TOP
Desery

Wegański sernik porzeczkowy (bez pieczenia)

Na takie upały jak dziś doskonałym pomysłem na deser będzie wegański sernik bez pieczenia w orzeźwiającej wersji z mnóstwem kwaśnych i przepysznych czarnych porzeczek. Nadają one niesamowitego smaku i smakują w tej wersji naprawdę wspaniale. Całości dopełnia galaretka z zatopionymi świeżymi owocami i chrupiący, owsiany spód. Bardzo polecam przygotowanie tego ciasta, jest pyszne i z pewnością zachwyci gości.

Zapraszam do przeczytania przepisu i wypróbowania!

Przepis na ciasto o średnicy 20-23 cm

Spód:

200 g ciastek owsianych lub kruchych

50 g masła roślinnego

szczypta soli

Masa:

500 g czarnych porzeczek (świeżych lub mrożonych)

400 g jogurtu sojowego lub kokosowego (najlepiej typu Skyr)

300 ml śmietany roślinnej 31% (użyłam Flora Plant)

200 g cukru

2 łyżeczki agaru

Dodatkowo:

200 g ulubionych owoców jagodowych do dekoracji

1 opakowanie galaretki agarowej (o smaku truskawkowym lub wiśniowym)

Przygotowanie:

  1. Ciastka pokruszyć, zmielić blenderem lub malakserze na pył.
  2. Dodać do nich roztopione masło roślinne i połączyć łyżką, dodać sól.
  3. Tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, natomiast boki natłuścić olejem roślinnym.
  4. Na spód tortownicy wyłożyć tak przygotowaną masę i wygładzić łyżką.
  5. Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.
  6. W tym czasie w niewielkim rondlu umieścić porzeczki i cukier.
  7. Podgrzewać aż owoce zmiękną i puszczą sok.
  8. Następnie zmiksować je blenderem na gładką masę i przetrzeć przez sitko.
  9. Do 150 ml śmietanki dodać 2 łyżeczki agaru i dokładnie połączyć.
  10. Następnie w garnku umieścić przetarte porzeczki i śmietankę z agarem.
  11. Podgrzewać minimum 2-3 minuty do zgęstnienia, a następnie zdjąć i ostudzić.
  12. W osobnej misce umieścić jogurt sojowy i pozostałą śmietankę.
  13. Zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji.
  14. Następnie cały czas miksując przelewać wcześniej przygotowaną porzeczkową masę do uzyskania jednolitego kremu.
  15. Tak przygotowany krem przelać na wcześniej przygotowany spód i wstawić do lodówki na minimum 4-6 godzin.
  16. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i udekorować wierzch owocami.
  17. W szklance wymieszać ze sobą 1 opakowanie galaretki agarowej z 150 ml zimnej wody.
  18. Umieścić w niewielkim rondlu i podgrzewać od zagotowania 2 minuty, mieszając co jakiś czas.
  19. Zostawić do lekkiego ostudzenia, a następnie polać nią wierzch ciasta.
  20. Udekorować pozostałymi owocami i opcjonalnie wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.
  21. Ponownie wstawić do lodówki na minimum godzinę, a następnie podawać.
  22. Gotowe ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *