TOP
Desery Śniadania

Wegańskie babeczki marchewkowe z masłem orzechowym, karmelem miso i popcornem

Tym razem przed Państwem fenomenalne babeczki marchewkowe, które zrobiły furorę wśród moich znajomych i rodziny – idealne na zbliżający się Halloween. Niesamowicie pyszne, wilgotne, aromatyczne, słodkie i delikatne muffiny marchewkowe z kontrastującym słodko-słonym kremem na bazie roślinnego serka kremowego. Tworzy to idealne połączenie, które zasmakuje i zaskoczy każdego, kto ich spróbuje. Kropkę nad „i” stanowi tu domowy, obłędnie pyszny solony karmel i chrupiący popcorn, który wykorzystałam również przy wykonaniu tortu marchewkowego, na który przepis również znajdziecie na stronie. Dodatkowo są bardzo proste do przygotowania i udadzą się dosłownie każdemu. Polecam na wszelkie uroczystości, będą hitem każdej imprezy!

Zachęcam do wypróbowania!

Składniki na 12-14 babeczek

Ciasto:

1 1/3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru trzcinowego (lub kokosowego)

1/2 szklanki musu jabłkowego

1/3 szklanki oleju (lub oliwy)

2 średniej wielkości marchewki

1/3 szklanki posiekanych orzechów (włoskich lub pekan)

1/3 szklanki posiekanych wegańskich krówek (opcjonalnie)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

Krem:

150 g wegańskiego serka kremowego

100 g masła roślinnego

1/2 szklanki masła orzechowego

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Karmel:

1 puszka mleka kokosowego

3/4 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżeczki pasty miso

szczypta soli

Dodatkowo:

domowy popcorn (uprażone ziarna kukurydzy z olejem kokosowym lub dowolnym roślinnym)

Przygotowanie:

  1. Nastawić piekarnik na 180 stopni grzanie góra-dół.
  2. W dużej misce umieścić mąkę wraz z cynamonem, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie połączyć ze sobą suche składniki.
  3. Marchewki obrać i zetrzeć na małych lub średnich oczkach.
  4. Orzechy i opcjonalnie krówki posiekać w drobną kostkę.
  5. Do misy z suchymi produktami dodać olej, mus jabłkowy i ocet.
  6. Połączyć do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
  7. Gdy masa będzie jednolita, dodać startą marchewkę oraz orzechy i wymieszać łyżką jedynie do połączenia składników.
  8. Formę do muffin wyłożyć papilotkami.
  9. Do każdej z papilotek nakładać łyżką ciasto do wypełnienia w 3/4 wysokości.
  10. Następnie wstawić muffiny do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut do zarumienienia i tzw. „suchego patyczka”.
  11. Następnie wyjąć babeczki z piekarnika i pozostawić na kuchennym blacie do całkowitego ostudzenia.
  12. W niewielkim rondlu umieścić cukier brązowy, mleko kokosowe i gotować na średnim ogniu przez 20 minut, aż masa będzie przeźroczysta i zmieni barwę na bursztynową.
  13. Zdjąć z ognia, dodać pastę miso i olej kokosowy.
  14. Dokładnie połączyć trzepaczką do uzyskania jednolitego kremu.
  15. Przelać tak przygotowany karmel do słoiczka.
  16. Gdy babeczki będą całkowicie ostudzone przygotować krem.
  17. Wszystkie składniki na krem umieścić w wysokim naczyniu.
  18. Dokładnie zmiksować mikserem do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.
  19. Przełożyć tak przygotowany krem do szprycy cukierniczej lub rękawa cukierniczego i udekorować nim wierzch babeczek.
  20. Delikatnie przy pomocy łyżeczki polać wcześniej przygotowanym, ostudzonym karmelem krem na wierzchu babeczek.
  21. Przed podaniem posypać popcornem.
  22. Przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

1 COMMENT
  • Anna
    1 miesiąc ago

    Wyglądają pięknie i smakowicie a opis tak sugestywny ze ślinka leci😋😋😋

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *