Na takie upały jak dziś doskonałym pomysłem na deser będzie wegański sernik bez pieczenia w orzeźwiającej wersji z mnóstwem kwaśnych i przepysznych czarnych porzeczek. Nadają one niesamowitego smaku i smakują w tej wersji naprawdę wspaniale. Całości dopełnia galaretka z zatopionymi świeżymi owocami i chrupiący, owsiany spód. Bardzo polecam przygotowanie tego ciasta, jest pyszne i z pewnością zachwyci gości.
Zapraszam do przeczytania przepisu i wypróbowania!


Przepis na ciasto o średnicy 20-23 cm
Spód:
200 g ciastek owsianych lub kruchych
50 g masła roślinnego
szczypta soli
Masa:
500 g czarnych porzeczek (świeżych lub mrożonych)
400 g jogurtu sojowego lub kokosowego (najlepiej typu Skyr)
300 ml śmietany roślinnej 31% (użyłam Flora Plant)
200 g cukru
2 łyżeczki agaru
Dodatkowo:
200 g ulubionych owoców jagodowych do dekoracji
1 opakowanie galaretki agarowej (o smaku truskawkowym lub wiśniowym)
Przygotowanie:
- Ciastka pokruszyć, zmielić blenderem lub malakserze na pył.
- Dodać do nich roztopione masło roślinne i połączyć łyżką, dodać sól.
- Tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, natomiast boki natłuścić olejem roślinnym.
- Na spód tortownicy wyłożyć tak przygotowaną masę i wygładzić łyżką.
- Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.
- W tym czasie w niewielkim rondlu umieścić porzeczki i cukier.
- Podgrzewać aż owoce zmiękną i puszczą sok.
- Następnie zmiksować je blenderem na gładką masę i przetrzeć przez sitko.
- Do 150 ml śmietanki dodać 2 łyżeczki agaru i dokładnie połączyć.
- Następnie w garnku umieścić przetarte porzeczki i śmietankę z agarem.
- Podgrzewać minimum 2-3 minuty do zgęstnienia, a następnie zdjąć i ostudzić.
- W osobnej misce umieścić jogurt sojowy i pozostałą śmietankę.
- Zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji.
- Następnie cały czas miksując przelewać wcześniej przygotowaną porzeczkową masę do uzyskania jednolitego kremu.
- Tak przygotowany krem przelać na wcześniej przygotowany spód i wstawić do lodówki na minimum 4-6 godzin.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i udekorować wierzch owocami.
- W szklance wymieszać ze sobą 1 opakowanie galaretki agarowej z 150 ml zimnej wody.
- Umieścić w niewielkim rondlu i podgrzewać od zagotowania 2 minuty, mieszając co jakiś czas.
- Zostawić do lekkiego ostudzenia, a następnie polać nią wierzch ciasta.
- Udekorować pozostałymi owocami i opcjonalnie wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.
- Ponownie wstawić do lodówki na minimum godzinę, a następnie podawać.
- Gotowe ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!



what do you think?