TOP
Dania główne Lunche

Makaron z pesto z awokado, szparagami i truskawkami

Dzisiaj dla odmiany przepis na letnie danie wytrawne – makaron z pesto. Dzięki dodatkowi kremowego awokado nie dodajemy aż tyle oliwy, a zamiast sera dodajemy płatki drożdżowe i nerkowce. Makaron w takiej wersji jest niezwykle kremowy, obłędnie pyszny, ale zarazem lekki. Idealnie pasują tu świeże truskawki, przełamujące słono-gorzkie nuty i świetnie pasujące do bazylii czy bobu. Bardzo polecam. Nie dość, że takie danie można przygotować w zaledwie 10 minut, to zachwyca ono zarówno smakiem jak i wyglądem!Składniki na 2-3 porcje

Pesto:

1/2 szklanki orzechów nerkowca

1 dojrzałe awokado

2 łyżki oliwy

1 łyżka płatków drożdżowych

2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)

sól i pieprz

Dodatkowo:

200 g ulubionego makaronu

1/2 pęczka szparagów

1 szklanka truskawek

2/3 szklanki pomidorków koktajlowych

1/3 szklanki obranego bobu

Przygotowanie:

  1. Orzechy nerkowca uprażyć na patelni.
  2. Odłożyć dwie łyżki i drobno posiekać, odłożyć.
  3. Przełożyć do blendera kielichowego z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładki, aksamitny krem.
  4. Szparagi pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni wraz z bobem przez 3-4 minuty.
  5. Makaron ugotować al dente.
  6. Odcedzony makaron połączyć z pesto, dodać podsmażone warzywa.
  7. Przełożyć na talerz, posypać truskawkami, świeżą bazylią i orzechami nerkowca.
  8. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce maksymalnie 1 dzień i spożywać na zimno.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *