Dziś zapraszam po przepis na przepyszną szarlotkę z dużą warstwą kremu waniliowego, karmelową kruszonką i słonym karmelem. Jest naprawdę doskonała, na karmelowym kruchym spodzie z pysznymi duszonymi jabłkami i wyraźnym, karmelowym charakterem. Świetnie się kroi i smakuje dobrze nawet po kilku dniach od jej przygotowania, gdy smaki się dodatkowo przegryzą ze sobą. Bardzo polecam jej przygotowanie na uroczystości rodzinne czy zwykłe spotkania do kawy.
Zapraszam do przepisu!
Przepis na formę o wymiarach 20x30cm
Spód:
280 g mąki pszennej
100 g cukru trzcinowego
225 g masła roślinnego lub margaryny
szczypta soli
Krem:
500 ml mleka owsianego (lub sojowego)
500 ml mleka kokosowego
100 g cukru trzcinowego
90 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka pasty waniliowej
Jabłka:
500 g kwaśnych jabłek (najlepsza Szara Reneta lub antonówka)
25 g cukru trzcinowego
25 g masła roślinnego
1/2 łyżeczki cynamonu
Karmel:
100 g cukru trzcinowego
100 ml mleka kokosowego
1/2 łyżeczki pasty miso
25 g masła roślinnego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze na jednolitą masę.
- Umieścić w lodówce na minimum 30 minut, do schłodzenia.
- Po tym czasie formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem roślinnym.
- Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3, większą część ciasta wyłożyć na spodzie tortownicy.
- Piekarnik ustawić na temperaturę 190 stopni (grzanie góra-dół).
- Wstawić do podpieczenia na 10-12 minut, do zarumienienia brzegów, a następnie wyjąć i ostudzić.
- W tym czasie obrać i pokroić w kostkę jabłka.
- Umieścić w garnku wraz z sokiem z cytryny, skórką, masłem i cukrem.
- Gotować aż owoce zmiękną, a sok odparuje.
- W dużym garnku umieścić mleko owsiane i kokosowe wraz z mąką kukurydzianą, cukrem i wanilią.
- Wymieszać dokładnie trzepaczką lub rózgą kuchenną.
- Gotować mieszając co jakiś czas trzepaczką do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.
- Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i wygładzić łyżką.
- Na warstwę jabłek przelać wcześniej przygotowany krem.
- Wyjąć z lodówki pozostałą część ciasta i pokruszyć dłońmi do uzyskania kruszonki.
- Ponownie wstawić do piekarnika ustawionego na 190 stopni i wstawić do rozgrzanego piekarnika ciasto na 35 minut.
- Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
- Gdy ciasto ostygnie, wstawić do je do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin.
- Przed końcem tego czasu przygotować w garnku cukier, mleko kokosowe i sól.
- Gotować przez 20-25 minut mieszając co jakiś czas do wyraźnego zgęstnienia.
- Wyjąć ciasto z lodówki i polać przygotowanym karmelem wierzch ciasta.
- Można również udekorować wierzch ulubionym kremem lub śmietanką i posypać cynamonem.
Smacznego!
2 COMMENTS
Kate
2 lata ago
K ‚woli ścisłości-Mleko kokosowe w kartonie czy mleczko kokosowe w puszce?
extravegadmin
2 lata ago
AUTHORW puszce lepiej, ale w tym przypadku sprawdzą się oba. 😉