TOP
Desery Śniadania

Wegańskie gofry belgijskie

Wspaniałe, chrupiące i puszyste, a zarazem mięsiste gofry belgijskie w wersji wegańskiej. Smakują jeszcze lepiej niż klasyczne, zdecydowanie warto wypróbować i przekonać się o wyjątkowości tego rodzaju gofrów. Idealne na letnie śniadanie lub deser w towarzystwie świeżych owoców sezonowych, kokosowej bitej śmietany czy syropu klonowego, ale również pysznie smakują z samym cukrem pudrem.

Zachęcam do skorzystania z przepisu, będziecie zachwyceni!

Przepis na 8-10 gofrów:

1 1/2 szklanki mąki pszennej (270g)

180 ml wody gazowanej

200 ml mleka roślinnego (najlepiej sojowego lub kokosowego)

1 łyżka cukru (15g)

1/2 szklanki aquafaby

1/4 szklanki stopionego oleju kokosowego (lub masła roślinnego, 80g)

1 łyżeczka drożdży suszonych (3g)

szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mleko roślinne podgrzać w rondlu z grubym dnem, po czym odstawić, żeby miało letnią temperaturę.
  2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże oraz sól.
  3. Przelać lekko ostudzone mleko cienkim strumieniem do mąki, cały czas mieszając, w tym momencie dodać również wodę gazowaną.
  4. Do rondla przełożyć olej kokosowy lub masło roślinne, rozpuścić, po czym zostawić do ostudzenia.
  5. Następnie do wysokiego naczynia przełożyć aquafabę wraz z szczyptą soli.
  6. Ubić mikserem na sztywną pianę.
  7. Delikatnie, cienkim strumieniem przelewać roztopiony olej lub masło roślinne do masy.
  8. Dokładnie połączyć łyżką lub trzepaczką.
  9. Rozgrzać gofrownicę i posmarować jej powierzchnię odrobiną oleju roślinnego.
  10. W 5-6 partiach delikatnie wmieszać pianę z aquafaby do ciasta, wyłącznie do połączenia składników.
  11. Otrzymane jednolite ciasto przy pomocy chochli przelewać na powierzchnię gofrownicy i piec przez 10-12 minut (w zależności od mocy gofrownicy), do zarumienienia.
  12. Gotowe gofry studzić na kuchennej kratce i podawać najlepiej od razu w towarzystwie ulubionych owoców, dżemów, masła orzechowego czy roztopionej czekolady lub kokosowej bitej śmietany.
  13. Dobrze smakują również następnego dnia po odgrzaniu w piekarniku lub opiekaczu.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *