TOP
Dania główne Lunche

Skrzydełka z boczniaków z sosem mango-chilli

Na weekendowy obiad lub kolację proponuję klasyczny comfort food w wersji roślinnej, ale w nieco odświeżonej formie. Są to znane wśród wegan, a mniej popularne i zaskakujące dla osób mięsożernych „skrzydełka” z boczniaków. Fantastyczna alternatywa dla tradycyjnej wersji, która zachwyci nawet wymagających i nieprzepadających za grzybami gości. Polecam przygotowanie ich w mojej wersji – z panierką z curry i dodatkiem ziaren sezamu oraz przepysznym, słodko-ostrym kremowym sosem mango-chilli. Jest to wspaniała przekąska na wieczór lub pomysł na efektowny, regularny obiad w towarzystwie ziemniaków i sałatki bądź surówki.

Bardzo polecam wypróbowanie!

Przepis na 2-4 porcje

Panierka mokra:

2/3 szklanki mleka sojowego

1/3 szklanki mąki z ciecierzycy

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka przyprawy curry

sól i pieprz

Dodatkowo:

250 g boczniaków

1/2 szklanki bułki tartej (lub płatków kukurydzianych)

2 łyżki sezamu (opcjonalnie)

Sos:

1/2 świeżego mango

1/3 szklanki majonezu roślinnego (użyłam domowego z aquafaby)

1/3 szklanki jogurtu roślinnego (kokosowego lub sojowego)

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka przyprawy curry

1 łyżeczka jasnej pasty miso

1 łyżka płatków chilli

sól i pieprz do smaku

Do podania:

pieczone frytki lub ziemniaki

colesław z czerwonej kapusty

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na sos zmiksować blenderem na jednolity krem, w razie potrzeby doprawić sól i pieprz lub chilli.
  2. Boczniaki podzielić na pojedyncze owocniki, umyć.
  3. W dużej misce lub głębokim talerzu umieścić mleko sojowe, przyprawy i przesianą przez sitko mąkę z ciecierzycy.
  4. Wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
  5. Obok miski z panierką mokrą umieścić na talerzu lub w półmisku bułkę tartą lub płatki kukurydziane wymieszane z sezamem.
  6. Zanurzać grzyby kolejno w panierce mokrej, a następnie w suchej.
  7. W międzyczasie rozgrzać olej w szerokim garnku lub w głębokiej patelni.
  8. Przygotować 2-3 talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, do osuszania grzybów od nadmiaru tłuszczu.
  9. Gdy olej będzie bardzo gorący smażyć po 3-4 sztuki z obu stron do uzyskania złotego koloru.
  10. Usmażone boczniaki przełożyć na talerze, żeby odsączyć od nadmiaru oleju.
  11. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem od razu lub odgrzać w piekarniku następnego dnia.
  12. Można dodatkowo do podania przygotować pieczone ziemniaki, puree oraz dowolną ulubioną surówkę.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *