Pyszny hummus w aromatycznym, jesiennym wydaniu. Sprawdzi się idealnie na kanapki, tortille, ale też na wytrawne gofry czy farsz do naleśników lub jedzony solo z słupkami warzyw. Jest delikatniejszy niż klasyczna wersja i zdecydowanie warty przygotowania, gdyż zajmie to niewiele czasu, a pozwoli uniknąć sięgania po gotowy ze sklepu. Z takiego przepisu przygotujemy naprawdę sporo hummusu, który wystarczy na wiele posiłków na cały tydzień!
Bardzo polecam! Składniki na 1 duży słoik pasty
1 szklanka suchej ciecierzycy
1 szklanka pure z dyni
3/4 szklanki pasty sezamowej tahini
1/3 szklanki lodowatej wody
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżka garam masala
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na minimum 8 godzin.
- Po tym czasie opłukać na sitku i umieścić w dużym garnku.
- Zalać ciecierzycę dwukrotną ilością wody.
- Dodać 1 łyżeczkę soli i sody.
- Gotować przez 40-60 minut, do miękkości.
- Po tym czasie odcedzić na sitku i ostudzić.
- Gdy ciecierzyca będzie już chłodna przełożyć ją do malaksera lub miski.
- Dodać sok z cytryny, przyprawy oraz tahini.
- Zmiksować, po czym dodać pure dyniowe i ponownie zmiksować krótko.
- Stopniowo dolewać do masy bardzo zimną wodę (można umieścić w niej 1-2 kostki lodu, aby była naprawdę zimna) do uzyskania gęstej, puszystej i kremowej konsystencji.
- Podawać posypany dodatkowo papryką wędzoną i skropiony oliwą z oliwek.
- Gotowy hummus przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.
Smacznego!
what do you think?