TOP
Desery

Wegański sernik jagodowy z galaretką

Dziś zapraszam na przepis z wykorzystaniem ostatnich jagód w sezonie – pyszny, kremowy sernik na zimno z mnóstwem jagód i galaretką z owocami leśnymi na kruchym, kakaowym spodzie. Lekki, orzeźwiający, aksamitny, intensywnie owocowy, przełamany kakaowym, kruchym spodem to wyjątkowo pyszne połączenie, które zachwyci wszystkich gości. Smakuje wybornie nawet miłośnikom tradycyjnych słodkości.

Bardzo polecam!

Przepis na tortownicę o średnicy 21-24 cm

Spód:

400 g ciasteczek kruchych kakaowych (użyłam Oreo bez nadzienia)

50 g oleju kokosowego (masła wegańskiego)

Masa:

500 g serka kremowego wegańskiego

400 g jagód (świeżych lub mrożonych)

220 ml śmietanki kokosowej (gęstej części z puszki)

150 g cukru drobnego

2 łyżeczki agaru

2 łyżki soku z limonki

Dodatkowo:

150 g owoców jagodowych

1 galaretka agarowa (truskawkowa lub wiśniowa)

250 ml zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka pokruszyć w malakserze na drony pył.
  2. Pod koniec dodać stały olej kokosowy i ponownie zmiksować do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
  3. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem roślinnym.
  4. Wyłożyć tak przygotowaną masę na spód i boki tortownicy.
  5. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
  6. Jagody umieścić wraz z cukrem w rondlu z grubym dnem.
  7. Podgrzewać na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zawartość rondelka zgęstnieje.
  8. Przetrzeć jagody przez drobne sito, żeby pozbyć się łusek.
  9. Tak przygotowany mus jagodowy ponownie umieścić w garnku wraz z agarem.
  10. Wymieszać trzepaczką tak, aby uniknąć grudek i gotować przez minimum 2-3 minuty na średnim ogniu. Zostawić do lekkiego ostudzenia.
  11. Wegański serek zmiksować na puszysty krem, stopniowo dolewając śmietankę kokosową.
  12. Na niskich obrotach miksera przelewać cienkim strumieniem jagodowy mus do kokosowego kremu.
  13. Dodać sok z limonki, dokładnie połączyć.
  14. Następnie wyjąć z lodówki wcześniej przygotowany spód ciasta i przelać na jego powierzchnię masę jagodową.
  15. Wyrównać wierzch łopatką i wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 6 godzin.
  16. Po tym czasie w niewielkim rondlu umieścić proszek z galaretki i odmierzone 250 ml zimnej wody.
  17. Dokładnie połączyć, żeby mieszanina była jednolita, a następnie podgrzewać na średnim ogniu 2-3 minuty od zagotowania.
  18. Następnie zdjąć z palnika i w tym czasie wyjąć z lodówki ciasto, a następnie udekorować je owocami.
  19. Lekko ostudzoną galaretkę polewać wierzch ciasta przy pomocy łyżki (łyżka po łyżce).
  20. Wstawić ponownie do schłodzenia na minimum godzinę.
  21. Udekorować ubitą śmietanką kokosową i ulubionymi owocami.
  22. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

1 COMMENT
  • Anna Bernard
    2 miesiące ago

    Piękny i z pewnością pyszny

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *