Dziś przedstawiam przepis na lekką i orzeźwiającą tartę cytrynową z kremem na bazie lemon curd oraz dodatkiem truskawek i roślinnej śmietanki. Bardzo dobre i proste do przygotowania ciasto na letnie dni. Jestem przekonana, że sprawdzi się również wspaniale w wersji z malinami lub borówkami amerykańskimi.
Bardzo polecam!
Przepis na tartę o średnicy 25-28 cm
Spód:
300 g mąki
50 g mielonych migdałów
200 g masła roślinnego
50 g drobnego cukru
szczypta soli
Lemon curd:
500 ml mleka kokosowego
skórka z 1 cytryny
120 ml soku z cytryny
100 g cukru drobnego
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka agaru
100 g oleju kokosowego lub masła roślinnego
szczypta kurkumy
Wierzch:
100 ml śmietany roślinnej 31%
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka śmietan-fixu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
150 g serka kremowego roślinnego
200 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód umieścić w malakserze i zmiksować do uzyskania ciasta o konsystencji kruszonki.
- Formę do tarty posmarować olejem roślinnym i wyłożyć na jej boki i spód wcześniej przygotowane ciasto.
- Gdy ciasto będzie równomiernie rozprowadzone nakłuwać wierzch widelcem, a następnie wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum godzinę.
- W tym czasie przygotować krem – w rondelku umieścić mleko kokosowe, kurkumę, agar, mąkę kukurydzianą, cukier, sok z cytryny oraz skórkę.
- Wymieszać całość trzepaczką, a następnie podgrzewać na małym ogniu aż masa zgęstnieje i będzie przypominała gęsty budyń.
- W razie potrzeby i wystąpienia grudek zmiksować całość blenderem.
- Następnie przykryć masę folią spożywczą i zostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
- Piekarnik nastawić na 190 stopni grzanie góra-dół.
- Do rozgrzanego piekarnika wstawić wcześniej przygotowany i schłodzony spód i piec przez 10-15 minut do zarumienienia brzegów.
- Gdy spód będzie ostudzony zmiksować serek roślinny z wcześniej przygotowanym kremem.
- W rondelku stopić olej kokosowy i następnie cienkim strumieniem przelewać go do kremu stale miksując na niskich obrotach.
- Tak przygotowany krem przelać na spód i wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin.
- Po tym czasie ubić śmietankę roślinną z cukrem i śmietan-fixem.
- Przełożyć ją do szprycy bądź rękawa cukierniczego.
- Udekorować wierzch ciasta uprażonymi migdałami, truskawkami i wcześniej przygotowaną śmietanką.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do trzech dni.
Smacznego!
what do you think?