W tym tygodniu moją propozycją obiadową będą przepyszne krokiety z kremowym nadzieniem na bazie pestek słonecznika i klasycznego połączenia szpinaku i suszonych pomidorów oraz świeżych ziół. Słonecznik w tym przypadku jest ciekawym i całkiem przyjemnym zastępstwem dla tofu czy innego roślinnego źródła nabiału, a przy tym jest bardzo łatwo dostępny i względnie tani. W sezonie szpinak można również zastąpić świeżym jarmużem lub nawet liśćmi rzodkiewki. Bardzo polecam przygotowanie tego dania, gdyż jest ono wielokrotnie sprawdzone przeze mnie i moją rodzinę, i za każdym razem smakuje doskonale i wszyscy je chwalą. Takie krokiety dobrze komponują się w towarzystwie sałatki z świeżych warzyw oraz z dodatkiem sosu koperkowo-czosnkowego lub pomidorowego. Równie smaczne są na zimno lub po ogrzaniu w piekarniku lub na suchej patelni.
Zachęcam do wypróbowania!
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej zwykłej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mleka sojowego
1,5 szklanki wody
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Farsz:
Serek słonecznikowy:
200 g ziaren słonecznika
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki jogurtu kokosowego ( lub śmietany kokosowej)
Dodatkowo:
300 g świeżego lub mrożonego szpinaku
1 czerwona cebula
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1/2 szklanki suszonych pomidorów
kilka gałązek świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego)
2 ząbki czosnku
szczypta soli i pieprzu
Panierka mokra:
1/2 szklanki mleka sojowego (lub wody)
2 łyżki mąki z ciecierzycy
szczypta soli kala namak
Dodatkowo:
mąka pszenna
bułka tarta
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
- Odstawić ciasto do lodówki.
- Słonecznik umieścić w wysokim naczyniu i zalać wrzącą wodą do wysokości nasion, odstawić na minimum 1-2 godziny.
- Następnie odcedzić wodę i dodać sok z cytryny, płatki drożdżowe, jogurt kokosowy i sos sojowy. Zmiksować na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów.
- Cebulę posiekać w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany olej, dodać cukier.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do podsmażonej cebuli.
- Następnie przełożyć na patelnię szpinak oraz tymianek i smażyć, aż „zwiędnie’ i zredukuje się na patelni.
- Dodać zawartość patelni do serka słonecznikowego i ponownie krótko zmiksować blenderem.
- Tak przygotowaną masę doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie wstawić do lodówki na czas przygotowania naleśników.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju.
- Wyjąć ciasto naleśnikowe z lodówki i przy pomocy chochelki przelewać odpowiednią ilość ciasta, a następnie obracać patelnię tak, aby ciasto pokryło całą jej powierzchnię.
- Przewrócić na drugą stronę i tak postępować do wykorzystania całego ciasta.
- Następnie wyjąć farsz z lodówki.
- Na środek każdego naleśnika nałożyć 2 łyżki farszu i zwijać zaginając marginesy, a następnie zwijając w rulony.
- W półmisku umieścić mleko sojowe, mąkę z ciecierzycy i czarną sól i i wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
- Ustawić 3 talerze w kolejności: talerz z mąką, talerz panierką mokrą i talerz z bułką tartą.
- Następnie każdego krokieta obtoczyć w mące, potem zanurzyć w panierce mokrej i następnie obtoczyć w bułce tartej.
- Ponownie rozgrzać olej i smażyć wcześniej przygotowane krokiety do zarumienienia z obu stron.
- Podawać od razu z ulubionym sosem i surówkami. Dobrze smakują również na zimno lub odgrzane w piekarniku czy mikrofalówce.
- Można przechowywać do dwóch dni w lodówce lub zamrozić (najlepiej spożyć w ciągu dwóch miesięcy).
Smacznego!
what do you think?