Przepyszna, chrupiąca i aromatyczna szarlotka, która idealnie pasuje na jesienny podwieczorek! Ciasto ma lekko orzechowy, słodko-karmelowy aromat, który wspaniale łączy się z cierpką i słodką żurawiną i kwaskowymi jabłkami. Ciasto perfekcyjne. Absolutnie wyjątkowe ciasto, które zdecydowanie warto przygotować w jesiennym sezonie. Będzie smakowała nawet wybrednym gościom.
Bardzo polecam!Przepis na tortownicę o średnicy 28-32 cm
Ciasto:
2 szklanki mąki gryczanej, jasnej
225 g masła roślinnego (np. Naturli)
1/3 szklanki cukru trzcinowego/kokosowego
1 łyżka mleka kokosowego (gęstego z puszki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Jabłka:
8 dużych jabłek
1/3 szklanki posiekanej żurawiny
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru trzcinowego/syropu klonowego
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
4 łyżki dżemu żurawinowego
Przygotowanie:
- Z składników na ciasto zagnieść ręcznie lub zmiksować składniki w malakserze na jednolite ciasto.
- Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
- Po tym czasie formę posmarować olejem roślinnym i obtoczyć w mące.
- Wyłożyć na formę 2/3 ciasta i ponakłuwać je widelcem.
- Ponownie schłodzić w lodówce minimum 30 minut, natomiast 1/3 ciasta wstawić do zamrażarki, do schłodzenia.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół).
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika ciasto na 15-20 minut, do zarumienienia brzegów.
- W tym czasie obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę.
- Umieścić w garnku, skropić sokiem z cytryny, dodać olej kokosowy, cynamon i cukier.
- Gotować 5-8 minut aż owoce puszczą soki i lekko odparują.
- Posiekać drobno suszoną żurawinę i dodać do jabłkowej masy.
- Na podpieczonym spodzie rozsmarować dżem żurawinowy.
- Następnie na wierzch przełożyć jabłka i wygładzić powierzchnię łyżką.
- Wyjąć z zamrażarki pozostałe ciasto i przy pomocy tarki na grubych oczkach zetrzeć je na wierzchu ciasta.
- Wstawić do piekarnika na 30 minut.
- Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
- Podawać solo, z kokosową bitą śmietaną i dodatkowym cynamonem lub gałką roślinnych lodów, najlepiej waniliowych.
Smacznego!
what do you think?