TOP
Desery

Wegański sernik z lemon curd i bezą włoską

Po dłuższej przerwie od prowadzenia bloga przedstawiam przepis na rewelacyjny wegański sernik, który w niczym nie ustępuje, a wręcz idealnie zastępuje mój popisowy sernik z kremem cytrynowym i opalaną bezą. Nie jest trudny do wykonania, wymaga jedynie trochę czasu i uwagi, ale zdecydowanie efekt końcowy jest tego warty. Idealnie kruchy, lekko korzenny spód, kremowa, rześka i delikatna masa serowa, kwaśny i lepki krem cytrynowy i puszysta beza tworzą kompozycję idealną, która smakuje wspaniale i jest jedną z moich ulubionych wśród deserowych połączeń. Zachwyca gości i nikt nie pyta z czego został wykonany, tylko prosi o dokładkę.

Bardzo polecam, zwłaszcza na wyjątkowe okazje i przyjęcia!

Przepis na tortownicę 20-22cm

Spód:

400 g ciasteczek korzennych

50 g masła roślinnego lub oleju kokosowego

szczypta soli

Masa:

1000 g jogurtu roślinnego kokosowego lub sojowego (odsączonego na gazie przez minimum 8 godzin, najlepiej przez całą noc)

250 ml mleka kokosowego (gęsta część z puszki)

1/2 szklanki cukru

sok i skórka z 1/2 cytryny

1/2 szklanki mąki kokosowej

1 opakowanie budyniu śmietankowego (lub 40 g mąki ziemniaczanej)

1/2 szklanki masła roślinnego, stopionego lub oleju roślinnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lemon curd:

1/2 szklanki cukru drobnego

1/4 szklanki soku z cytryny

1 łyżeczka skórki cytrynowej

2 łyżki mąki kukurydzianej

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżeczki mleka kokosowego (gęsta część z puszki)

szczypta kurkumy

Beza:

3 łyżki aquafaby

3 łyżki drobnego cukru

szczypta soli

1 łyżeczka soku z cytryny

1/2 łyżeczki winianu potasu (cream of tartare, opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. 16-24 godziny przed przygotowaniem sernika odsączyć jogurt na sitku wyłożonym gazą lub płócienną ściereczką.
  2. Ciasteczka zmiksować malakserem na pył lub rozbić tłuczkiem do uzyskania drobnych okruchów.
  3. Dodać do nich olej kokosowy lub roztopione masło roślinne i dokładnie połączyć.
  4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia na spodzie, natomiast boki posmarować olejem roślinnym.
  5. Wyłożyć ciasteczkową masę na spodzie i bokach, a następnie wygładzić łyżką lub docisnąć dłonią.
  6. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.
  7. Wszystkie składniki na masę sernikową oprócz skórki cytrynowej zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
  8. Na koniec dodać skórkę cytrynową i dokładnie połączyć.
  9. Piekarnik ustawić na 190 stopni (grzanie góra-dół).
  10. Wyjąć formę z ciasteczkowym spodem i podpiec go przez 10-12 minut do zarumienienia brzegów, a następnie wyjąć i delikatnie, łyżka po łyżce przełożyć całą masę sernikową.
  11. Po tym czasie na niższym poziomie piekarnika ustawić naczynie z wrzącą wodą.
  12. Wstawić ciasto do piekarnika, obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec przez 30 minut, a następnie obniżyć ponownie do 120 stopni i piec jeszcze przez godzinę.
  13. W tym czasie w rondlu umieścić sok z cytryny oraz cukier, podgrzewać do rozpuszczenia.
  14. Zdjąć z ognia i dodać mąkę kukurydzianą, kurkumę oraz mleko kokosowe.
  15. Podgrzewać masę do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.
  16. Zdjąć z ognia, dodać olej kokosowy i wymieszać do rozpuszczenia, a następnie przełożyć do miski, przykryć folią i schłodzić w lodówce na czas przygotowania ciasta.
  17. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
  18. Następnie wstawić do schłodzenia do lodówki, najlepiej na całą noc.
  19. Kolejnego dnia wyjąć sernik z lodówki, na wierzchu rozsmarować wcześniej przygotowany krem cytrynowy.
  20. Ponownie wstawić ciasto do lodówki i w tym czasie ubić aquafabę wraz z szczyptą soli.
  21. Gdy piana będzie sztywna i gęsta dodać do winian potasu i sok z cytryny i zmiksować jeszcze kilka minut, aż będzie lśniąca.
  22. Przełożyć tak powstałą bezę do szprycy cukierniczej i udekorować nią wierzch ciasta.
  23. Przy pomocy palnika opalić bezę na wierzchu ciasta.
  24. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do trzech dni.

Smacznego!

«

»

1 COMMENT
  • Delektujemy
    2 lata ago

    Podrzuciłam jakiś czas temu Twój przepis koleżance i ostatnio się dowiedziałam, że jest nim zachwycona:)

Skomentuj Delektujemy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *