TOP
Desery

Wegańska szarlotka z budyniem i cynamonową kruszonką

Dziś przed Państwem moja ulubiona, można powiedzieć popisowa szarlotka. Przepis jest inspirowany kultową szarlotką z warszawskiego Lokal Dela Krem, jednak moim zdaniem w mojej wersji ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Idealnie kruchy, lekko sypki, maślany spód, duże kawałki soczystych i kwaśnych jabłek, kremowy, kokosowy budyń i chrupiąca, aromatyczna cynamonowa kruszonka – te 4 elementy tworzą idealną kompozycję i przenoszą nudną szarlotkę z kratką na zupełnie inny wymiar! Bardzo polecam to ciasto na wszelkie imprezy, spotkania z rodziną czy po prostu, aby osłodzić sobie jesienne popołudnie. Warto zrobić dla siebie i bliskich coś dobrego i kojącego, zwłaszcza w tych trudnych czasach, jakie przeżywamy obecnie.

Zapraszam serdecznie do przeczytania i wypróbowania przepisu!

Ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

250 g wegańskiej margaryny (użyłam Osełki Roślinnej)

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka jogurtu kokosowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Budyń:

1 puszka mleka kokosowego

2/3 szklanki mleka sojowego

3 łyżki cukru trzcinowego (lub kokosowego)

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru z wanilią

Jabłka:

6 średniej wielkości kwaśnych jabłek (np. Szara Reneta, papierówka)

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

100 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

50 g wegańskiej margaryny (użyłam Osełki Roślinnej)

50 g cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód zagnieść przy użyciu malaksera lub ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta.
  2. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
  3. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem kokosowym/masłem roślinnym.
  4. Schłodzone ciasto wyłożyć na spód i boki formy.
  5. Nakłuwać powierzchnię ciasta widelcem i ponownie wstawić do schłodzenia.
  6. Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść do uzyskania okruchów o konsystencji mokrego piasku.
  7. Umieścić w małej misce i wstawić również do schłodzenia do lodówki.
  8. Mleko kokosowe zagotować.
  9. W kubku rozrobić mleko sojowe z mąką ziemniaczaną i cukrem.
  10. Do gotującego się mleka dodać rozrobione mleko, cały czas energicznie mieszając, tak, aby uniknąć grudek.
  11. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając do uzyskania gęstego, jednolitego budyniu.
  12. Przykryć folią spożywczą lub talerzem rondel z ugotowanym budyniem, tak, aby uniknąć wyschnięcia wierzchu.
  13. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny.
  14. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon.
  15. Podgrzewać aż owoce lekko się rozpadną i zredukują.
  16. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  17. Wcześniej przygotowany spód wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut do lekkiego zarumienienia brzegów.
  18. Po tym czasie na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać.
  19. Na jabłka przełożyć budyń i równomiernie rozprowadzić po wierzchu.
  20. Na budyń posypać wcześniej przygotowaną cynamonową kruszonkę.
  21. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika na 35-40 minut, do zarumienienia wierzchu.
  22. Po tym czasie wyjąć, ostudzić, najlepiej wstawić do schłodzenia do lodówki na całą noc.
  23. Najlepiej smakuje schłodzona, można przechowywać w lodówce do 3 dni.
  24. Przed podaniem polecam posypać wierzch cukrem pudrem.

Smacznego!

«

»

2 COMMENTS
  • Aga
    5 miesięcy ago

    Wygląda cudownie🙂. Jaka duża jest forma?

    • extravegadmin
      4 miesiące ago
      AUTHOR

      24x24cm 🙂

what do you think?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *