Dzisiaj dla odmiany przepis na letnie danie wytrawne – makaron z pesto. Dzięki dodatkowi kremowego awokado nie dodajemy aż tyle oliwy, a zamiast sera dodajemy płatki drożdżowe i nerkowce. Makaron w takiej wersji jest niezwykle kremowy, obłędnie pyszny, ale zarazem lekki. Idealnie pasują tu świeże truskawki, przełamujące słono-gorzkie nuty i świetnie pasujące do bazylii czy bobu. Bardzo polecam. Nie dość, że takie danie można przygotować w zaledwie 10 minut, to zachwyca ono zarówno smakiem jak i wyglądem!Składniki na 2-3 porcje
Pesto:
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1 dojrzałe awokado
2 łyżki oliwy
1 łyżka płatków drożdżowych
2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
sól i pieprz
Dodatkowo:
200 g ulubionego makaronu
1/2 pęczka szparagów
1 szklanka truskawek
2/3 szklanki pomidorków koktajlowych
1/3 szklanki obranego bobu
Przygotowanie:
- Orzechy nerkowca uprażyć na patelni.
- Odłożyć dwie łyżki i drobno posiekać, odłożyć.
- Przełożyć do blendera kielichowego z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładki, aksamitny krem.
- Szparagi pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni wraz z bobem przez 3-4 minuty.
- Makaron ugotować al dente.
- Odcedzony makaron połączyć z pesto, dodać podsmażone warzywa.
- Przełożyć na talerz, posypać truskawkami, świeżą bazylią i orzechami nerkowca.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce maksymalnie 1 dzień i spożywać na zimno.
Smacznego!
what do you think?