TOP
Desery

Wegański sernik nowojorski z owocami leśnymi

Dziś przed Państwem wyjątkowy, wegański sernik – idealnie kremowy i mazisty, który w smaku dorównuje, a nawet przebija smakowo tradycyjną wersję tego ciasta. Wyrazisty kakaowy spód idealnie łączy się z kremową, śmietankową masą „sernikową” oraz kwaskowatym wierzchem owocowym, kontrastującym z pozostałymi komponentami ciasta. Bardzo polecam to ciasto na wszelkie uroczystości, spotkania ze znajomymi czy też rodzinne. Z pewnością pozytywnie zaskoczy wszystkich gości i nikt nie rozpozna, że to ciasto jest w pełni wegańskie.

Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Przepis na tortownicę o średnicy 21-24 cm

Spód:

250 g kruchych ciasteczek kakaowych

50 g masła roślinnego (lub oleju kokosowego)

Masa:

400 g jogurtu sojowego (lub kokosowego)

1 puszka mleka kokosowego

ciecierzyca z 1 puszki

3/4 szklanki cukru drobnego

1 łyżka cukru waniliowego

60 g masła roślinnego (roztopionego i ostudzonego)

3 łyżki mąki ziemniaczanej

sok i skórka z 1 cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

200 g owoców leśnych (u mnie jeżyny, maliny i jagody)

2 łyżki cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Umieścić w wysokim naczyniu lub malakserze.
  2. Zmielić na pył, pod koniec dodać rozpuszczone masło roślinne.
  3. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
  4. Masę ciasteczkową wyłożyć na bokach i spodzie tortownicy.
  5. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
  6. Wszystkie składniki na masę oprócz proszku do pieczenia i soku z cytryny zmiksować blenderem lub malakserem na jednolitą masę.
  7. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół).
  8. Do rozgrzanego piekarnika wstawić schłodzony spód i piec do zarumienienia brzegów przez 10-12 minut.
  9. Do masy dodać proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny, a następnie krótko zmiksować.
  10. Na podpieczony spód przelać masę „serową”, na początku łyżka po łyżce, a następnie całą masę.
  11. Na niższym poziomie piekarnika ustawić naczynie z wrzącą wodą.
  12. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 150 stopni.
  13. Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez 60 minut.
  14. Wyjąć i ostudzić.
  15. Po ostudzeniu schłodzić w lodówce minimum 6 godzin, najlepiej całą noc.
  16. Po tym czasie owoce przełożyć do rondla, dodać cukier, podgrzać.
  17. Gdy owoce puszczą sok, przelać go do szklanki, dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.
  18. Dodać rozrobioną mąkę z sokiem do gotujących się owoców i energicznie wymieszać do uzyskania gęstej frużeliny.
  19. Delikatnie ostudzić, a następnie przełożyć na wierzch ciasta.
  20. Udekorować świeżymi owocami i opcjonalnie kokosową bitą śmietaną ( u mnie zmiksowana ze świeżymi malinami).
  21. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do trzech dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *