Dziś przedstawiam przepis na przepyszny sernik roślinny z moimi ulubionymi ciasteczkami Lotus Biscoff w roli głównej. Jest niezwykle aromatyczny, kremowy i rozpływa się w ustach. Bardzo polecam jego przygotowanie, zwłaszcza na wyjątkowe okazje, gdyż zachwyci wszystkich gości!
Przepis na tortownicę o średnicy 21-24 cm
Spód:
300 g ciasteczek Lotus Biscoff
50 g masła roślinnego/oleju kokosowego
szczypta soli
Masa sernikowa:
1 kg jogurtu sojowego (odsączonego na gazie minimum 16-24 godzin)
250 g serka kremowego wegańskiego
150 g kremu Lotus Biscoff
100 g masła roślinnego/oleju kokosowego, roztopionego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
sok z 1/2 cytryny
80 g mąki ziemniaczanej (proszek budyniowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
Polewa:
100 g kremu Lotus Biscoff
20 g oleju kokosowego
10 g syropu klonowego
szczypta soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód zmielić w malakserze do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
- Formę do pieczenia o średnicy 21-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem/masłem roślinnym.
- Na tak przygotowaną formę wyłożyć wcześniej przygotowaną masę na bokach oraz na spodzie, uklepać dłonią lub łyżką.
- Wstawić tak przygotowany spód do lodówki na czas przygotowania masy.
- W niewielkim rondlu umieścić krem oraz olej kokosowy/masło roślinne i roztopić.
- Następnie w dużej misce umieścić odsączony jogurt, serek kremowy, cukier, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sok z cytryny i rozpuszczony krem Lotus.
- Wszystkie składniki zmiksować blenderem lub mikserem ręcznym do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
- Z lodówki wyjąć tortownicę z wcześniej przygotowanym spodem i wstawić go do piekarnika na 10-12 minut, do zarumienienia.
- Następnie wyjąć i delikatnie przelać masę na wierzch tortownicy.
- Na niższym poziomie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.
- Wstawić tortownicę z ciastem do piekarnika i po 10 minutach obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut.
- Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić na kuchennym blacie.
- Następnie wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem w rondlu roztopić wszystkie składniki na polewę do uzyskania płynnej, jednolitej masy.
- Tak przygotowaną polewą oblać wierzch ciasta.
- Można również udekorować go w tym momencie wegańską bitą śmietaną oraz pokruszonymi ciasteczkami.
- Wstawić do lodówki na minimum 30 minut, do zastygnięcia polewy.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
1 COMMENT
Kasia
3 lata ago
Kremowy serek wege, to jaki ;)?