Wspaniałe, chrupiące i puszyste, a zarazem mięsiste gofry belgijskie w wersji wegańskiej. Smakują jeszcze lepiej niż klasyczne, zdecydowanie warto wypróbować i przekonać się o wyjątkowości tego rodzaju gofrów. Idealne na letnie śniadanie lub deser w towarzystwie świeżych owoców sezonowych, kokosowej bitej śmietany czy syropu klonowego, ale również pysznie smakują z samym cukrem pudrem.
Zachęcam do skorzystania z przepisu, będziecie zachwyceni!
Przepis na 8-10 gofrów:
1 1/2 szklanki mąki pszennej (270g)
180 ml wody gazowanej
200 ml mleka roślinnego (najlepiej sojowego lub kokosowego)
1 łyżka cukru (15g)
1/2 szklanki aquafaby
1/4 szklanki stopionego oleju kokosowego (lub masła roślinnego, 80g)
1 łyżeczka drożdży suszonych (3g)
szczypta soli
Przygotowanie:
- Mleko roślinne podgrzać w rondlu z grubym dnem, po czym odstawić, żeby miało letnią temperaturę.
- Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże oraz sól.
- Przelać lekko ostudzone mleko cienkim strumieniem do mąki, cały czas mieszając, w tym momencie dodać również wodę gazowaną.
- Do rondla przełożyć olej kokosowy lub masło roślinne, rozpuścić, po czym zostawić do ostudzenia.
- Następnie do wysokiego naczynia przełożyć aquafabę wraz z szczyptą soli.
- Ubić mikserem na sztywną pianę.
- Delikatnie, cienkim strumieniem przelewać roztopiony olej lub masło roślinne do masy.
- Dokładnie połączyć łyżką lub trzepaczką.
- Rozgrzać gofrownicę i posmarować jej powierzchnię odrobiną oleju roślinnego.
- W 5-6 partiach delikatnie wmieszać pianę z aquafaby do ciasta, wyłącznie do połączenia składników.
- Otrzymane jednolite ciasto przy pomocy chochli przelewać na powierzchnię gofrownicy i piec przez 10-12 minut (w zależności od mocy gofrownicy), do zarumienienia.
- Gotowe gofry studzić na kuchennej kratce i podawać najlepiej od razu w towarzystwie ulubionych owoców, dżemów, masła orzechowego czy roztopionej czekolady lub kokosowej bitej śmietany.
- Dobrze smakują również następnego dnia po odgrzaniu w piekarniku lub opiekaczu.
Smacznego!
what do you think?