Jako ostatni przepis z malinami w tym sezonie przedstawiam przepis na doskonałą i przepyszną tartę z malinami, masłem migdałowym i wegańską białą czekoladą. To bardzo efektowne ciasto, które rozpływa się w ustach i smakuje jak najlepszy świąteczny mazurek ze względu na idealny kruchy spód, kwaśną warstwę dżemu oraz kremową, dobrze zbalansowaną masę migdałowo-czekoladową. Bardzo polecam spróbować tego ciasta zarówno na spotkania rodzinne jak i uroczystości świąteczne. Zamiast malin poza sezonem dobrze sprawdzi się również świeża żurawina lub pestki granatu.
Zapraszam do przepisu!

Spód:
250 g mąki pszennej
150 g masła roślinnego (margaryny)
50 g mielonych migdałów
50 g cukru pudru
szczypta soli
Krem:
250 g roślinnego serka kremowego (mascarpone)
200 g masła migdałowego
200 ml śmietanki roślinnej
160 g wegańskiej białej czekolady
szczypta soli
Dodatkowo:
150 g dżemu malinowego
100 g świeżych malin
1 łyżka płatków migdałów
1 łyżeczka płatków róży (suszonych, opcjonalnie)
liście świeżej mięty
Przygotowanie:
- W niewielkim garnku umieścić śmietankę, podgrzać i zagotować.
- Do gorącej śmietanki dodać kotki białej czekolady i zostawić do rozpuszczenia.
- Następnie wymieszać łyżką lub trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przelać do miski lub wysokiego naczynia, przykryć folią i wstawić do schłodzenia do lodówki.
- Wszystkie składniki na spód zagnieść ręcznie lub wyrobić w malakserze do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
- Formę do tarty natłuścić olejem roślinnym lub masłem.
- Wcześniej przygotowane ciasto przełożyć na powierzchnię spodu i boków formy.
- Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem.
- Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
- Pod koniec chłodzenia ustawić piekarnik na 190 stopni (grzanie góra-dół).
- Do rozgrzanego piekarnika wstawić wcześniej przygotowane ciasto i piec do zarumienienia brzegów przez 12-15 minut.
- Następnie wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
- Na powierzchni ostudzonego spodu rozprowadzić dżem malinowy.
- W dużej misce umieścić serek roślinny, masło migdałowe, sól i wcześniej przygotowaną, schłodzoną śmietankę z czekoladą.
- Ubić do uzyskania gęstego i puszystego kremu.
- Tak przygotowany krem rozprowadzić na powierzchni ciasta (2-3 łyżki przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego do dekoracji).
- Na powierzchni ciasta ułożyć maliny, uprażone płatki migdałowe i liście mięty.
- Udekorować pozostałym kremem wierzch ciasta i ponownie wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
- Po tym czasie podawać lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!




what do you think?