TOP
Dania główne

Pierogi nieruskie z tofu i ziemniaków

Tradycyjne i lubiane pierogi ruskie w roślinnym wydaniu. Kluczowe w powodzeniu tego przepisu jest idealne, delikatne ciasto pierogowe oraz duża ilość karmelizowanej cebulki w farszu. Warto też zamiast części tofu naturalnego dodać tofu wędzone, które podkręci serowy smak nadzienia i da nam jeszcze większą przyjemność z jedzenia tego dania. Muszę przyznać, że pierogu „ruskie-nieruskie” w tej wersji są dużo smaczniejsze niż te, które znam z dzieciństwa. Nadzienie było bardzo mdłe, ewentualnie trochę pieprzne i nic więcej, a smak tych pierogów jest naprawdę głęboki. Świetnie smakują pierwszego dnia podane z śmietanką i „skwarkami” z wędzonego tofu, ale nawet lepiej będą smakowały w kolejne dni podsmażone na oliwie. Bardzo polecam ten przepis, przyda się na niejedną okazję, niedzielny obiad z rodziną czy też na świąteczny stół.

Zapraszam!Przepis na około 60 pierogów

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej (najlepiej wrocławskiej)

1,5 szklanki wrzącej wody

2 łyżki oleju roślinnego

1 łyżeczka soli

Farsz:

180 g tofu naturalnego

180 g tofu wędzonego

300 g ziemniaków, ugotowanych

1 duża cebula

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)

2 łyżki soku z cytryny (lub soku z kiszonych ogórków)

sól i pieprz

1 łyżka oleju roślinnego

Dodatkowo:

śmietanka sojowa

2 łyżki soku z cytryny

sól i pieprz

1 cebula

1 łyżeczka cukru trzcinowego

szczypta soli i pieprzu

1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. Do malaksera przełożyć mąkę, wrzącą wodę i sól i zmiksować na jednolite ciasto.
  2. W razie potrzeby dodać do ciasta więcej mąki (ma nie przywierać do ścian naczynia).
  3. Wyjąć ciasto i wyrobić ręcznie do uzyskania elastycznego jednolitego ciasta.
  4. Przykryć ściereczką i odstawić.
  5. Ziemniaki ugotować na parze lub w osolonej wodzie, a następnie ostudzić.
  6. W międzyczasie tofu pokruszyć do dużej miski i skropić sokiem z cytryny, odstawić.
  7. Cebulę posiekać na drobną kostkę.
  8. Na patelni rozgrzać olej.
  9. Umieścić na patelni cebulę, cukier trzcinowy i smażyć tak długo, aż będzie miała złoty kolor.
  10. Połączyć tofu z przeciśniętymi przez praskę lub maszynkę do mielenia ziemniakami oraz cebulą i przyprawami.
  11. Ciasto podzielić na 3-4 części.
  12. Wziąć pierwszy kawałek, obtoczyć z wierzchu w mące i rozwałkować do grubości 1-2 mm.
  13. Przy użyciu filiżanki lub szklanki z ostrym brzegiem wykrawać kółka z ciasta.
  14. Brzegi każdego kółka posmarować wodą.
  15. Na środku kółka umieścić 2 łyżeczki wcześniej przygotowanego farszu.
  16. Zlepić brzegi ciasta formując pieroga tak, aby uniknąć wypadnięcia z niego farszu.
  17. W dużym garnku zagotować wodę z szczyptą soli.
  18. Do wody dodać 1 łyżkę oleju, która zapobiegnie zlepianiu się pierogów podczas gotowania.
  19. Gdy woda zacznie się gotować wrzucać do niej po 3-4 pierogi i gdy wypłyną na jej wierzch, wyławiać przy pomocy łyżki cedzakowej.
  20. Gotowe pierogi podawać z kwaśną śmietanką roślinną, posiekaną natką pietruszki, ulubionymi orzechami lub podsmażoną cebulką.
  21. Dobrze smakują również na zimno lub podsmażone następnego dnia.

Smacznego! 

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *