TOP
Śniadania

Wegański twarożek śniadaniowy

Przepyszny wegański twarożek, który ma smak i konsystencję niemal identyczną jak tradycyjny twaróg rozrabiany ze śmietaną na kanapki! Przyznam się szczerze, że brakowało mi tego smaku, bo przed zrezygnowaniem z nabiału jadłam takie twarożki solo lub na pieczywie praktycznie codziennie, ale jak się okazuje nawet tak charakterystyczne, mleczne smaki można przygotować tak, że nie odstają smakiem, a mogą być nawet smaczniejsze! Twarożek jest lekki, a zarazem kremowy, ma przyjemną ziarnistość twarogową i delikatny, słodkawy smak. Jest idealny! Świetnie sprawdzi się na kanapki, solo, ale również polecam pominąć dodatek rzodkiewki, a ogórek zamienić na cebulkę i przygotować na jego podstawie tradycyjne, poznańskie pyry z gzikiem!Przepis na ok 500 ml

1 szklanka orzechów nerkowca

4 łyżki soku z cytryny

4 łyżki kwaśnej śmietany sojowej (lub jogurtu roślinnego)

1/4 szklanki posiekanej drobno rzodkiewki

1/4 szklanki drobno posiekanego ogórka

1/2 pęczka koperku

1/2 pęczka szczypiorku

sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Orzechy nerkowca umieścić w wysokim naczyniu i zalać wodą do przykrycia.
  2. Odstawić w lodówce na całą noc.
  3. Następnego dnia odsączyć od zalewy (nie wylewać jej).
  4. Do orzechów dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem do uzyskania ziarnistej konsystencji.
  5. Dodać 2-3 łyżki zalewy i ponownie zmiksować.
  6. Następnie dodać śmietanę lub jogurt i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
  7. Doprawić twarożek solą i pieprzem do smaku.
  8. Dodać posiekaną bardzo drobno rzodkiewkę i posiekane ziołą, połączyć.
  9. Podawać na kanapkach z dodatkowym szczypiorkiem lub kiełkami według uznania.
  10. Twarożek najlepiej przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *