TOP
Dania główne Lunche

Pierogi z kurkami, serkiem słonecznikowym i rozmarynem

Przepyszne pierogi z mojego ulubionego, delikatnego, zaparzanego ciasta, które wręcz rozpływa się w ustach. W tym sezonie skorzystałam z sezonu kurkowego i podczas kilku wizyt w lesie udało mi się zebrać całkiem sporo tego złotego dobra. Konsekwencją tego było wymyślenie farszu z dodatkiem kurek, słonecznikowego serka, świeżych ziół i kilku innych dodatków wzbogacających go w smak umami. Bardzo polecam te wyjątkowe i zaskakująco smaczne danie. Z pewnością zachwyci wszystkich gości!

Ciasto:

1 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 00)

2/3 szklanki gorącej wody

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki soli

Farsz:

200 g świeżych kurek

100 g pestek słonecznika

2 łyżki śmietany kokosowej (lub jogurtu)

2 gałązki rozmarynu

1 łyżka świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego)

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka płatków drożdżowych

1 duża cebula (lub 2 mniejsze)

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka jasnej pasty miso (lub sosu sojowego)

sól i pieprz do smaku

Do podania:

1 łyżka masła roślinnego (lub oliwy)

2-3 gałązki rozmarynu

surówka z kapusty

sos koperkowo-czosnkowy

Przygotowanie: 

  1. Słonecznik zalać gorącą wodą.
  2. Do malaksera przełożyć mąkę, wrzącą wodę i sól i zmiksować na jednolite ciasto.
  3. W razie potrzeby dodać do ciasta więcej mąki (ma nie przywierać do ścian naczynia).
  4. Wyjąć ciasto i wyrobić ręcznie do uzyskania elastycznego jednolitego ciasta.
  5. Przykryć ściereczką i zostawić na blacie na czas przygotowywania farszu.
  6. Kurki zalać wodą z łyżeczką soli, po czym opłukać na sitku w celu pozbycia się piasku.
  7. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  8. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i szczyptę cukru.
  9. Gdy cebula się delikatnie zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  10. Kurki posiekać i dodać do cebuli, podsmażyć do aż będą złociste.
  11. Tymianek i rozmaryn drobno posiekać i dodać do zawartości patelni, podsmażać aż uwolnią aromat.
  12. Zostawić do ostudzenia.
  13. Słonecznik odcedzić z wody, umieścić w wysokim naczyniu i dodać sok z cytryny, miso, śmietankę, płatki drożdżowe, sól i pieprz.
  14. Zmiksować na jednolitą masę.
  15. Do słonecznikowej masy dodać lekko ostudzoną zawartość patelni.
  16. Wymieszać do połączenia ze sobą składników i wstawić masę do lodówki.
  17. Oderwać 1/4 ciasta i podsypując mąką rozwałkować ciasto do grubości około 1-2 mm.
  18. Przy użyciu filiżanki lub szklanki z ostrym brzegiem wykrawać kółka z ciasta.
  19. Brzegi każdego kółka posmarować wodą.
  20. Wyjąć farsz z lodówki.
  21. Na środku każdego kółka umieścić po łyżeczce farszu.
  22. Zlepić pierogi w dowolny, ulubiony sposób.
  23. W dużym garnku zagotować wodę z łyżką oleju i łyżeczką soli.
  24. Gotować pierogi około 2-3 minuty, do wypłynięcia na powierzchnię wody.
  25. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy lub masła roślinnego.
  26. Posiekać drobno rozmaryn i dodać na rozgrzany tłuszcz.
  27. Gotowe pierogi polać „masłem” rozmarynowym, dodatkowo polecam podawać z surówką z kapusty i sosem koperkowo-czosnkowym.
  28. Smakują również wspaniale na zimno lub odgrzane na patelni następnego dnia.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *