Przepyszne, rozpływające się w ustach, delikatne i puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami. Warto upiec w sezonie, gdyż zdecydowanie śliwki mają dużo więcej aromatu niż inne jesienne owoce. Ciasto jak na drożdżowe jest bardzo łatwe do przygotowania – nie trzeba przygotowywać zaczynu i naprawdę pięknie wyrasta, dzięki braku jajek, masła i niedużej ilości cukru, które nadmiernie obciążają i wysuszają ciasto. Ponadto długo zachowuje świeżość, więc przez kilka dni spokojnie możemy cieszyć się jego smakiem, ale zapewniam, że zniknie szybciej niż o tym pomyślimy.
Zapraszam!Przepis na formę o wymiarach 30×40 cm
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szlanki oleju roślinnego
1 szklanka mleka roślinnego (najlepiej sojowego)
7 g suchych drożdży
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki oleju kokosowego lub masła roślinnego (np. Naturli)
szczypta soli
Dodatkowo:
ok. 300-400 g śliwek (najlepiej węgierek)
Przygotowanie:
- Mleko podgrzać w rondlu i lekko ostudzić.
- Do dużej misy przesiać mąkę, dodać drożdże, sól i cukier.
- Dokładnie połączyć ze sobą składniki.
- Dodać do ciasta olej i lekko ostudzone, ale jeszcze ciepłe mleko.
- Z tak przygotowanych składników wyrobić na stolnicy jednolite, elastyczne ciasto, które nie będzie się kleić do dłoni.
- Posypać wnętrze misy mąką.
- Przykryć misę ściereczką i odstawić w ciepłe, sloneczne miejsce do wyrośnięcia ciasta na 1-1,5 godziny.
- W tym czasie do mniejszej miski wsypać składniki na kruszonkę i rozetrzeć do uzyskania okruchów.
- Wstawić tak przygotowaną kruszonkę do lodówki na czas wyrastania ciasta.
- Śliwki umyć i pozbawić pestek.
- Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obtoczonej w bułce tartej.
- Na wierzch ułożyć śliwki, skórką do dołu.
- Posypać śliwki cukrem waniliowym i przykryć kruszonką.
- Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Pod koniec tego czasu nastawić piekarnik na 180 stopni (grzanie góra-dół).
- Po tym czasie wyjąć i ostudzić minimum 30 minut.
- Podawać na ciepło, a następnie przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?