TOP
Desery

Wegańska wuzetka z jeżynami

Dziś przedstawiam wspaniałe ciasto, do którego nie potrzeba wyszukanych składników, (może poza śmietanką roślinną, którą warto zamówić przez internet), ale można ją zamienić na schłodzone mleczko kokosowe i również wyjdzie przepysznie. Ciasto czekoladowe jest bardzo puszyste, wilgotne, a przy tym lekkie. Długo utrzymuje świeżość i doskonale smakuje przełamane kwaśnym dżemem jeżynowym oraz lekką ubitą śmietanką. Całość wieńczy wierzch, na który składa się doskonały, błyszczący ganache z czekolady deserowej i świeże owoce. Bardzo polecam przygotować to ciasto na wszelkie spotkania i uroczystości rodzinne. Jest eleganckie, bardzo smaczne, a dodatkowo naprawdę proste w przygotowaniu!

Przepis na formę do pieczenia o wymiarach 24x24xcm

Ciasto:

315 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki)

265 g cukru (1 1/3 szklanki)

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki gorzkiego kakao

1 1/2 szklanki zimnej kawy

1 łyżka octu jabłkowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

400 g śmietanki roślinnej 31% (lub gęstej części mleczka kokosowego), schłodzonego

2 łyżki cukru pudru

1 opakowanie śmietan-fixu (opcjonalnie)

kropla aromatu migdałowego

Polewa:

90 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietanki roślinnej 31% (lub gęstej części mleczka kokosowego), schłodzonego

Dodatkowo:

3-4 łyżki dżemu jeżynowego (lub z czarnej porzeczki)

garść jeżyn do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na temperaturę 190 stopni grzanie góra-dół.
  2. Przygotować 1,5 szklanki naparu kawowego i zostawić do całkowitego ostudzenia.
  3. W dużej misce umieścić mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać do niej olej, napar kawowy i ocet.
  4. Zmiksować wszystkie składniki mikserem lub wymieszać łyżką do połączenia.
  5. Formę do pieczenia o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Przelać do formy wcześniej przygotowane ciasto i wstawić do pieczenia na 45-60 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
  7. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
  8. Następnie przekroić na 2 części.
  9. Ponownie umieścić jedną z nich w formie do pieczenia.
  10. Posmarować jego powierzchnię dżemem.
  11. Wysokim naczyniu umieścić śmietankę z cukrem, fixem i aromatem.
  12. Ubić na sztywny i puszysty krem.
  13. Tak przygotowany krem (2-3 łyżki można zostawić do dekoracji wierzchu) przełożyć na warstwę dżemu i rozprowadzić dokładnie po powierzchni, a następnie przykryć drugim blatem ciasta.
  14. Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 4-6 godzin.
  15. Po tym czasie w niewielkim garnku zagotować śmietankę roślinną.
  16. Gdy śmietanka się zagotuje włożyć do niej kostki czekolady.
  17. Zaczekać chwilę, a następnie wymieszać łyżką do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
  18. Wyjąć ciasto z lodówki i polać wierzch wcześniej przygotowaną polewą.
  19. Udekorować pozostałym kremem i świeżymi jeżynami.
  20. Ponownie wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum godzinę.
  21. Po tym czasie można podawać lub przechowywać w lodówce do 5 dni.
  22. Najlepiej kroić ciasto nożem umieszczonym uprzednio w gorącej wodzie i przetartym do sucha.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *