TOP
Desery

Wegański sernik Lotus Biscoff

Dziś przedstawiam przepis na przepyszny sernik roślinny z moimi ulubionymi ciasteczkami Lotus Biscoff w roli głównej. Jest niezwykle aromatyczny, kremowy i rozpływa się w ustach. Bardzo polecam jego przygotowanie, zwłaszcza na wyjątkowe okazje, gdyż zachwyci wszystkich gości!

Przepis na tortownicę o średnicy 21-24 cm

Spód:

300 g ciasteczek Lotus Biscoff

50 g masła roślinnego/oleju kokosowego

szczypta soli

Masa sernikowa:

1 kg jogurtu sojowego (odsączonego na gazie minimum 16-24 godzin)

250 g serka kremowego wegańskiego

150 g kremu Lotus Biscoff

100 g masła roślinnego/oleju kokosowego, roztopionego

1/2 szklanki cukru trzcinowego

sok z 1/2 cytryny

80 g mąki ziemniaczanej (proszek budyniowy)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru z wanilią

szczypta soli

Polewa:

100 g kremu Lotus Biscoff

20 g oleju kokosowego

10 g syropu klonowego

szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód zmielić w malakserze do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
  2. Formę do pieczenia o średnicy 21-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem/masłem roślinnym.
  3. Na tak przygotowaną formę wyłożyć wcześniej przygotowaną masę na bokach oraz na spodzie, uklepać dłonią lub łyżką.
  4. Wstawić tak przygotowany spód do lodówki na czas przygotowania masy.
  5. W niewielkim rondlu umieścić krem oraz olej kokosowy/masło roślinne i roztopić.
  6. Następnie w dużej misce umieścić odsączony jogurt, serek kremowy, cukier, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sok z cytryny i rozpuszczony krem Lotus.
  7. Wszystkie składniki zmiksować blenderem lub mikserem ręcznym do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
  9. Z lodówki wyjąć tortownicę z wcześniej przygotowanym spodem i wstawić go do piekarnika na 10-12 minut, do zarumienienia.
  10. Następnie wyjąć i delikatnie przelać masę na wierzch tortownicy.
  11. Na niższym poziomie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.
  12. Wstawić tortownicę z ciastem do piekarnika i po 10 minutach obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut.
  13. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić na kuchennym blacie.
  14. Następnie wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc.
  15. Przed podaniem w rondlu roztopić wszystkie składniki na polewę do uzyskania płynnej, jednolitej masy.
  16. Tak przygotowaną polewą oblać wierzch ciasta.
  17. Można również udekorować go w tym momencie wegańską bitą śmietaną oraz pokruszonymi ciasteczkami.
  18. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut, do zastygnięcia polewy.
  19. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

1 COMMENT
  • Kasia
    9 miesięcy ago

    Kremowy serek wege, to jaki ;)?

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *