Dziś zapraszam na wspaniały sernik nowojorski w całkowicie roślinnej i przepysznej wersji z dodatkiem orzeźwiających, sezonowych jagód, owsianym spodem i efektowną, spływającą polewą w postaci jagodowej żelki. To bardzo proste, choć nieco czasochłonne ciasto. Zdecydowanie nie uda się go zrobić w ostatnim momencie przed przyjazdem gości lub niespodziewanym spotkaniem, ale pomimo tego bardzo polecam je spróbować. Ten sernik jest nie do odróżnienia z tradycyjną wersją, co mogę powiedzieć z czystym sumieniem, gdyż degustowali go najwięksi miłośnicy serników, a pomimo tego zrobił ogromne wrażenie i zdeklasował konkurencję. Pyszne, lekkie, niezbyt słodkie ciasto idealne na letnie dni. Przy braku jagód polecam spróbować również z wiśniami lub malinami.
Zapraszam do przepisu!
Przepis na sernik o średnicy 21-23 cm
Spód:
200 g ciasteczek owsianych lub zbożowych
20 g masła roślinnego
szczypta soli
Masa:
800 g jogurtu sojowego (najlepiej typu Skyr)
250 g serka roślinnego naturalnego
150 ml śmietany roślinnej 31% (lub mleka kokosowego)
200 g cukru drobnego
1 łyżka cukru z wanilią
2 opakowania budyniu waniliowego (70g)
100 g jagód
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok i skórka z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
100 g świeżych jagód
2 łyżki cukru
1 łyżeczka agaru
Krem:
150 ml śmietanki roślinnej 31%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka śmietan-fixu
Dodatkowo:
2-3 łyżki ubitej śmietanki (odjąć z przygotowanego kremu)
garść świeżych jagód
Przygotowanie:
- Ciasteczka zmielić w malakserze lub tłuczkiem na drobny pył.
- Dodać miękkie masło i krótko zmiksować jedynie do połączenia składników.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia na spodzie i brzegach.
- Na spód tortownicy przełożyć masę ciasteczkową i wygładzić powierzchnię łyżką.
- Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
- Pod koniec tego czasu nastawić piekarnik na 190 stopni grzanie góra-dół.
- Wyjąć wcześniej przygotowany spód i podpiec przez 8-10 minut do zarumienienia.
- W tym czasie obtoczyć jagody w łyżeczce mąki ziemniaczanej, odstawić.
- Wszystkie pozostałe składniki na masę „serową’ zmiksować na jednolitą, gładką masę.
- Na koniec dodać obtoczone w mące jagody i delikatnie połączyć z masą.
- Tak przygotowaną masę przelać na wcześniej podpieczony spód.
- W piekarniku na niższym poziomie ustawić naczynie z wrzącą wodą.
- Wstawić sernik do piekarnika, a po 15 minutach obniżyć temperaturę do 130 stopni i piec dalej jeszcze przez 45 minut.
- Po tym czasie wyjąć i ostudzić w temperaturze pokojowej.
- Następnie wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc.
- Po tym czasie śmietankę roślinną ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywny, puszysty krem.
- Rozprowadzić go na wierzchu i po bokach ciasta.
- Wstawić ponownie do lodówki na minimum godzinę.
- Następnie w niewielkim rondelku podgrzać jagody, cukier i agar.
- Gotować minimum 2-3 minuty, cały czas mieszając.
- Przecedzić tak otrzymaną masę przez sitko do uzyskania jagodowego syropu.
- Zostawić do lekkiego ostudzenia, a następnie wyjąć z lodówki ciasto i polać jego wierzch tak, aby polewa spływała również na boki.
- Zostawić do zastygnięcia 5-10 minut, po czym przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego udekorować pozostałą śmietanką wierzch ciasta. Można również ozdobić świeżymi kwiatami, płatkami migdałów lub świeżymi jagodami.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do tygodnia.
Smacznego!
what do you think?