TOP
Desery

Wegański sernik nowojorski z jagodami i glazurą

Dziś zapraszam na wspaniały sernik nowojorski w całkowicie roślinnej i przepysznej wersji z dodatkiem orzeźwiających, sezonowych jagód, owsianym spodem i efektowną, spływającą polewą w postaci jagodowej żelki. To bardzo proste, choć nieco czasochłonne ciasto. Zdecydowanie nie uda się go zrobić w ostatnim momencie przed przyjazdem gości lub niespodziewanym spotkaniem, ale pomimo tego bardzo polecam je spróbować. Ten sernik jest nie do odróżnienia z tradycyjną wersją, co mogę powiedzieć z czystym sumieniem, gdyż degustowali go najwięksi miłośnicy serników, a pomimo tego zrobił ogromne wrażenie i zdeklasował konkurencję. Pyszne, lekkie, niezbyt słodkie ciasto idealne na letnie dni. Przy braku jagód polecam spróbować również z wiśniami lub malinami.

Zapraszam do przepisu!

Przepis na sernik o średnicy 21-23 cm

Spód:

200 g ciasteczek owsianych lub zbożowych

20 g masła roślinnego

szczypta soli

Masa:

800 g jogurtu sojowego (najlepiej typu Skyr)

250 g serka roślinnego naturalnego

150 ml śmietany roślinnej 31% (lub mleka kokosowego)

200 g cukru drobnego

1 łyżka cukru z wanilią

2 opakowania budyniu waniliowego (70g)

100 g jagód

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

sok i skórka z 1/2 cytryny

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

100 g świeżych jagód

2 łyżki cukru

1 łyżeczka agaru

Krem:

150 ml śmietanki roślinnej 31%

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka śmietan-fixu

Dodatkowo:

2-3 łyżki ubitej śmietanki (odjąć z przygotowanego kremu)

garść świeżych jagód

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmielić w malakserze lub tłuczkiem na drobny pył.
  2. Dodać miękkie masło i krótko zmiksować jedynie do połączenia składników.
  3. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia na spodzie i brzegach.
  4. Na spód tortownicy przełożyć masę ciasteczkową i wygładzić powierzchnię łyżką.
  5. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
  6. Pod koniec tego czasu nastawić piekarnik na 190 stopni grzanie góra-dół.
  7. Wyjąć wcześniej przygotowany spód i podpiec przez 8-10 minut do zarumienienia.
  8. W tym czasie obtoczyć jagody w łyżeczce mąki ziemniaczanej, odstawić.
  9. Wszystkie pozostałe składniki na masę „serową’ zmiksować na jednolitą, gładką masę.
  10. Na koniec dodać obtoczone w mące jagody i delikatnie połączyć z masą.
  11. Tak przygotowaną masę przelać na wcześniej podpieczony spód.
  12. W piekarniku na niższym poziomie ustawić naczynie z wrzącą wodą.
  13. Wstawić sernik do piekarnika, a po 15 minutach obniżyć temperaturę do 130 stopni i piec dalej jeszcze przez 45 minut.
  14. Po tym czasie wyjąć i ostudzić w temperaturze pokojowej.
  15. Następnie wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc.
  16. Po tym czasie śmietankę roślinną ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywny, puszysty krem.
  17. Rozprowadzić go na wierzchu i po bokach ciasta.
  18. Wstawić ponownie do lodówki na minimum godzinę.
  19. Następnie w niewielkim rondelku podgrzać jagody, cukier i agar.
  20. Gotować minimum 2-3 minuty, cały czas mieszając.
  21. Przecedzić tak otrzymaną masę przez sitko do uzyskania jagodowego syropu.
  22. Zostawić do lekkiego ostudzenia, a następnie wyjąć z lodówki ciasto i polać jego wierzch tak, aby polewa spływała również na boki.
  23. Zostawić do zastygnięcia 5-10 minut, po czym przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego udekorować pozostałą śmietanką wierzch ciasta. Można również ozdobić świeżymi kwiatami, płatkami migdałów lub świeżymi jagodami.
  24. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do tygodnia.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *