Z okazji rozpoczęcia się lata przedstawiam przepis na przepyszne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, lekkie i puszyste wegańskie gofry czekoladowe! Choć z tego przepisu z powodzeniem można przygotować również gofry waniliowe – wystarczy pominąć kakao i zastąpić je łyżką mąki. Idealne na śniadanie, podwieczorek, a nawet na obiad w upalny dzień, kiedy nie ma się ochoty na konkretne, wytrawne jedzenie. Gwarantuję, że smakują dużo lepiej niż z nadmorskiej budki i są bardzo proste do przygotowania.
Bardzo polecam, zakochacie się!Przepis na 8-10 kwadratowych gofrów:
Składniki:
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
1 szklanka mleka sojowego
2/3 szklanki wody
1/4 szklanki oleju roślinnego
2 łyżki cukru z wanilią
2 łyżki kakao
szczypta soli
Przygotowanie:
- Siemię lniane zalać ciepłą wodą i pomieszać łyżką.
- Odstawić na 10 minut, aż napęcznieje.
- Do mleka sojowego dodać ocet, olej, wodę, a następnie wszystkie sypkie składniki przesiane dokładnie sitkiem.
- Do masy dodać siemię lniane i dokładnie zmiksować ciasto mikserem do uzyskania gęstego ciasta.
- Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
- Po tym czasie rozgrzać gofrownicę.
- Posmarować olejem roślinnym powierzchnię gofrownicy.
- Przelać do gofrownicy ciasto tak, aby pokrywało całą jej powierzchnię i piec do zarumienienia.
- Podawać od razu z ulubionymi dodatkami – u mnie są to zazwyczaj świeże owoce, czekolada, jogurt kokosowy, masło orzechowe lub karmel z daktyli.
- Smacznego! 🙂
what do you think?