TOP
Desery

Tarta z musem czekoladowym, truskawkami i precelkami

Korzystając z ostatnich chwil sezonu truskawkowego polecam przygotowanie ekspresowej tarty z obłędnym musem czekoladowym, lekko słonym, kontrastującym spodem i soczystymi, świeżymi owocami. Świetny pomysł na deser lub przyjęcie gości, gdyż jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowna. Dobrze sprawdzi się w upalne dni, gdyż nie wymaga również pieczenia.

Bardzo polecam, ciasto rozpływa się w ustach! <3Przepis na formę o średnicy 20 cm

Spód:

100 g ciasteczek kruchych

100 g słonych precelków

2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego

2 łyżki cukru trzcinowego

Mus czekoladowy:

150 ml aquafaby

150 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka syropu z agawy

szczypta soli

Dodatkowo:

200 g świeżych malin

liście świeżej mięty (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód zmiksować w malakserze do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  2. Przełożyć masę „ciasteczkową” do formy i wstawić do lodówki na czas przygotowania musu.
  3. Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę z olejem, ostudzić.
  4. Aquafabę ubić na sztywno z solą.
  5. Delikatnie przełożyć w 5-6 partiach pianę z aquafaby do lekko ostudzonej czekolady, dodać syrop i połączyć do uzyskania jednolitej masy.
  6. Wyjąć schłodzony spód z lodówki i przelać na wierzch ciasta mus czekoladowy.
  7. Ułożyć na wierzchu maliny.
  8. Schłodzić minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc.
  9. Podawać lub przechowywać w lodówce do 2 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *