 minut, do wyraźnego ścięcia się wierzchu.
  10. Następnie wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 4-6 godzin.
  11. Po tym czasie wszystkie składniki na krem umieścić w wysokim naczyniu i ubić mikserem do uzyskania gęstego i puszystego kremu.
  12. Tak przygotowany krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i ozdobić nim wierzch ciasta.
  13. Udekorować wierzch ciasta orzechami i polać delikatnie syropem daktylowym.
  14. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 5 dni.
  15. Tartę można również mrozić w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

«

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *