Obłędnie pyszne, lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne i miękkie babeczki z dodatkiem…majonezu! To dzięki jego dodatkowi ciasto ma tak wspaniałą strukturę i długo zachowuje świeżość. Już nie mogę się doczekać innych wypieków z udziałem tego ciasta – moim zdaniem wspaniała będzie wuzetka z jego udziałem. Tymczasem jednak na pierwszy ogień poszedł nieco prostszy i mniej wymagający wypiek, bo muffiny z dodatkiem sezonowych jeżyn i kremem oraz sosem z wykorzystaniem tych owoców. Prezentują się niezwykle apetycznie, są proste do przygotowania i smakują rewelacyjnie!
Bardzo polecam wypróbowanie tego przepisu!
Przepis na 14 babeczek
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru trzcinowego (lub kokosowego)
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki wegańskiego majonezu (użyłam Develey)
1/2 szklanki mleka roślinnego (użyłam sojowego)
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
Sos:
200 g jeżyn (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
gęsta część z dwóch puszek mleka kokosowego ( około 450-500g)
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fix (opcjonalnie)
Dodatkowo:
100 g świeżych jeżyn
Przygotowanie:
- Mąkę, kakao, cukier, sodę i sól umieścić w dużej misce i dokładnie połączyć.
- Do suchych produktów dodać wegański majonez i mleko roślinne.
- Dokładnie połączyć mikserem lub łyżką.
- Do tak uzyskanego, jednolitego ciasta dodać maliny i delikatnie połączyć.
- Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremek na muffiny tak, aby wypełniały je w 3/4 wysokości.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30-35 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
- Wyjąć i ostudzić.
- Po tym czasie gęstą część mleka kokosowego ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem do uzyskania gęstego, sztywnego kremu.
- Schłodzić w lodówce na czas przygotowania sosu.
- W małym rondelku podgrzać jeżyny z cukrem. Gdy owoce puszczą sok, odlać go do małej szklanki i wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną.
- Ponownie dodać do jeżyn i gotować 2-3 minuty aż masa zgęstnieje.
- Tak przygotowaną frużelinę przetrzeć przez drobne sitko w celu pozbycia się pestek i łusek owoców.
- Schłodzonym, wcześniej przygotowanym kremem udekorować całkowicie ostudzone babeczki.
- Wierzch polać sosem jeżynowym.
- Na wierzchu ułożyć jeżyny, podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 2 dni.
- Można również przechowywać osobno babeczki pod przykryciem w temperaturze pokojowej do tygodnia, a krem osobno do tygodnia w lodówce i dekorować podobnie przez podaniem.
Smacznego!
what do you think?