TOP
Dania główne Lunche

Krokiety z serkiem słonecznikowym, szpinakiem i suszonymi pomidorami

W tym tygodniu moją propozycją obiadową będą przepyszne krokiety z kremowym nadzieniem na bazie pestek słonecznika i klasycznego połączenia szpinaku i suszonych pomidorów oraz świeżych ziół. Słonecznik w tym przypadku jest ciekawym i całkiem przyjemnym zastępstwem dla tofu czy innego roślinnego źródła nabiału, a przy tym jest bardzo łatwo dostępny i względnie tani. W sezonie szpinak można również zastąpić świeżym jarmużem lub nawet liśćmi rzodkiewki. Bardzo polecam przygotowanie tego dania, gdyż jest ono wielokrotnie sprawdzone przeze mnie i moją rodzinę, i za każdym razem smakuje doskonale i wszyscy je chwalą. Takie krokiety dobrze komponują się w towarzystwie sałatki z świeżych warzyw oraz z dodatkiem sosu koperkowo-czosnkowego lub pomidorowego. Równie smaczne są na zimno lub po ogrzaniu w piekarniku lub na suchej patelni.

Zachęcam do wypróbowania!

Naleśniki: 

1 szklanka mąki pszennej zwykłej

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

1 szklanka mleka sojowego

1,5 szklanki wody

1 łyżka płatków owsianych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Farsz: 

Serek słonecznikowy: 

200 g ziaren słonecznika

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka płatków drożdżowych

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki jogurtu kokosowego ( lub śmietany kokosowej)

Dodatkowo: 

300 g świeżego lub mrożonego szpinaku

1 czerwona cebula

1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

1/2 szklanki suszonych pomidorów

kilka gałązek świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego)

2 ząbki czosnku

szczypta soli  i pieprzu

Panierka mokra: 

1/2 szklanki mleka sojowego (lub wody)

2 łyżki mąki z ciecierzycy

szczypta soli kala namak

Dodatkowo: 

mąka pszenna

bułka tarta

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  2. Odstawić ciasto do lodówki.
  3. Słonecznik umieścić w wysokim naczyniu i zalać wrzącą wodą do wysokości nasion, odstawić na minimum 1-2 godziny.
  4. Następnie odcedzić wodę i dodać sok z cytryny, płatki drożdżowe, jogurt kokosowy i sos sojowy. Zmiksować na jednolitą masę.
  5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów.
  6. Cebulę posiekać w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany olej, dodać cukier.
  7. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do podsmażonej cebuli.
  8. Następnie przełożyć na patelnię szpinak oraz tymianek i smażyć, aż „zwiędnie’ i zredukuje się na patelni.
  9. Dodać zawartość patelni do serka słonecznikowego i ponownie krótko zmiksować blenderem.
  10. Tak przygotowaną masę doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie wstawić do lodówki na czas przygotowania naleśników.
  11. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju.
  12. Wyjąć ciasto naleśnikowe z lodówki i przy pomocy chochelki przelewać odpowiednią ilość ciasta, a następnie obracać patelnię tak, aby ciasto pokryło całą jej powierzchnię.
  13. Przewrócić na drugą stronę i tak postępować do wykorzystania całego ciasta.
  14. Następnie wyjąć farsz z lodówki.
  15. Na środek każdego naleśnika nałożyć 2 łyżki farszu i zwijać zaginając marginesy, a następnie zwijając w rulony.
  16. W półmisku umieścić mleko sojowe, mąkę z ciecierzycy i czarną sól i i wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
  17. Ustawić 3 talerze w kolejności: talerz z mąką, talerz panierką mokrą i talerz z bułką tartą.
  18. Następnie każdego krokieta obtoczyć w mące, potem zanurzyć w panierce mokrej i następnie obtoczyć w bułce tartej.
  19. Ponownie rozgrzać olej i smażyć wcześniej przygotowane krokiety do zarumienienia z obu stron.
  20. Podawać od razu z ulubionym sosem i surówkami. Dobrze smakują również na zimno lub odgrzane w piekarniku czy mikrofalówce.
  21. Można przechowywać do dwóch dni w lodówce lub zamrozić (najlepiej spożyć w ciągu dwóch miesięcy).

Smacznego! 

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *