TOP
Śniadania

Hummus dyniowy

Pyszny hummus w aromatycznym, jesiennym wydaniu. Sprawdzi się idealnie na kanapki, tortille, ale też na wytrawne gofry czy farsz do naleśników lub jedzony solo z słupkami warzyw. Jest delikatniejszy niż klasyczna wersja i zdecydowanie warty przygotowania, gdyż zajmie to niewiele czasu, a pozwoli uniknąć sięgania po gotowy ze sklepu. Z takiego przepisu przygotujemy naprawdę sporo hummusu, który wystarczy na wiele posiłków na cały tydzień!

Bardzo polecam! Składniki na 1 duży słoik pasty

1 szklanka suchej ciecierzycy

1 szklanka pure z dyni

3/4 szklanki pasty sezamowej tahini

1/3 szklanki lodowatej wody

sok z 1 cytryny

2 ząbki czosnku

1 łyżka garam masala

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka sody

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na minimum 8 godzin.
  2. Po tym czasie opłukać na sitku i umieścić w dużym garnku.
  3. Zalać ciecierzycę dwukrotną ilością wody.
  4. Dodać 1 łyżeczkę soli i sody.
  5. Gotować przez 40-60 minut, do miękkości.
  6. Po tym czasie odcedzić na sitku i ostudzić.
  7. Gdy ciecierzyca będzie już chłodna przełożyć ją do malaksera lub miski.
  8. Dodać sok z cytryny, przyprawy oraz tahini.
  9. Zmiksować, po czym dodać pure dyniowe i ponownie zmiksować krótko.
  10. Stopniowo dolewać do masy bardzo zimną wodę (można umieścić w niej 1-2 kostki lodu, aby była naprawdę zimna) do uzyskania gęstej, puszystej i kremowej konsystencji.
  11. Podawać posypany dodatkowo papryką wędzoną i skropiony oliwą z oliwek.
  12. Gotowy hummus przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *