TOP
Desery Śniadania

Wegańskie jagodzianki z kruszonką

W ciągu tego lata zrobiłam je nieraz i za każdym razem skradły one serce próbujących ich gości. Przepis jest inspirowany recepturą Rozkosznego, w wersji w pełni roślinnej, dopracowany w każdym szczególe. Jagodzianki z tego przepisu to zdecydowanie nie bułki z jagodami, a sakiewki jagodowe – jagody zapieczone w cieście z chrupiącą, „maślaną” kruszonką na wierzchu. Rozpływają się w ustach, są intensywne w smaku i długo zachowują świeżość. Chociaż jeśli macie taką możliwość, polecam zdecydowanie spróbować ich na ciepło! Jeśli nie macie już dostępu do jagód świeżych, można użyć mrożonych lub zamienić je na borówki amerykańskie czy też jeżyny.

Bardzo polecam wypróbowanie!

Przepis na 9 sporych jagodzianek

Ciasto:

260 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)

1/4 szklanki mleka sojowego

80 g masła roślinnego (użyłam Osełki Roślinnej od Wegesióstr)

50 g cukru drobnego

3 łyżki aquafaby

1 łyżka wegańskiej śmietany (użyłam kokosowej, Planton)

1 łyżeczka drożdży (5g)

szczypta soli

Kruszonka:

100 g mąki pszennej

50 g masła roślinnego (użyłam Osełki Roślinnej od Wegesióstr)

50 g drobnego cukru

szczypta soli

Dodatkowo:

500 g świeżych jagód

2 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

cukier puder do posypania

Glazura:
2 łyżki aquafaby

1 łyżka mleka sojowego

1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Masło roślinne umieścić w rondlu wraz z mlekiem sojowym, podgrzać i rozpuścić.
  2. Zostawić do ostudzenia.
  3. W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier i wegańską śmietanę, aquafabę oraz szczyptę soli.
  4. Dodać lekko ostudzone mleko z masłem roślinnym.
  5. Dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki i zagniatać 6-8 minut do uzyskania jednolitego ciasta (będzie ono dosyć luźne, ma jednak nie przywierać do dłoni).
  6. Ciasto umieścić w misce posypanej mąką i przykryć folią spożywczą.
  7. Wstawić do lodówki na całą noc.
  8. Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki i zostawić aż lekko się ociepli.
  9. W tym czasie umieścić w misce wszystkie składniki na kruszonkę i rozetrzeć do uzyskania większych okruchów.
  10. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania jagodzianek.
  11. Do jagód dodać cukier, a następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  12. Podzielić na 9 równych części.
  13. Każdą część rozwałkować, podsypując delikatnie mąką.
  14. Rozwałkowany kawałek ciasta umieścić na kokilce i wsypać do środka 3-4 łyżki jagód, po czym zlepić brzegi ciasta do środka.
  15. Obrócić uformowaną jagodziankę zlepieniem do dołu.
  16. Tak postępować w przypadku każdej bułeczki, a następnie przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
  17. Piekarnik nastawić na 190 stopni (grzanie góra-dół).
  18. W niewielkiej misce umieścić 2 łyżki aquafaby, łyżkę syropu klonowego i mleka roślinnego, połączyć trzepaczką.
  19. Tak przygotowaną glazurą posmarować przy użyciu pędzelka wierzch jagodzianek.
  20. Wyjąć z lodówki kruszonkę i posypać nią wierzch jagodzianek.
  21. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-25 minut, do zarumienienia wierzchu.
  22. Ostudzić, a następnie posypać cukrem pudrem, ewentualnie można przygotować lukier.
  23. Podawać po całkowitym ostudzeniu.
  24. Przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej do 3 dni.

Smacznego!

«

»

1 COMMENT
  • jo
    3 lata ago

    czy drożdże mają być suche czy świeże? 🙂

Skomentuj jo Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *