TOP
Desery Śniadania

Wegańskie gofry czekoladowe

Z okazji rozpoczęcia się lata przedstawiam przepis na przepyszne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, lekkie i puszyste wegańskie gofry czekoladowe! Choć z tego przepisu z powodzeniem można przygotować również gofry waniliowe – wystarczy pominąć kakao i zastąpić je łyżką mąki. Idealne na śniadanie, podwieczorek, a nawet na obiad w upalny dzień, kiedy nie ma się ochoty na konkretne, wytrawne jedzenie. Gwarantuję, że smakują dużo lepiej niż z nadmorskiej budki i są bardzo proste do przygotowania.

Bardzo polecam, zakochacie się!Przepis na 8-10 kwadratowych gofrów:

Składniki:

1 szklanka mąki ryżowej

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody

1 szklanka mleka sojowego

2/3 szklanki wody

1/4 szklanki oleju roślinnego

2 łyżki cukru z wanilią

2 łyżki kakao

szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. Siemię lniane zalać ciepłą wodą i pomieszać łyżką.
  2. Odstawić na 10 minut, aż napęcznieje.
  3. Do mleka sojowego dodać ocet, olej, wodę, a następnie wszystkie sypkie składniki przesiane dokładnie sitkiem.
  4. Do masy dodać siemię lniane i dokładnie zmiksować ciasto mikserem do uzyskania gęstego ciasta.
  5. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  6. Po tym czasie rozgrzać gofrownicę.
  7. Posmarować olejem roślinnym powierzchnię gofrownicy.
  8. Przelać do gofrownicy ciasto tak, aby pokrywało całą jej powierzchnię i piec do zarumienienia.
  9. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami – u mnie są to zazwyczaj świeże owoce, czekolada, jogurt kokosowy, masło orzechowe lub karmel z daktyli.
  10. Smacznego! 🙂

«

»

what do you think?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *