Dziś przedstawiam wspaniałe ciasto, do którego nie potrzeba wyszukanych składników, (może poza śmietanką roślinną, którą warto zamówić przez internet), ale można ją zamienić na schłodzone mleczko kokosowe i również wyjdzie przepysznie. Ciasto czekoladowe jest bardzo puszyste, wilgotne, a przy tym lekkie. Długo utrzymuje świeżość i doskonale smakuje przełamane kwaśnym dżemem jeżynowym oraz lekką ubitą śmietanką. Całość wieńczy wierzch, na który składa się doskonały, błyszczący ganache z czekolady deserowej i świeże owoce. Bardzo polecam przygotować to ciasto na wszelkie spotkania i uroczystości rodzinne. Jest eleganckie, bardzo smaczne, a dodatkowo naprawdę proste w przygotowaniu!
Przepis na formę do pieczenia o wymiarach 24x24xcm
Ciasto:
315 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki)
265 g cukru (1 1/3 szklanki)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1 1/2 szklanki zimnej kawy
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
400 g śmietanki roślinnej 31% (lub gęstej części mleczka kokosowego), schłodzonego
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu (opcjonalnie)
kropla aromatu migdałowego
Polewa:
90 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki roślinnej 31% (lub gęstej części mleczka kokosowego), schłodzonego
Dodatkowo:
3-4 łyżki dżemu jeżynowego (lub z czarnej porzeczki)
garść jeżyn do dekoracji
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawić na temperaturę 190 stopni grzanie góra-dół.
- Przygotować 1,5 szklanki naparu kawowego i zostawić do całkowitego ostudzenia.
- W dużej misce umieścić mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać do niej olej, napar kawowy i ocet.
- Zmiksować wszystkie składniki mikserem lub wymieszać łyżką do połączenia.
- Formę do pieczenia o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przelać do formy wcześniej przygotowane ciasto i wstawić do pieczenia na 45-60 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
- Wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
- Następnie przekroić na 2 części.
- Ponownie umieścić jedną z nich w formie do pieczenia.
- Posmarować jego powierzchnię dżemem.
- Wysokim naczyniu umieścić śmietankę z cukrem, fixem i aromatem.
- Ubić na sztywny i puszysty krem.
- Tak przygotowany krem (2-3 łyżki można zostawić do dekoracji wierzchu) przełożyć na warstwę dżemu i rozprowadzić dokładnie po powierzchni, a następnie przykryć drugim blatem ciasta.
- Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 4-6 godzin.
- Po tym czasie w niewielkim garnku zagotować śmietankę roślinną.
- Gdy śmietanka się zagotuje włożyć do niej kostki czekolady.
- Zaczekać chwilę, a następnie wymieszać łyżką do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
- Wyjąć ciasto z lodówki i polać wierzch wcześniej przygotowaną polewą.
- Udekorować pozostałym kremem i świeżymi jeżynami.
- Ponownie wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum godzinę.
- Po tym czasie można podawać lub przechowywać w lodówce do 5 dni.
- Najlepiej kroić ciasto nożem umieszczonym uprzednio w gorącej wodzie i przetartym do sucha.
Smacznego!
what do you think?