Korzystając z ostatnich chwil sezonu truskawkowego polecam przygotowanie ekspresowej tarty z obłędnym musem czekoladowym, lekko słonym, kontrastującym spodem i soczystymi, świeżymi owocami. Świetny pomysł na deser lub przyjęcie gości, gdyż jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowna. Dobrze sprawdzi się w upalne dni, gdyż nie wymaga również pieczenia.
Bardzo polecam, ciasto rozpływa się w ustach! <3Przepis na formę o średnicy 20 cm
Spód:
100 g ciasteczek kruchych
100 g słonych precelków
2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
2 łyżki cukru trzcinowego
Mus czekoladowy:
150 ml aquafaby
150 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka syropu z agawy
szczypta soli
Dodatkowo:
200 g świeżych malin
liście świeżej mięty (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód zmiksować w malakserze do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Przełożyć masę „ciasteczkową” do formy i wstawić do lodówki na czas przygotowania musu.
- Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę z olejem, ostudzić.
- Aquafabę ubić na sztywno z solą.
- Delikatnie przełożyć w 5-6 partiach pianę z aquafaby do lekko ostudzonej czekolady, dodać syrop i połączyć do uzyskania jednolitej masy.
- Wyjąć schłodzony spód z lodówki i przelać na wierzch ciasta mus czekoladowy.
- Ułożyć na wierzchu maliny.
- Schłodzić minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc.
- Podawać lub przechowywać w lodówce do 2 dni.
Smacznego!
what do you think?