TOP
Desery

Wegańska tarta cytrynowa z truskawkami i bitą śmietaną

Dziś przedstawiam przepis na lekką i orzeźwiającą tartę cytrynową z kremem na bazie lemon curd oraz dodatkiem truskawek i roślinnej śmietanki. Bardzo dobre i proste do przygotowania ciasto na letnie dni. Jestem przekonana, że sprawdzi się również wspaniale w wersji z malinami lub borówkami amerykańskimi.

Bardzo polecam!

Przepis na tartę o średnicy 25-28 cm

Spód:

300 g mąki

50 g mielonych migdałów

200 g masła roślinnego

50 g drobnego cukru

szczypta soli

Lemon curd:

500 ml mleka kokosowego

skórka z 1 cytryny

120 ml soku z cytryny

100 g cukru drobnego

3 łyżki mąki kukurydzianej

1 łyżeczka agaru

100 g oleju kokosowego lub masła roślinnego

szczypta kurkumy

Wierzch:

100 ml śmietany roślinnej 31%

1 łyżeczka cukru z wanilią

1 łyżeczka śmietan-fixu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

150 g serka kremowego roślinnego

200 g świeżych truskawek

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód umieścić w malakserze i zmiksować do uzyskania ciasta o konsystencji kruszonki.
  2. Formę do tarty posmarować olejem roślinnym i wyłożyć na jej boki i spód wcześniej przygotowane ciasto.
  3. Gdy ciasto będzie równomiernie rozprowadzone nakłuwać wierzch widelcem, a następnie wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum godzinę.
  4. W tym czasie przygotować krem – w rondelku umieścić mleko kokosowe, kurkumę, agar, mąkę kukurydzianą, cukier, sok z cytryny oraz skórkę.
  5. Wymieszać całość trzepaczką, a następnie podgrzewać na małym ogniu aż masa zgęstnieje i będzie przypominała gęsty budyń.
  6. W razie potrzeby i wystąpienia grudek zmiksować całość blenderem.
  7. Następnie przykryć masę folią spożywczą i zostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
  8. Piekarnik nastawić na 190 stopni grzanie góra-dół.
  9. Do rozgrzanego piekarnika wstawić wcześniej przygotowany i schłodzony spód i piec przez 10-15 minut do zarumienienia brzegów.
  10. Gdy spód będzie ostudzony zmiksować serek roślinny z wcześniej przygotowanym kremem.
  11. W rondelku stopić olej kokosowy i następnie cienkim strumieniem przelewać go do kremu stale miksując na niskich obrotach.
  12. Tak przygotowany krem przelać na spód i wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin.
  13. Po tym czasie ubić śmietankę roślinną z cukrem i śmietan-fixem.
  14. Przełożyć ją do szprycy bądź rękawa cukierniczego.
  15. Udekorować wierzch ciasta uprażonymi migdałami, truskawkami i wcześniej przygotowaną śmietanką.
  16. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do trzech dni.

Smacznego!

«

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *