TOP
Lunche Śniadania

Gofry gryczane z serkiem kremowym i marchewkowym łososiem

Rewelacyjne gofry z niepalonej kaszy gryczanej, fementowanej przez dobę, do których wykonania nie potrzeba proszku do pieczenia, sody czy drożdży. W zasadzie niezbędne są 3 składniki: kasza gryczana, słodzidło i jogurt kokosowy, który dostępny jest obecnie niemal w każdym dyskoncie. Z dodatkiem przepysznego serka z nerkowców i marchewki a’la łosoś smakuje jak danie z najlepszej wegańskiej restauracji! Same gofry są niezwykle proste do przygotowania, a wychodzą chrupiące i aromatyczne, zatem warto również zapamiętać ten przepis do przygotowania gofrów w innej odsłonie – na przykład z karmelizowanymi owocami, kremem czekoladowym czy dżemem.

Bardzo polecam! Gofry:

200 g niepalonej kaszy gryczanej

2 łyżki syropu klonowego

2 łyżki oleju roślinnego

1 opakowanie jogurtu kokosowego (160 g)

szczypta soli

Serek z nerkowców:

200 g nerkowców

250 ml wody

2 łyżki jogurtu kokosowego/śmietany kokosowej

1/2 łyżeczki soli

Marchewkowy łosoś:

1 duża marchew

1 łyżeczka soli wędzonej

1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej

1 łyżeczka dymu wędzarniczego (opcjonalnie)

szczypta kurkumy

1 łyżka octu jabłkowego

2 łyżki oleju lnianego

2 łyżki wrzącej wody

Dodatkowo:

2 łyżki kaparów

kilka gałązek świeżego koperku

1/2 świeżego ogórka

Przygotowanie: 

  1. Kaszę gryczaną umieścić w wysokim naczyniu.
  2. Zalać dwukrotną ilością wody.
  3. Odstawić na kuchennym blacie na minimum 8 godzin, mieszając co jakiś czas.
  4. Nerkowce (lub słonecznik) namoczyć na minimum 4 godziny.
  5. Odsączyć od wody, zalać 250 ml wrzątku.
  6. Odstawić na 20 minut, po czym dodać jogurt kokosowy i zmiksować blenderem na jednolity krem.
  7. Odstawić na kuchennym blacie na 8 godzin, po tym czasie wstawić do lodówki.
  8. Po tym czasie kaszę gryczaną opłukać, dodać 2 łyżki syropu klonowego na jednolity krem.
  9. Odstawić na kuchennym blacie na ok. 8 godzin.
  10. Marchew obrać i następnie przy pomocy obieraczki zetrzeć marchew, dociskając, żeby uzyskać grubsze, marchewkowe obierki.
  11. Tak przygotowaną marchew obtoczyć w 1 łyżce oleju i wstawić do piekarnika na 20 minut.
  12. Po tym czasie wyjąć, ostudzić.
  13. W wrzącej wodzie rozpuścić sól.
  14. Dodać paprykę wędzoną oraz pozostałe składniki marynaty, dokładnie połączyć.
  15. W tak przygotowanej mieszance umieścić marchew i wstawić do lodówki na minimum 8 godzin, najlepiej całą noc.
  16. Następnego dnia lub po upływie czasu rozpuścić w rondlu olej kokosowy, ostudzić.
  17. Do kaszy dodać jogurt kokosowy, olej i sól.
  18. Rozgrzać gofrownicę, posmarować powierzchnię olejem i piec w niej gofry przez 10-15 minut, do zarumienienia.
  19. Gotowe gofry smarować serkiem z nerkowców, a na wierzchu ułożyć plastry łososia z marchewki.
  20. Dekorować wierzch kaparami i gałązkami świeżego koperku.
  21. Podawać od razu.
  22. Nadmiar twarożku z nerkowców i łososia marchewkowego można wykorzystać na kanapki lub jako dodatek do placków ziemniaczanych.

Smacznego!

«

»

1 COMMENT
  • Anna Bernard
    4 lata ago

    Bardzo interesujący przepis & smakowicie wygląda;)

Skomentuj Anna Bernard Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *