TOP
Desery

Wegańska tarta frangipane z truskawkami i czerwoną porzeczką

Dziś przed Państwem rozpływająca się w ustach, krucha i aromatyczna francuska tarta frangipane. To ciasto mało popularne, tym bardziej w wersji wegańskiej, więc spróbowałam wymyślić przepis na własną rękę. Wykombinowałam idealny przepis na kruchy spód na bazie zwykłego oleju i delikatne, puszyste nadzienie z dodatkiem aquafaby, z przepysznymi owocami sezonowymi. Ciasto wyszło naprawdę wspaniale, co mogą potwierdzić prośby o dokładkę gości, którzy mieli okazję go u nas spróbować i to, że w ostatnim czasie zrobiłam je już 3 razy. I oczywiście nikt nie zorientował się, że jest wegańskie, bo niczego mu po prostu nie brakuje.

Bardzo polecam!

Przepis na tortownicę 28 cm

Spód:

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ryżowej

60 g mielonych migdałów

3 łyżki cukru pudru

1/2 szklanki oleju rzepakowego (zamrożonego przez minimum 3 godziny)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Masa:

aquafaba z 1 puszki

1/2 szklanki cukru drobnego (najlepiej trzcinowego)

1 łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)

40 g mąki pszennej (lub ryżowej)

175 g mielonych migdałów

1/3 szklanki oliwy extra virgin (lub masła roślinnego)

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli

Dodatkowo:

300 g ulubionych, kwaśnych owoców ( u mnie truskawki i porzeczki)

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

3-4 łyżki dżemu porzeczkowego (lub truskawkowego)

3 łyżki płatków migdałowych

kokosowa bita śmietana (opcjonalnie, do podania)

Przygotowanie:

  1. Olej zamrozić na minimum 3 godziny.
  2. Po tym czasie połączyć ze sobą wszystkie składniki na spód.
  3. Rozprowadzić ciasto na bokach i spodzie formy do pieczenia.
  4. Nakłuwać powierzchnię ciasta widelcem.
  5. Ponownie schłodzić na minimum 30 minut.
  6. Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (grzanie góra-dół).
  7. Piec przez 10-15 minut, do zarumienienia brzegów.
  8. W tym czasie umyć i odszypułkować owoce.
  9. Umieścić w misce i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  10. Aquafabę ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  11. Pod koniec dodawać cukier – łyżka po łyżce, do rozpuszczenia.
  12. Po tym czasie w dużej misce umieścić mąkę, mielone migdały, dodać do nich oliwę.
  13. Wyjąć upieczony spód z piekarnika i zostawić na kuchennym blacie.
  14. Do tak przygotowanej masy delikatnie dodać 2-3 łyżki ubitej aquafaby, wymieszać, a następnie delikatnie dodać całą pozostałą aquafabę.
  15. Wymieszać masę jedynie do połączenia składników, a następnie dodać owoce.
  16. Na podpieczony spód rozprowadzić dżem owocowy i przelać masę migdałową i ułożyć na niej owoce.
  17. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
  18. Wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 30 minut, aż masa wyraźnie stężeje i brzegi będą zarumienione.
  19. Ostudzić minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.
  20. Podawać schłodzone ciasto solo lub w towarzystwie kokosowej bitej śmietany.
  21. Przechowywać w lodówce do dwóch dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *