TOP
Desery

Wegańskie babeczki kruche z karmelem i bitą śmietaną

Dzisiaj na mojej stronie prawdziwa perełka – przepis mojej Babci Ewy na kruche babeczki z karmelem i bitą śmietaną w zweganizowanej wersji.  Powiem szczerze, że ja jedząc przed laty te klasyczne i jedząc te nie widzę zbyt dużej różnicy, a jedyne jakie zauważam, to na ich korzyść – karmel z daktyli i orzechów ma dla mnie ciekawszy smak niż tradycyjny, mulący kajmak z puszki, natomiast śmietanka kokosowa również bardziej odpowiada mi niż kremówka smakowo, a również lepiej zachowuje odpowiednią konsystencję i się nie warzy.  Kruchy spód, lepki, słodki karmel, lekka i puszysta śmietanka i owoc na wierzchu – te ciastka są po prostu idealne! Bardzo zachęcam do zakupu metalowych foremek do tych ciasteczek, gdyż zakochacie się w ich smaku i będą hitem każdej imprezy i spotkania rodzinnego.

Serdecznie polecam!Ciasto kruche:

300 g mąki krupczatki

200 g margaryny roślinnej (np. Naturli/Flora)

100 g pudru cukru/ksylitolu

1 łyżka mleka kokosowego z puszki

szczypta soli

Karmel:

1/2 szklanki daktyli

2 łyżki masła orzechowego

szczypta soli

Śmietana:

2 puszki mleka kokosowego (tylko gęsta część)

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki pudru cukru/ksylitolu

śmietan-fix (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód zagnieść na jednolitą masę.
  2. Wstawić tak przygotowane ciasto do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
  3. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (grzanie góra-dół).
  4. Powierzchnię metalowych foremek posmarować olejem roślinnym i przełożyć do nich porcje ciasta kruchego.
  5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika  piec przez 10-12 minut, do zarumienienia.
  6. Wyjąć z piekarnika, obrócić foremki do góry dnem i podnieść, wyjmując kruche spody.
  7. Tak przygotować kolejne partie kruchych spodów do wyczerpania ciasta.
  8. Daktyle zalać wrzątkiem.
  9. Ostawić na minimum 30 minut.
  10. Dodać masło orzechowe i sól i zmiksować blenderem na jednolitą, kremową masę.
  11. Tak przygotowanym karmelem posmarować kruche spody.
  12. Mleko kokosowe umieścić w wysokim naczyniu wraz z pozostałymi składnikami na śmietanę.
  13. Ubić do uzyskania sztywnej, puszystej masy.
  14. Tak przygotowaną śmietanką udekorować wierzch babeczek,
  15. Ozdobić świeżymi owocami i podawać od razu lub przechowywać w lodówce do dwóch dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *