Tym razem przed Państwem fenomenalne babeczki marchewkowe, które zrobiły furorę wśród moich znajomych i rodziny – idealne na zbliżający się Halloween. Niesamowicie pyszne, wilgotne, aromatyczne, słodkie i delikatne muffiny marchewkowe z kontrastującym słodko-słonym kremem na bazie roślinnego serka kremowego. Tworzy to idealne połączenie, które zasmakuje i zaskoczy każdego, kto ich spróbuje. Kropkę nad „i” stanowi tu domowy, obłędnie pyszny solony karmel i chrupiący popcorn, który wykorzystałam również przy wykonaniu tortu marchewkowego, na który przepis również znajdziecie na stronie. Dodatkowo są bardzo proste do przygotowania i udadzą się dosłownie każdemu. Polecam na wszelkie uroczystości, będą hitem każdej imprezy!
Zachęcam do wypróbowania!
Składniki na 12-14 babeczek
Ciasto:
1 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego (lub kokosowego)
1/2 szklanki musu jabłkowego
1/3 szklanki oleju (lub oliwy)
2 średniej wielkości marchewki
1/3 szklanki posiekanych orzechów (włoskich lub pekan)
1/3 szklanki posiekanych wegańskich krówek (opcjonalnie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Krem:
150 g wegańskiego serka kremowego
100 g masła roślinnego
1/2 szklanki masła orzechowego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Karmel:
1 puszka mleka kokosowego
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki pasty miso
szczypta soli
Dodatkowo:
domowy popcorn (uprażone ziarna kukurydzy z olejem kokosowym lub dowolnym roślinnym)
Przygotowanie:
- Nastawić piekarnik na 180 stopni grzanie góra-dół.
- W dużej misce umieścić mąkę wraz z cynamonem, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie połączyć ze sobą suche składniki.
- Marchewki obrać i zetrzeć na małych lub średnich oczkach.
- Orzechy i opcjonalnie krówki posiekać w drobną kostkę.
- Do misy z suchymi produktami dodać olej, mus jabłkowy i ocet.
- Połączyć do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
- Gdy masa będzie jednolita, dodać startą marchewkę oraz orzechy i wymieszać łyżką jedynie do połączenia składników.
- Formę do muffin wyłożyć papilotkami.
- Do każdej z papilotek nakładać łyżką ciasto do wypełnienia w 3/4 wysokości.
- Następnie wstawić muffiny do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut do zarumienienia i tzw. „suchego patyczka”.
- Następnie wyjąć babeczki z piekarnika i pozostawić na kuchennym blacie do całkowitego ostudzenia.
- W niewielkim rondlu umieścić cukier brązowy, mleko kokosowe i gotować na średnim ogniu przez 20 minut, aż masa będzie przeźroczysta i zmieni barwę na bursztynową.
- Zdjąć z ognia, dodać pastę miso i olej kokosowy.
- Dokładnie połączyć trzepaczką do uzyskania jednolitego kremu.
- Przelać tak przygotowany karmel do słoiczka.
- Gdy babeczki będą całkowicie ostudzone przygotować krem.
- Wszystkie składniki na krem umieścić w wysokim naczyniu.
- Dokładnie zmiksować mikserem do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.
- Przełożyć tak przygotowany krem do szprycy cukierniczej lub rękawa cukierniczego i udekorować nim wierzch babeczek.
- Delikatnie przy pomocy łyżeczki polać wcześniej przygotowanym, ostudzonym karmelem krem na wierzchu babeczek.
- Przed podaniem posypać popcornem.
- Przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
2 COMMENTS
Anna
3 lata ago
Wyglądają pięknie i smakowicie a opis tak sugestywny ze ślinka leci???
windowsmoviemakerrus
3 lata ago
Super Site News