Przepyszne pierogi z mojego ulubionego, delikatnego, zaparzanego ciasta, które wręcz rozpływa się w ustach. W tym sezonie skorzystałam z sezonu kurkowego i podczas kilku wizyt w lesie udało mi się zebrać całkiem sporo tego złotego dobra. Konsekwencją tego było wymyślenie farszu z dodatkiem kurek, słonecznikowego serka, świeżych ziół i kilku innych dodatków wzbogacających go w smak umami. Bardzo polecam te wyjątkowe i zaskakująco smaczne danie. Z pewnością zachwyci wszystkich gości!
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 00)
2/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
200 g świeżych kurek
100 g pestek słonecznika
2 łyżki śmietany kokosowej (lub jogurtu)
2 gałązki rozmarynu
1 łyżka świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka płatków drożdżowych
1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka jasnej pasty miso (lub sosu sojowego)
sól i pieprz do smaku
Do podania:
1 łyżka masła roślinnego (lub oliwy)
2-3 gałązki rozmarynu
surówka z kapusty
sos koperkowo-czosnkowy
Przygotowanie:
- Słonecznik zalać gorącą wodą.
- Do malaksera przełożyć mąkę, wrzącą wodę i sól i zmiksować na jednolite ciasto.
- W razie potrzeby dodać do ciasta więcej mąki (ma nie przywierać do ścian naczynia).
- Wyjąć ciasto i wyrobić ręcznie do uzyskania elastycznego jednolitego ciasta.
- Przykryć ściereczką i zostawić na blacie na czas przygotowywania farszu.
- Kurki zalać wodą z łyżeczką soli, po czym opłukać na sitku w celu pozbycia się piasku.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i szczyptę cukru.
- Gdy cebula się delikatnie zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kurki posiekać i dodać do cebuli, podsmażyć do aż będą złociste.
- Tymianek i rozmaryn drobno posiekać i dodać do zawartości patelni, podsmażać aż uwolnią aromat.
- Zostawić do ostudzenia.
- Słonecznik odcedzić z wody, umieścić w wysokim naczyniu i dodać sok z cytryny, miso, śmietankę, płatki drożdżowe, sól i pieprz.
- Zmiksować na jednolitą masę.
- Do słonecznikowej masy dodać lekko ostudzoną zawartość patelni.
- Wymieszać do połączenia ze sobą składników i wstawić masę do lodówki.
- Oderwać 1/4 ciasta i podsypując mąką rozwałkować ciasto do grubości około 1-2 mm.
- Przy użyciu filiżanki lub szklanki z ostrym brzegiem wykrawać kółka z ciasta.
- Brzegi każdego kółka posmarować wodą.
- Wyjąć farsz z lodówki.
- Na środku każdego kółka umieścić po łyżeczce farszu.
- Zlepić pierogi w dowolny, ulubiony sposób.
- W dużym garnku zagotować wodę z łyżką oleju i łyżeczką soli.
- Gotować pierogi około 2-3 minuty, do wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy lub masła roślinnego.
- Posiekać drobno rozmaryn i dodać na rozgrzany tłuszcz.
- Gotowe pierogi polać „masłem” rozmarynowym, dodatkowo polecam podawać z surówką z kapusty i sosem koperkowo-czosnkowym.
- Smakują również wspaniale na zimno lub odgrzane na patelni następnego dnia.
Smacznego!
what do you think?