Przepyszny wegański twarożek, który ma smak i konsystencję niemal identyczną jak tradycyjny twaróg rozrabiany ze śmietaną na kanapki! Przyznam się szczerze, że brakowało mi tego smaku, bo przed zrezygnowaniem z nabiału jadłam takie twarożki solo lub na pieczywie praktycznie codziennie, ale jak się okazuje nawet tak charakterystyczne, mleczne smaki można przygotować tak, że nie odstają smakiem, a mogą być nawet smaczniejsze! Twarożek jest lekki, a zarazem kremowy, ma przyjemną ziarnistość twarogową i delikatny, słodkawy smak. Jest idealny! Świetnie sprawdzi się na kanapki, solo, ale również polecam pominąć dodatek rzodkiewki, a ogórek zamienić na cebulkę i przygotować na jego podstawie tradycyjne, poznańskie pyry z gzikiem!Przepis na ok 500 ml
1 szklanka orzechów nerkowca
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki kwaśnej śmietany sojowej (lub jogurtu roślinnego)
1/4 szklanki posiekanej drobno rzodkiewki
1/4 szklanki drobno posiekanego ogórka
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Orzechy nerkowca umieścić w wysokim naczyniu i zalać wodą do przykrycia.
- Odstawić w lodówce na całą noc.
- Następnego dnia odsączyć od zalewy (nie wylewać jej).
- Do orzechów dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem do uzyskania ziarnistej konsystencji.
- Dodać 2-3 łyżki zalewy i ponownie zmiksować.
- Następnie dodać śmietanę lub jogurt i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
- Doprawić twarożek solą i pieprzem do smaku.
- Dodać posiekaną bardzo drobno rzodkiewkę i posiekane ziołą, połączyć.
- Podawać na kanapkach z dodatkowym szczypiorkiem lub kiełkami według uznania.
- Twarożek najlepiej przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?