Tradycyjne i lubiane pierogi ruskie w roślinnym wydaniu. Kluczowe w powodzeniu tego przepisu jest idealne, delikatne ciasto pierogowe oraz duża ilość karmelizowanej cebulki w farszu. Warto też zamiast części tofu naturalnego dodać tofu wędzone, które podkręci serowy smak nadzienia i da nam jeszcze większą przyjemność z jedzenia tego dania. Muszę przyznać, że pierogu „ruskie-nieruskie” w tej wersji są dużo smaczniejsze niż te, które znam z dzieciństwa. Nadzienie było bardzo mdłe, ewentualnie trochę pieprzne i nic więcej, a smak tych pierogów jest naprawdę głęboki. Świetnie smakują pierwszego dnia podane z śmietanką i „skwarkami” z wędzonego tofu, ale nawet lepiej będą smakowały w kolejne dni podsmażone na oliwie. Bardzo polecam ten przepis, przyda się na niejedną okazję, niedzielny obiad z rodziną czy też na świąteczny stół.
Zapraszam!Przepis na około 60 pierogów
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (najlepiej wrocławskiej)
1,5 szklanki wrzącej wody
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
Farsz:
180 g tofu naturalnego
180 g tofu wędzonego
300 g ziemniaków, ugotowanych
1 duża cebula
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
2 łyżki soku z cytryny (lub soku z kiszonych ogórków)
sól i pieprz
1 łyżka oleju roślinnego
Dodatkowo:
śmietanka sojowa
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
1 cebula
1 łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie:
- Do malaksera przełożyć mąkę, wrzącą wodę i sól i zmiksować na jednolite ciasto.
- W razie potrzeby dodać do ciasta więcej mąki (ma nie przywierać do ścian naczynia).
- Wyjąć ciasto i wyrobić ręcznie do uzyskania elastycznego jednolitego ciasta.
- Przykryć ściereczką i odstawić.
- Ziemniaki ugotować na parze lub w osolonej wodzie, a następnie ostudzić.
- W międzyczasie tofu pokruszyć do dużej miski i skropić sokiem z cytryny, odstawić.
- Cebulę posiekać na drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Umieścić na patelni cebulę, cukier trzcinowy i smażyć tak długo, aż będzie miała złoty kolor.
- Połączyć tofu z przeciśniętymi przez praskę lub maszynkę do mielenia ziemniakami oraz cebulą i przyprawami.
- Ciasto podzielić na 3-4 części.
- Wziąć pierwszy kawałek, obtoczyć z wierzchu w mące i rozwałkować do grubości 1-2 mm.
- Przy użyciu filiżanki lub szklanki z ostrym brzegiem wykrawać kółka z ciasta.
- Brzegi każdego kółka posmarować wodą.
- Na środku kółka umieścić 2 łyżeczki wcześniej przygotowanego farszu.
- Zlepić brzegi ciasta formując pieroga tak, aby uniknąć wypadnięcia z niego farszu.
- W dużym garnku zagotować wodę z szczyptą soli.
- Do wody dodać 1 łyżkę oleju, która zapobiegnie zlepianiu się pierogów podczas gotowania.
- Gdy woda zacznie się gotować wrzucać do niej po 3-4 pierogi i gdy wypłyną na jej wierzch, wyławiać przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Gotowe pierogi podawać z kwaśną śmietanką roślinną, posiekaną natką pietruszki, ulubionymi orzechami lub podsmażoną cebulką.
- Dobrze smakują również na zimno lub podsmażone następnego dnia.
Smacznego!
what do you think?