TOP
Desery

Ciasto marchewkowe z pomarańczą, orzechami i serkiem kremowym

Jako pierwszy wpis w tym roku prezentuję wspaniałe ciasto marchewkowe, które pojawiło się na moim stole zarówno z okazji urodzin jak i w minione święta Bożego Narodzenia, gdyż jest naprawdę pyszne, aromatyczne i pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Smakuje zarówno fanom jak i sceptykom roślinnych wypieków, które dodatkowo są na bazie warzyw. Bardzo polecam wypróbowanie tego przepisu. Ciasto jest łatwe do przygotowania, mało wymagające i z pewnością będzie dużym zaskoczeniem dla gości!

Przepis na tortownicę o średnicy 20-23 cm

Ciasto:

2 2/3 szklanki mąki pszennej

300 g marchewki

100 g orzechów włoskich

1/2 szklanki oleju roślinnego

1 szklanka pulpy mango (lub musu jabłkowego)

skórka otarta z 1/2 pomarańczy

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu

1/2 łyżeczki imbiru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki soli

Krem:

150 g masła roślinnego (użyłam osełki Wegesióstr)

300 g serka kremowego (użyłam Violife)

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka esencji waniliowej

skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Dodatkowo:

sok z 1 pomarańczy

płatki kokosa, popcorn, granat lub orzechy pekan do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W dużej misce połączyć mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami.
  2. Marchewki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach.
  3. Do suchych składników dodać pulpę mango i olej, połączyć.
  4. Następnie dodać startą marchewkę i dokładnie wymieszać z ciastem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Tak przygotowane ciasto od razu przelać do dwóch równej wielkości tortownic wyłożonych na spodzie papierem do pieczenia.
  6. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 35-40 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
  7. Następnie wyjąć i ostudzić.
  8. Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone przygotować krem: wszystkie składniki na krem umieścić w wysokiej misce.
  9. Ubić na jednolity, puszysty krem.
  10. Gotowe blaty ciasta wyjąć z formy i przy pomocy patyczka do szaszłyka lub wykałaczki zrobić dziurki w cieście.
  11. Przy pomocy łyżki nasączyć równomiernie oba blaty ciasta sokiem z pomarańczy.
  12. Ułożyć pierwszy blat na paterze lub talerzu, nałożyć na niego obręcz od tortownicy.
  13. Posmarować ciasto 2/3 porcji kremu.
  14. Przykryć drugim blatem ciasta i posmarować jego wierzch pozostałym kremem (można odłożyć 3-4 łyżki do szprycy cukierniczej w celu późniejszej dekoracji wierzchu).
  15. Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 6 godzin.
  16. Po tym czasie można udekorować w dowolny sposób pomarańczą, granatem, orzechami lub prażonymi migdałami.
  17. Podawać lub przechowywać w lodówce do trzech dni. Można również mrozić.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *