Jako pierwszy wpis w tym roku prezentuję wspaniałe ciasto marchewkowe, które pojawiło się na moim stole zarówno z okazji urodzin jak i w minione święta Bożego Narodzenia, gdyż jest naprawdę pyszne, aromatyczne i pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Smakuje zarówno fanom jak i sceptykom roślinnych wypieków, które dodatkowo są na bazie warzyw. Bardzo polecam wypróbowanie tego przepisu. Ciasto jest łatwe do przygotowania, mało wymagające i z pewnością będzie dużym zaskoczeniem dla gości!
Przepis na tortownicę o średnicy 20-23 cm
Ciasto:
2 2/3 szklanki mąki pszennej
300 g marchewki
100 g orzechów włoskich
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka pulpy mango (lub musu jabłkowego)
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
Krem:
150 g masła roślinnego (użyłam osełki Wegesióstr)
300 g serka kremowego (użyłam Violife)
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Dodatkowo:
sok z 1 pomarańczy
płatki kokosa, popcorn, granat lub orzechy pekan do dekoracji
Przygotowanie:
- W dużej misce połączyć mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami.
- Marchewki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach.
- Do suchych składników dodać pulpę mango i olej, połączyć.
- Następnie dodać startą marchewkę i dokładnie wymieszać z ciastem do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Tak przygotowane ciasto od razu przelać do dwóch równej wielkości tortownic wyłożonych na spodzie papierem do pieczenia.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 35-40 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
- Następnie wyjąć i ostudzić.
- Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone przygotować krem: wszystkie składniki na krem umieścić w wysokiej misce.
- Ubić na jednolity, puszysty krem.
- Gotowe blaty ciasta wyjąć z formy i przy pomocy patyczka do szaszłyka lub wykałaczki zrobić dziurki w cieście.
- Przy pomocy łyżki nasączyć równomiernie oba blaty ciasta sokiem z pomarańczy.
- Ułożyć pierwszy blat na paterze lub talerzu, nałożyć na niego obręcz od tortownicy.
- Posmarować ciasto 2/3 porcji kremu.
- Przykryć drugim blatem ciasta i posmarować jego wierzch pozostałym kremem (można odłożyć 3-4 łyżki do szprycy cukierniczej w celu późniejszej dekoracji wierzchu).
- Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 6 godzin.
- Po tym czasie można udekorować w dowolny sposób pomarańczą, granatem, orzechami lub prażonymi migdałami.
- Podawać lub przechowywać w lodówce do trzech dni. Można również mrozić.
Smacznego!
what do you think?