TOP
Dania główne Desery

Pierogi z jagodami i śmietanką kokosową

Korzystając z sezonu postanowiłam wybrać się do lasu, zebrać trochę jagód i przygotowałam kilka przepisów z ich udziałem! Jednym z nich jest klasyk klasyków, czyli pierogi z jagodami! Ciasto rozpływa się w ustach, owoce wewnątrz pozostają jędrne, a całość idealnie komponuje się w towarzystwie kokosowej, puszystej śmietanki! Idealne danie na podwieczorek lub lekki, letni obiad!

Zapraszam do spróbowania! Przepis na około 60-70 pierogów

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 1/2 szklanki wrzącej wody

2 łyżki oleju

szczypta soli

Dodatkowo:

400 g jagód

1 łyżka mąki ziemniaczanej

80 g jogurtu kokosowego, schłodzonego

1 szklanka mleka kokosowego (gęsta część z puszki), schłodzonego

3 łyżki cukru pudru

1 opakowanie śmietan-fix (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

  1. Do malaksera przełożyć mąkę, wrzącą wodę i sól i zmiksować na jednolite ciasto.
  2. W razie potrzeby dodać do ciasta więcej mąki (ma nie przywierać do ścian naczynia).
  3. Wyjąć ciasto i wyrobić ręcznie do uzyskania elastycznego jednolitego ciasta.
  4. Jagody umyć, osuszyć, a następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  5. Oderwać 1/4 ciasta i podsypując mąką rozwałkować ciasto do grubości około 1-2 mm.
  6. Przy użyciu filiżanki lub szklanki z ostrym brzegiem wykrawać kółka z ciasta.
  7. Brzegi każdego kółka posmarować wodą.
  8. Na środku kółka umieścić 1-2 łyżeczki świeżych jagód obtoczonych w mące ziemniaczanej.
  9. Zlepić brzegi ciasta formując pieroga tak, aby uniknąć wypadnięcia z niego farszu.
  10. Tak postępować do wykorzystania ciasta oraz jagód.
  11. W dużym garnku zagotować wodę z szczyptą soli.
  12. Do wody dodać 1 łyżkę oleju, która zapobiegnie zlepianiu się pierogów podczas gotowania.
  13. Gdy woda zacznie się gotować wrzucać do niej po 3-4 pierogi i gdy wypłyną na jej wierzch, wyławiać przy pomocy łyżki cedzakowej.
  14. Mleko kokosowe zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem oraz opcjonalnie z śmietan-fixem, na gęstą puszystą masę.
  15. Gotowe pierogi podawać od razu z kleksem śmietanki kokosowej i dodatkowymi jagodami.
  16. Można również spożywać na zimno lub przechowywać w lodówce do dwóch dni.

Smacznego!

«

»

1 COMMENT

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *