Dzisiaj zapraszam na przepis na ekspresowe śniadanie lub deser – pudding chia w nieco mniej tradycyjnym wydaniu – z masłem orzechowym i kakao oraz przełożone granolą, dzięki czemu zapewni dużo energii i może spełniać funcję pełnowymiarowego posiłku, które syci na kilka godzin. Pudding w takiej wersji jest również przepyszny, kremowy, gęsty i aksamitny, a słodką całość przełamują kwaśne owoce.
Bardzo polecam! Przepis na 2-3 porcje
2 szklanki mleka roślinnego
80 g jogurtu kokosowego
1 łyżka kakao
2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z orzechów laskowych)
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
4 łyżki syropu klonowego
Dodatkowo:
2 szklanki ulubionych owoców, świeżych
6 łyżek ulubionej granoli
Przygotowanie:
1. Nasiona chia zalać zimnym mlekiem roślinnym.
2. Zamieszać łyżką i wstawić do lodówki do napęcznienia, najlepiej na całą noc.
3. Następnie do chia dodać kakao, masło orzechowe i jogurt kokosowy, połączyć.
4. Tak przygotowany pudding umieścić w pucharkach, przełożyć granola i świeżymi owocami.
5. Postępować tak do wykorzystania składników.
6. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
1 COMMENT
Anna Bernard
5 lat ago
Pysznie wygląda i napewno tak smakuje ! Zaraz bym zjadła 😉