Dziś przed Państwem moja ulubiona, można powiedzieć popisowa szarlotka. Przepis jest inspirowany kultową szarlotką z warszawskiego Lokal Dela Krem, jednak moim zdaniem w mojej wersji ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Idealnie kruchy, lekko sypki, maślany spód, duże kawałki soczystych i kwaśnych jabłek, kremowy, kokosowy budyń i chrupiąca, aromatyczna cynamonowa kruszonka – te 4 elementy tworzą idealną kompozycję i przenoszą nudną szarlotkę z kratką na zupełnie inny wymiar! Bardzo polecam to ciasto na wszelkie imprezy, spotkania z rodziną czy po prostu, aby osłodzić sobie jesienne popołudnie. Warto zrobić dla siebie i bliskich coś dobrego i kojącego, zwłaszcza w tych trudnych czasach, jakie przeżywamy obecnie.
Zapraszam serdecznie do przeczytania i wypróbowania przepisu!
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
250 g wegańskiej margaryny (użyłam Osełki Roślinnej)
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka jogurtu kokosowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Budyń:
1 puszka mleka kokosowego
2/3 szklanki mleka sojowego
3 łyżki cukru trzcinowego (lub kokosowego)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru z wanilią
Jabłka:
6 średniej wielkości kwaśnych jabłek (np. Szara Reneta, papierówka)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
100 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
50 g wegańskiej margaryny (użyłam Osełki Roślinnej)
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód zagnieść przy użyciu malaksera lub ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta.
- Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem kokosowym/masłem roślinnym.
- Schłodzone ciasto wyłożyć na spód i boki formy.
- Nakłuwać powierzchnię ciasta widelcem i ponownie wstawić do schłodzenia.
- Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść do uzyskania okruchów o konsystencji mokrego piasku.
- Umieścić w małej misce i wstawić również do schłodzenia do lodówki.
- Mleko kokosowe zagotować.
- W kubku rozrobić mleko sojowe z mąką ziemniaczaną i cukrem.
- Do gotującego się mleka dodać rozrobione mleko, cały czas energicznie mieszając, tak, aby uniknąć grudek.
- Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając do uzyskania gęstego, jednolitego budyniu.
- Przykryć folią spożywczą lub talerzem rondel z ugotowanym budyniem, tak, aby uniknąć wyschnięcia wierzchu.
- Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny.
- Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon.
- Podgrzewać aż owoce lekko się rozpadną i zredukują.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni.
- Wcześniej przygotowany spód wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut do lekkiego zarumienienia brzegów.
- Po tym czasie na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać.
- Na jabłka przełożyć budyń i równomiernie rozprowadzić po wierzchu.
- Na budyń posypać wcześniej przygotowaną cynamonową kruszonkę.
- Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika na 35-40 minut, do zarumienienia wierzchu.
- Po tym czasie wyjąć, ostudzić, najlepiej wstawić do schłodzenia do lodówki na całą noc.
- Najlepiej smakuje schłodzona, można przechowywać w lodówce do 3 dni.
- Przed podaniem polecam posypać wierzch cukrem pudrem.
Smacznego!
2 COMMENTS
Aga
4 lata ago
Wygląda cudownie?. Jaka duża jest forma?
extravegadmin
4 lata ago
AUTHOR24x24cm 🙂