Przepyszne, chrupiące i aromatyczne jesienne gofry. Smakują jak ciasto dyniowe, a dodatkowo są przyjemnie chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. Sprawdzą się zarówno na śniadanie jak i podwieczorek – zarówno solo – posypane cukrem pudrem bądź polane syropem klonowym, jak i w towarzystwie orzechów, kokosowej bitej śmietany, masła orzechowego, dżemu czy też karmelizowanych owoców bądź świeżych. Bardzo polecam ten przepis, nie zawiedziecie się ich smakiem.
Zapraszam! Przepis na 4-6 gofrów
Gofry:
1 1/3 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki pure z dyni
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub sody)
1 łyżka octu winnego
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
3 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
Przygotowanie:
- W niewielkim rondlu roztopić olej kokosowy, ostudzić.
- W dużej misce połączyć ze sobą suche składniki.
- Dodać do masy płynne składniki i zmiksować mikserem ręcznym.
- Odstawić do lodówki na minimum 10 minut.
- Po tym czasie rozgrzać gofrownicę i posmarować jej powierzchnię olejem roślinnym.
- Przełożyć masę dyniową do gofrownicy i piec około 10 minut, do zarumienienia.
- Podawać z jogurtem roślinnym, ulubionymi orzechami, masłem orzechowym, dżemem lub świeżymi owocami.
- Można spożywać następnego dnia po wcześniejszym podgrzaniu w piekarniku.
Smacznego!
what do you think?