TOP
Desery Śniadania

Wegańskie gofry dyniowe

Przepyszne, chrupiące i aromatyczne jesienne gofry. Smakują jak ciasto dyniowe, a dodatkowo są przyjemnie chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. Sprawdzą się zarówno na śniadanie jak i podwieczorek – zarówno solo – posypane cukrem pudrem bądź polane syropem klonowym, jak i w towarzystwie orzechów, kokosowej bitej śmietany, masła orzechowego, dżemu czy też karmelizowanych owoców bądź świeżych. Bardzo polecam ten przepis, nie zawiedziecie się ich smakiem.

Zapraszam! Przepis na 4-6 gofrów

Gofry:

1 1/3 szklanki mąki ryżowej

1/2 szklanki pure z dyni

1 szklanka mleka roślinnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub sody)

1 łyżka octu winnego

2 łyżki cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

3 łyżki oleju kokosowego

szczypta soli

Przygotowanie:

  1. W niewielkim rondlu roztopić olej kokosowy, ostudzić.
  2. W dużej misce połączyć ze sobą suche składniki.
  3. Dodać do masy płynne składniki i zmiksować mikserem ręcznym.
  4. Odstawić do lodówki na minimum 10 minut.
  5. Po tym czasie rozgrzać gofrownicę i posmarować jej powierzchnię olejem roślinnym.
  6. Przełożyć masę dyniową do gofrownicy i piec około 10 minut, do zarumienienia.
  7. Podawać z jogurtem roślinnym, ulubionymi orzechami, masłem orzechowym, dżemem lub świeżymi owocami.
  8. Można spożywać następnego dnia po wcześniejszym podgrzaniu w piekarniku.

Smacznego! 

«

»

what do you think?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *