TOP
Desery

Wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami

Przepyszne, rozpływające się w ustach, delikatne i puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami. Warto upiec w sezonie, gdyż zdecydowanie śliwki mają dużo więcej aromatu niż inne jesienne owoce. Ciasto jak na drożdżowe jest bardzo łatwe do przygotowania – nie trzeba przygotowywać zaczynu i naprawdę pięknie wyrasta, dzięki braku jajek, masła i niedużej ilości cukru, które nadmiernie obciążają i wysuszają ciasto. Ponadto długo zachowuje świeżość, więc przez kilka dni spokojnie możemy cieszyć się jego smakiem, ale zapewniam, że zniknie szybciej niż o tym pomyślimy.

Zapraszam!Przepis na formę o wymiarach 30×40 cm

Ciasto:

4 szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej)

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1/2 szlanki oleju roślinnego

1 szklanka mleka roślinnego (najlepiej sojowego)

7 g suchych drożdży

1 łyżka cukru z wanilią

szczypta soli

Kruszonka: 

1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki oleju kokosowego lub masła roślinnego (np. Naturli)

szczypta soli

Dodatkowo:

ok. 300-400 g śliwek (najlepiej węgierek)

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzać w rondlu i lekko ostudzić.
  2. Do dużej misy przesiać mąkę, dodać drożdże, sól i cukier.
  3. Dokładnie połączyć ze sobą składniki.
  4. Dodać do ciasta olej i lekko ostudzone, ale jeszcze ciepłe mleko.
  5. Z tak przygotowanych składników wyrobić na stolnicy jednolite, elastyczne ciasto, które nie będzie się kleić do dłoni.
  6. Posypać wnętrze misy mąką.
  7. Przykryć misę ściereczką i odstawić w ciepłe, sloneczne miejsce do wyrośnięcia ciasta na 1-1,5 godziny.
  8. W tym czasie do mniejszej miski wsypać składniki na kruszonkę i rozetrzeć do uzyskania okruchów.
  9. Wstawić tak przygotowaną kruszonkę do lodówki na czas wyrastania ciasta.
  10. Śliwki umyć i pozbawić pestek.
  11. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obtoczonej w bułce tartej.
  12. Na wierzch ułożyć śliwki, skórką do dołu.
  13. Posypać śliwki cukrem waniliowym i przykryć kruszonką.
  14. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  15. Pod koniec tego czasu nastawić piekarnik na 180 stopni (grzanie góra-dół).
  16. Po tym czasie wyjąć i ostudzić minimum 30 minut.
  17. Podawać na ciepło, a następnie przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *