Rewelacyjne gofry z niepalonej kaszy gryczanej, fementowanej przez dobę, do których wykonania nie potrzeba proszku do pieczenia, sody czy drożdży. W zasadzie niezbędne są 3 składniki: kasza gryczana, słodzidło i jogurt kokosowy, który dostępny jest obecnie niemal w każdym dyskoncie. Z dodatkiem przepysznego serka z nerkowców i marchewki a’la łosoś smakuje jak danie z najlepszej wegańskiej restauracji! Same gofry są niezwykle proste do przygotowania, a wychodzą chrupiące i aromatyczne, zatem warto również zapamiętać ten przepis do przygotowania gofrów w innej odsłonie – na przykład z karmelizowanymi owocami, kremem czekoladowym czy dżemem.
Bardzo polecam! Gofry:
200 g niepalonej kaszy gryczanej
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju roślinnego
1 opakowanie jogurtu kokosowego (160 g)
szczypta soli
Serek z nerkowców:
200 g nerkowców
250 ml wody
2 łyżki jogurtu kokosowego/śmietany kokosowej
1/2 łyżeczki soli
Marchewkowy łosoś:
1 duża marchew
1 łyżeczka soli wędzonej
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka dymu wędzarniczego (opcjonalnie)
szczypta kurkumy
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki oleju lnianego
2 łyżki wrzącej wody
Dodatkowo:
2 łyżki kaparów
kilka gałązek świeżego koperku
1/2 świeżego ogórka
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną umieścić w wysokim naczyniu.
- Zalać dwukrotną ilością wody.
- Odstawić na kuchennym blacie na minimum 8 godzin, mieszając co jakiś czas.
- Nerkowce (lub słonecznik) namoczyć na minimum 4 godziny.
- Odsączyć od wody, zalać 250 ml wrzątku.
- Odstawić na 20 minut, po czym dodać jogurt kokosowy i zmiksować blenderem na jednolity krem.
- Odstawić na kuchennym blacie na 8 godzin, po tym czasie wstawić do lodówki.
- Po tym czasie kaszę gryczaną opłukać, dodać 2 łyżki syropu klonowego na jednolity krem.
- Odstawić na kuchennym blacie na ok. 8 godzin.
- Marchew obrać i następnie przy pomocy obieraczki zetrzeć marchew, dociskając, żeby uzyskać grubsze, marchewkowe obierki.
- Tak przygotowaną marchew obtoczyć w 1 łyżce oleju i wstawić do piekarnika na 20 minut.
- Po tym czasie wyjąć, ostudzić.
- W wrzącej wodzie rozpuścić sól.
- Dodać paprykę wędzoną oraz pozostałe składniki marynaty, dokładnie połączyć.
- W tak przygotowanej mieszance umieścić marchew i wstawić do lodówki na minimum 8 godzin, najlepiej całą noc.
- Następnego dnia lub po upływie czasu rozpuścić w rondlu olej kokosowy, ostudzić.
- Do kaszy dodać jogurt kokosowy, olej i sól.
- Rozgrzać gofrownicę, posmarować powierzchnię olejem i piec w niej gofry przez 10-15 minut, do zarumienienia.
- Gotowe gofry smarować serkiem z nerkowców, a na wierzchu ułożyć plastry łososia z marchewki.
- Dekorować wierzch kaparami i gałązkami świeżego koperku.
- Podawać od razu.
- Nadmiar twarożku z nerkowców i łososia marchewkowego można wykorzystać na kanapki lub jako dodatek do placków ziemniaczanych.
Smacznego!
1 COMMENT
Anna Bernard
5 lat ago
Bardzo interesujący przepis & smakowicie wygląda;)