TOP
Desery

Szarlotka z gruszkami i kardamonem i karmelem miso

Wspaniała, aromatyczna i nietypowa szarlotka, która idealnie rozpocznie sezon na jesienne wypieki. Dodatek gruszek i kardamonu nadaje charakteru i podnosi to ciasto na zupełnie inny wymiar smaku niż w przypadku klasycznej szarlotki. Warto podać je z karmelem miso, na który przepis również podaję i który przyda się również do innych wypieków. Można również podać je na ciepło z ulubionymi lodami.

Bardzo polecam!

Przepis na formę do tarty o średnicy 25-28 cm

Spód:

2,5 szklanki mąki (pszenna lub orkiszowa)

230 g margaryny roślinnej

1 1/3 szklanki orzechów włoskich lub pekan

2 łyżki śmietany kokosowej (lub jogurtu kokosowego, sojowego)

3 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego lub kokosowego)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Nadzienie:

4-5 dużych kwaśne jabłka (najlepiej Szara Reneta)

3-4 gruszki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka cukru z wanilią

1/2 łyżeczki kardamonu

Karmel miso:

1 puszka mleka kokosowego

1 szklanka cukru (trzcinowego lub kokosowego)

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżeczki pasty miso

Przygotowanie:

  1. Orzechy zmielić wraz mąką na drobny pył.
  2. Połączyć z pozostałymi składnikami na spód do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
  3. Przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.
  4. Po tym czasie formę do pieczenia posmarować dokładnie masłem roślinnym lub olejem kokosowym.
  5. 2/3 ciasta wyłożyć na spód i boki tortownicy, nakłuwać ciasto widelcem i ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia.
  6. Pozostałe 1/3 ciasta owinąć folią spożywczą lub umieścić w woreczku strunowym i wstawić do zamrażarki.
  7. W tym czasie obrać jabłka i gruszki, a następnie pokroić w drobną kostkę.
  8. Umieścić w garnku wraz z sokiem cytrynowym, cynamonem i cukrem.
  9. Gotować owoce do momentu aż puszczą soki, a następnie dodać do owoców przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną.
  10. Podgrzewać jeszcze 3-4 minuty, aż masa zgęstnieje, odstawić.
  11. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  12. Do rozgrzanego piekarnika wstawić tortownicę ze schłodzonym spodem.
  13. Piec przez 15-20 minut do zarumienienia brzegów.
  14. Po tym czasie wyjąć, przełożyć masę owocową.
  15. Wyjąć z zamrażarki pozostałe ciasto i zetrzeć je na wierzch owocowej warstwy.
  16. Ponownie wstawić do piekarnika na 35-40 minut do zarumienienia wierzchu.
  17. Następnie wyjąć i zostawić na kuchennym blacie do całkowitego ostudzenia.
  18. W niewielkim rondlu umieścić mleko kokosowe i cukier.
  19. Podgrzewać na małym ogniu przez 20 minut, mieszając co jakiś czas.
  20. Zdjąć z ognia, dodać olej kokosowy i pastę miso.
  21. Dokładnie połączyć trzepaczką do uzyskania jednolitego, gęstego sosu.
  22. Przelać do słoika i następnie wstawić do schłodzenia do lodówki aż do podania.
  23. Ostudzone ciasto podawać polane karmelem miso, można również udekorować ubitą śmietanką roślinną, cynamonem i orzechami.
  24. Ciasto przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *