Dzisiaj na mojej stronie prawdziwa perełka – przepis mojej Babci Ewy na kruche babeczki z karmelem i bitą śmietaną w zweganizowanej wersji. Powiem szczerze, że ja jedząc przed laty te klasyczne i jedząc te nie widzę zbyt dużej różnicy, a jedyne jakie zauważam, to na ich korzyść – karmel z daktyli i orzechów ma dla mnie ciekawszy smak niż tradycyjny, mulący kajmak z puszki, natomiast śmietanka kokosowa również bardziej odpowiada mi niż kremówka smakowo, a również lepiej zachowuje odpowiednią konsystencję i się nie warzy. Kruchy spód, lepki, słodki karmel, lekka i puszysta śmietanka i owoc na wierzchu – te ciastka są po prostu idealne! Bardzo zachęcam do zakupu metalowych foremek do tych ciasteczek, gdyż zakochacie się w ich smaku i będą hitem każdej imprezy i spotkania rodzinnego.
Serdecznie polecam!Ciasto kruche:
300 g mąki krupczatki
200 g margaryny roślinnej (np. Naturli/Flora)
100 g pudru cukru/ksylitolu
1 łyżka mleka kokosowego z puszki
szczypta soli
Karmel:
1/2 szklanki daktyli
2 łyżki masła orzechowego
szczypta soli
Śmietana:
2 puszki mleka kokosowego (tylko gęsta część)
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki pudru cukru/ksylitolu
śmietan-fix (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód zagnieść na jednolitą masę.
- Wstawić tak przygotowane ciasto do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (grzanie góra-dół).
- Powierzchnię metalowych foremek posmarować olejem roślinnym i przełożyć do nich porcje ciasta kruchego.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika piec przez 10-12 minut, do zarumienienia.
- Wyjąć z piekarnika, obrócić foremki do góry dnem i podnieść, wyjmując kruche spody.
- Tak przygotować kolejne partie kruchych spodów do wyczerpania ciasta.
- Daktyle zalać wrzątkiem.
- Ostawić na minimum 30 minut.
- Dodać masło orzechowe i sól i zmiksować blenderem na jednolitą, kremową masę.
- Tak przygotowanym karmelem posmarować kruche spody.
- Mleko kokosowe umieścić w wysokim naczyniu wraz z pozostałymi składnikami na śmietanę.
- Ubić do uzyskania sztywnej, puszystej masy.
- Tak przygotowaną śmietanką udekorować wierzch babeczek,
- Ozdobić świeżymi owocami i podawać od razu lub przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Smacznego!
what do you think?