Dziś przed Państwem rozpływająca się w ustach, krucha i aromatyczna francuska tarta frangipane. To ciasto mało popularne, tym bardziej w wersji wegańskiej, więc spróbowałam wymyślić przepis na własną rękę. Wykombinowałam idealny przepis na kruchy spód na bazie zwykłego oleju i delikatne, puszyste nadzienie z dodatkiem aquafaby, z przepysznymi owocami sezonowymi. Ciasto wyszło naprawdę wspaniale, co mogą potwierdzić prośby o dokładkę gości, którzy mieli okazję go u nas spróbować i to, że w ostatnim czasie zrobiłam je już 3 razy. I oczywiście nikt nie zorientował się, że jest wegańskie, bo niczego mu po prostu nie brakuje.
Bardzo polecam!
Przepis na tortownicę 28 cm
Spód:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ryżowej
60 g mielonych migdałów
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki oleju rzepakowego (zamrożonego przez minimum 3 godziny)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
aquafaba z 1 puszki
1/2 szklanki cukru drobnego (najlepiej trzcinowego)
1 łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
40 g mąki pszennej (lub ryżowej)
175 g mielonych migdałów
1/3 szklanki oliwy extra virgin (lub masła roślinnego)
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Dodatkowo:
300 g ulubionych, kwaśnych owoców ( u mnie truskawki i porzeczki)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki dżemu porzeczkowego (lub truskawkowego)
3 łyżki płatków migdałowych
kokosowa bita śmietana (opcjonalnie, do podania)
Przygotowanie:
- Olej zamrozić na minimum 3 godziny.
- Po tym czasie połączyć ze sobą wszystkie składniki na spód.
- Rozprowadzić ciasto na bokach i spodzie formy do pieczenia.
- Nakłuwać powierzchnię ciasta widelcem.
- Ponownie schłodzić na minimum 30 minut.
- Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (grzanie góra-dół).
- Piec przez 10-15 minut, do zarumienienia brzegów.
- W tym czasie umyć i odszypułkować owoce.
- Umieścić w misce i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Aquafabę ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Pod koniec dodawać cukier – łyżka po łyżce, do rozpuszczenia.
- Po tym czasie w dużej misce umieścić mąkę, mielone migdały, dodać do nich oliwę.
- Wyjąć upieczony spód z piekarnika i zostawić na kuchennym blacie.
- Do tak przygotowanej masy delikatnie dodać 2-3 łyżki ubitej aquafaby, wymieszać, a następnie delikatnie dodać całą pozostałą aquafabę.
- Wymieszać masę jedynie do połączenia składników, a następnie dodać owoce.
- Na podpieczony spód rozprowadzić dżem owocowy i przelać masę migdałową i ułożyć na niej owoce.
- Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
- Wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 30 minut, aż masa wyraźnie stężeje i brzegi będą zarumienione.
- Ostudzić minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.
- Podawać schłodzone ciasto solo lub w towarzystwie kokosowej bitej śmietany.
- Przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Smacznego!
what do you think?