Korzystając z sezonu postanowiłam wybrać się do lasu, zebrać trochę jagód i przygotowałam kilka przepisów z ich udziałem! Jednym z nich jest klasyk klasyków, czyli pierogi z jagodami! Ciasto rozpływa się w ustach, owoce wewnątrz pozostają jędrne, a całość idealnie komponuje się w towarzystwie kokosowej, puszystej śmietanki! Idealne danie na podwieczorek lub lekki, letni obiad!
Zapraszam do spróbowania! Przepis na około 60-70 pierogów
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 1/2 szklanki wrzącej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
Dodatkowo:
400 g jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
80 g jogurtu kokosowego, schłodzonego
1 szklanka mleka kokosowego (gęsta część z puszki), schłodzonego
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fix (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do malaksera przełożyć mąkę, wrzącą wodę i sól i zmiksować na jednolite ciasto.
- W razie potrzeby dodać do ciasta więcej mąki (ma nie przywierać do ścian naczynia).
- Wyjąć ciasto i wyrobić ręcznie do uzyskania elastycznego jednolitego ciasta.
- Jagody umyć, osuszyć, a następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej.
- Oderwać 1/4 ciasta i podsypując mąką rozwałkować ciasto do grubości około 1-2 mm.
- Przy użyciu filiżanki lub szklanki z ostrym brzegiem wykrawać kółka z ciasta.
- Brzegi każdego kółka posmarować wodą.
- Na środku kółka umieścić 1-2 łyżeczki świeżych jagód obtoczonych w mące ziemniaczanej.
- Zlepić brzegi ciasta formując pieroga tak, aby uniknąć wypadnięcia z niego farszu.
- Tak postępować do wykorzystania ciasta oraz jagód.
- W dużym garnku zagotować wodę z szczyptą soli.
- Do wody dodać 1 łyżkę oleju, która zapobiegnie zlepianiu się pierogów podczas gotowania.
- Gdy woda zacznie się gotować wrzucać do niej po 3-4 pierogi i gdy wypłyną na jej wierzch, wyławiać przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Mleko kokosowe zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem oraz opcjonalnie z śmietan-fixem, na gęstą puszystą masę.
- Gotowe pierogi podawać od razu z kleksem śmietanki kokosowej i dodatkowymi jagodami.
- Można również spożywać na zimno lub przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Smacznego!
1 COMMENT
Anna Bernard
6 lat ago
Pięknie i smacznie wyglądają