TOP
Desery

Wegańska tarta z masłem migdałowym, białą czekoladą i malinami

Jako ostatni przepis z malinami w tym sezonie przedstawiam przepis na doskonałą i przepyszną tartę z malinami, masłem migdałowym i wegańską białą czekoladą. To bardzo efektowne ciasto, które rozpływa się w ustach i smakuje jak najlepszy świąteczny mazurek ze względu na idealny kruchy spód, kwaśną warstwę dżemu oraz kremową, dobrze zbalansowaną masę migdałowo-czekoladową. Bardzo polecam spróbować tego ciasta zarówno na spotkania rodzinne jak i uroczystości świąteczne. Zamiast malin poza sezonem dobrze sprawdzi się również świeża żurawina lub pestki granatu.

Zapraszam do przepisu!

Spód:

250 g mąki pszennej

150 g masła roślinnego (margaryny)

50 g mielonych migdałów

50 g cukru pudru

szczypta soli

Krem:

250 g roślinnego serka kremowego (mascarpone)

200 g masła migdałowego

200 ml śmietanki roślinnej

160 g wegańskiej białej czekolady

szczypta soli

Dodatkowo:

150 g dżemu malinowego

100 g świeżych malin

1 łyżka płatków migdałów

1 łyżeczka płatków róży (suszonych, opcjonalnie)

liście świeżej mięty

Przygotowanie:

  1. W niewielkim garnku umieścić śmietankę, podgrzać i zagotować.
  2. Do gorącej śmietanki dodać kotki białej czekolady i zostawić do rozpuszczenia.
  3. Następnie wymieszać łyżką lub trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Przelać do miski lub wysokiego naczynia, przykryć folią i wstawić do schłodzenia do lodówki.
  5. Wszystkie składniki na spód zagnieść ręcznie lub wyrobić w malakserze do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
  6. Formę do tarty natłuścić olejem roślinnym lub masłem.
  7. Wcześniej przygotowane ciasto przełożyć na powierzchnię spodu i boków formy.
  8. Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem.
  9. Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
  10. Pod koniec chłodzenia ustawić piekarnik na 190 stopni (grzanie góra-dół).
  11. Do rozgrzanego piekarnika wstawić wcześniej przygotowane ciasto i piec do zarumienienia brzegów przez 12-15 minut.
  12. Następnie wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
  13. Na powierzchni ostudzonego spodu rozprowadzić dżem malinowy.
  14. W dużej misce umieścić serek roślinny, masło migdałowe, sól i wcześniej przygotowaną, schłodzoną śmietankę z czekoladą.
  15. Ubić do uzyskania gęstego i puszystego kremu.
  16. Tak przygotowany krem rozprowadzić na powierzchni ciasta (2-3 łyżki przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego do dekoracji).
  17. Na powierzchni ciasta ułożyć maliny, uprażone płatki migdałowe i liście mięty.
  18. Udekorować pozostałym kremem wierzch ciasta i ponownie wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  19. Po tym czasie podawać lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *