Na weekendowy obiad lub kolację proponuję klasyczny comfort food w wersji roślinnej, ale w nieco odświeżonej formie. Są to znane wśród wegan, a mniej popularne i zaskakujące dla osób mięsożernych „skrzydełka” z boczniaków. Fantastyczna alternatywa dla tradycyjnej wersji, która zachwyci nawet wymagających i nieprzepadających za grzybami gości. Polecam przygotowanie ich w mojej wersji – z panierką z curry i dodatkiem ziaren sezamu oraz przepysznym, słodko-ostrym kremowym sosem mango-chilli. Jest to wspaniała przekąska na wieczór lub pomysł na efektowny, regularny obiad w towarzystwie ziemniaków i sałatki bądź surówki.
Bardzo polecam wypróbowanie!
Przepis na 2-4 porcje
Panierka mokra:
2/3 szklanki mleka sojowego
1/3 szklanki mąki z ciecierzycy
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy curry
sól i pieprz
Dodatkowo:
250 g boczniaków
1/2 szklanki bułki tartej (lub płatków kukurydzianych)
2 łyżki sezamu (opcjonalnie)
Sos:
1/2 świeżego mango
1/3 szklanki majonezu roślinnego (użyłam domowego z aquafaby)
1/3 szklanki jogurtu roślinnego (kokosowego lub sojowego)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka jasnej pasty miso
1 łyżka płatków chilli
sól i pieprz do smaku
Do podania:
pieczone frytki lub ziemniaki
colesław z czerwonej kapusty
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na sos zmiksować blenderem na jednolity krem, w razie potrzeby doprawić sól i pieprz lub chilli.
- Boczniaki podzielić na pojedyncze owocniki, umyć.
- W dużej misce lub głębokim talerzu umieścić mleko sojowe, przyprawy i przesianą przez sitko mąkę z ciecierzycy.
- Wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
- Obok miski z panierką mokrą umieścić na talerzu lub w półmisku bułkę tartą lub płatki kukurydziane wymieszane z sezamem.
- Zanurzać grzyby kolejno w panierce mokrej, a następnie w suchej.
- W międzyczasie rozgrzać olej w szerokim garnku lub w głębokiej patelni.
- Przygotować 2-3 talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, do osuszania grzybów od nadmiaru tłuszczu.
- Gdy olej będzie bardzo gorący smażyć po 3-4 sztuki z obu stron do uzyskania złotego koloru.
- Usmażone boczniaki przełożyć na talerze, żeby odsączyć od nadmiaru oleju.
- Podawać z wcześniej przygotowanym sosem od razu lub odgrzać w piekarniku następnego dnia.
- Można dodatkowo do podania przygotować pieczone ziemniaki, puree oraz dowolną ulubioną surówkę.
Smacznego!
what do you think?