Przepyszna, kremowa pasta o smaku „rybnym”, zbliżonym do pasty z makreli lub wędzonego łososia. Idealna na kanapki, do wrapów lub gofrów wytrawnych, długo zachowuje świeżość i aromat. Świetnie smakuje z dodatkiem posiekanego szczypiorku, ogórkiem małosolnym czy świeżym pomidorem. Banalna do wykonania – można ją przygotować w dosłownie kilka chwil, a efekt smakowy na pewno zaskoczy niejednego smakosza.
Bardzo polecam! Składniki na słoik 400 ml
180 g tofu wędzonego
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju lnianego (lub oliwy)
2 łyżki wegańskiego majonezu (lub jogurtu roślinnego)
2 płaty glonów nori
1 łyżeczka musztardy
pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oprócz glonów umieścić w misie blendera.
- Glony porwać i dodać do masy.
- Zmiksować blenderem ręcznym i kielichowym na jednolity, gładki krem.
- Umieścić w słoiku i szczelnie zamknąć.
- Podawać z pieczywem, w tortilli, z dodatkiem gofrów lub placków wytrawnych.
- Przechowywać w lodówce do tygodnia.
Smacznego!
what do you think?