Wspaniała, aromatyczna i nietypowa szarlotka, która idealnie rozpocznie sezon na jesienne wypieki. Dodatek gruszek i kardamonu nadaje charakteru i podnosi to ciasto na zupełnie inny wymiar smaku niż w przypadku klasycznej szarlotki. Warto podać je z karmelem miso, na który przepis również podaję i który przyda się również do innych wypieków. Można również podać je na ciepło z ulubionymi lodami.
Bardzo polecam!
Przepis na formę do tarty o średnicy 25-28 cm
Spód:
2,5 szklanki mąki (pszenna lub orkiszowa)
230 g margaryny roślinnej
1 1/3 szklanki orzechów włoskich lub pekan
2 łyżki śmietany kokosowej (lub jogurtu kokosowego, sojowego)
3 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego lub kokosowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
4-5 dużych kwaśne jabłka (najlepiej Szara Reneta)
3-4 gruszki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru z wanilią
1/2 łyżeczki kardamonu
Karmel miso:
1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka cukru (trzcinowego lub kokosowego)
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki pasty miso
Przygotowanie:
- Orzechy zmielić wraz mąką na drobny pył.
- Połączyć z pozostałymi składnikami na spód do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
- Przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.
- Po tym czasie formę do pieczenia posmarować dokładnie masłem roślinnym lub olejem kokosowym.
- 2/3 ciasta wyłożyć na spód i boki tortownicy, nakłuwać ciasto widelcem i ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia.
- Pozostałe 1/3 ciasta owinąć folią spożywczą lub umieścić w woreczku strunowym i wstawić do zamrażarki.
- W tym czasie obrać jabłka i gruszki, a następnie pokroić w drobną kostkę.
- Umieścić w garnku wraz z sokiem cytrynowym, cynamonem i cukrem.
- Gotować owoce do momentu aż puszczą soki, a następnie dodać do owoców przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną.
- Podgrzewać jeszcze 3-4 minuty, aż masa zgęstnieje, odstawić.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni.
- Do rozgrzanego piekarnika wstawić tortownicę ze schłodzonym spodem.
- Piec przez 15-20 minut do zarumienienia brzegów.
- Po tym czasie wyjąć, przełożyć masę owocową.
- Wyjąć z zamrażarki pozostałe ciasto i zetrzeć je na wierzch owocowej warstwy.
- Ponownie wstawić do piekarnika na 35-40 minut do zarumienienia wierzchu.
- Następnie wyjąć i zostawić na kuchennym blacie do całkowitego ostudzenia.
- W niewielkim rondlu umieścić mleko kokosowe i cukier.
- Podgrzewać na małym ogniu przez 20 minut, mieszając co jakiś czas.
- Zdjąć z ognia, dodać olej kokosowy i pastę miso.
- Dokładnie połączyć trzepaczką do uzyskania jednolitego, gęstego sosu.
- Przelać do słoika i następnie wstawić do schłodzenia do lodówki aż do podania.
- Ostudzone ciasto podawać polane karmelem miso, można również udekorować ubitą śmietanką roślinną, cynamonem i orzechami.
- Ciasto przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?