W tak upalne dni jak dziś warto przygotować ten wspaniały, kremowy i aromatyczny chłodnik z dodatkiem pieczonych buraków, ogórków małosolnych i bobu. Muszę przyznać, że ten ostatni składnik nie tylko wzbogaca zupę w białko, ale również nadaje przyjemnie maślanej, a przy tym kruchej struktury, zapewniając dodatkową przyjemność podczas jedzenia. Idealna zupa na lekki obiad lub lunch w gorący dzień.
Bardzo polecam wypróbowanie tej wersji!
Składniki na 4-6 porcji:
2 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków
300 g jogurtu kokosowego lub sojowego
4 średniej wielkości buraki
3 ogórki małosolne
5-6 rzodkiewek
200 g świeżego bobu
pęczek koperku
kilka gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Buraki upiec w folii lub w zamkniętym naczyniu żaroodpornym około godzinę. Ostudzić i obrać.
- Bób obrać i gotować na parze około 8-10 minut.
- Po tym czasie zdjąć i zostawić bez przykrycia do ostudzenia.
- Mleko sojowe umieścić w wysokim naczyniu, dodać do niego sok z kiszonych ogórków, zamieszać i odstawić.
- Rzodkiewkę i ogórki pokroić w drobną kostkę i umieścić w dużym garnku.
- Na grubych oczkach zetrzeć wcześniej upieczone buraki i dodać do warzyw.
- Dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, tymianek, ocet, sól i pieprz.
- Całość zalać mlekiem sojowym, wymieszać.
- Na koniec dodać bób i jogurt, po czym ponownie wymieszać.
- Garnek z gotowym chłodnikiem umieścić w lodówce i chłodzić minimum 3-4 godziny.
- Najlepiej smakuje mocno schłodzony następnego dnia.
- W lodówce przechowywać najlepiej do 3 dni.
Smacznego!
1 COMMENT
Anna Bernard
4 lata ago
Gratuluję wspaniałej prezentacji i ciekawego przepisu. Mimo iż nie jestem weganką i należę do „wszystkojedzących” chętnie wypróbuję 🙂