TOP
Desery

Szarlotka gryczana z żurawiną

Przepyszna, chrupiąca i aromatyczna szarlotka, która idealnie pasuje na jesienny podwieczorek! Ciasto ma lekko orzechowy, słodko-karmelowy aromat, który wspaniale łączy się z cierpką i słodką żurawiną i kwaskowymi jabłkami. Ciasto perfekcyjne. Absolutnie wyjątkowe ciasto, które zdecydowanie warto przygotować w jesiennym sezonie. Będzie smakowała nawet wybrednym gościom.

Bardzo polecam!Przepis na tortownicę o średnicy 28-32 cm

Ciasto:

2 szklanki mąki gryczanej, jasnej

225 g masła roślinnego (np. Naturli)

1/3 szklanki cukru trzcinowego/kokosowego

1 łyżka mleka kokosowego (gęstego z puszki)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Jabłka: 

8 dużych jabłek

1/3 szklanki posiekanej żurawiny

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki cukru trzcinowego/syropu klonowego

1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

4 łyżki dżemu żurawinowego

Przygotowanie:

  1. Z składników na ciasto zagnieść ręcznie lub zmiksować składniki w malakserze na jednolite ciasto.
  2. Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
  3. Po tym czasie formę posmarować olejem roślinnym i obtoczyć w mące.
  4. Wyłożyć na formę 2/3 ciasta i ponakłuwać je widelcem.
  5. Ponownie schłodzić w lodówce minimum 30 minut, natomiast 1/3 ciasta wstawić do zamrażarki, do schłodzenia.
  6. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół).
  7. Wstawić do rozgrzanego piekarnika ciasto na 15-20 minut, do zarumienienia brzegów.
  8. W tym czasie obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę.
  9. Umieścić w garnku, skropić sokiem z cytryny, dodać olej kokosowy, cynamon i cukier.
  10. Gotować 5-8 minut aż owoce puszczą soki i lekko odparują.
  11. Posiekać drobno suszoną żurawinę i dodać do jabłkowej masy.
  12. Na podpieczonym spodzie rozsmarować dżem żurawinowy.
  13. Następnie na wierzch przełożyć jabłka i wygładzić powierzchnię łyżką.
  14. Wyjąć z zamrażarki pozostałe ciasto i przy pomocy tarki na grubych oczkach zetrzeć je na wierzchu ciasta.
  15. Wstawić do piekarnika na 30 minut.
  16. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
  17. Podawać solo, z kokosową bitą śmietaną i dodatkowym cynamonem lub gałką roślinnych lodów, najlepiej waniliowych.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *