TOP
Dania główne Lunche

Krokiety ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dzisiaj zapraszam na przepyszny i prosty sposób na wegański obiad, który posmakuje również niewegańskim gościom – krokiety z farszem szpinakowym, z suszonymi pomidorami i oliwkami. Idealny posiłek na letni obiad, w stylu śródziemnomorskim stylu, z sosem tzatziki i sałatką grecką będzie się komponował wspaniale! Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest naprawdę warty przygotowań. Naleśniki są delikatne, farsz wyrazisty i aromatyczny, a posypka nadaje ciekawej tekstury i przyjemnej chrupkości. Bardzo polecam ten przepis.

Zapraszam!Przepis na 3-4 porcje

Naleśniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki pszennej razowej

1 szklanka mleka sojowego

1 szklanka wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Farsz:

300 g tofu naturalnego

250 g świeżego szpinaku

1/2 szklanki  suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy

1/4 szklanki oliwek

1 cebula

2 łyżki posiekanego szczypiorku/bazylii

2 ząbki czosnku

4 łyżki soku z kiszonych ogórków (lub soku z cytryny)

1 łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie)

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

1/2 szklanki mleka sojowego

2 łyżki mąki z ciecierzycy

1/2 szklanki ulubionych nasion/pestek (u mnie sezam, pestki słonecznika i dyni)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować blenderem lub trzepaczką na jednolitą masę.
  2. Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
  3. W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
  4. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory oraz szpinak.
  5. Tofu rozdrobnić w misce widelcem i polać sokiem z ogórków.
  6. Gdy szpinak będzie usmażony, dodać zawartość patelni do tofu i zmiksować krótko blenderem – mają zostać kawałki suszonych pomidorów i szpinaku.
  7. Dodać posiekane oliwki, szczypiorek (lub bazylię) i doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić.
  8. Na patelni usmażyć z wcześniej przygotowane ciasta naleśniki.
  9. Na gotowe naleśniki nakładać farsz i zwijać w ruloniki lub koperty.
  10. Gotowe krokiety  obtoczyć w w mleku sojowym roztrzepanym z 2 łyżkami mąki z ciecierzycy i następnie w ulubionych ziarnach czy pestkach.
  11. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju (może być ten z  zalewy z suszonych pomidorów).
  12. Podawać od razu lub podgrzewać na patelni następnego dnia, można również spożywać na zimno.
  13. Przechowywać w lodówce maksymalnie 3-4 dni.

Smacznego!

«

»

2 COMMENTS
  • Anna Bernard
    5 lat ago

    Nie jestem weganką;) Ale przepis fajny i myślę ze by mi smakowało! 🙂

  • Kiksiu
    5 lat ago

    Przepis prawie z dedykacją ? z przyjemnością wypróbuję ?

Skomentuj Kiksiu Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *