Dzisiaj zapraszam na rewelacyjny przepis na śniadanie – granolę kokosową, niezwykle aromatyczną i chrupiącą. Rozpływa się w ustach i idealnie pasuje na letnie śniadanie w połączeniu z owocami, mlekiem roślinnym lub jogurtem. Taka granola będzie też stanowiła świetny dodatek jako posypka do deserów lub lodów. Bardzo polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu!
Składniki na 2 duże słoiki granoli:
400 g płatków owsianych
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki oleju kokosowego
1/3 szklanki cukru kokosowego/syropu z agawy
1/3 szklanki mleka kokosowego (z puszki)
duża szczypta soli
Przygotowanie:
- W rondlu podgrzać olej z cukrem kokosowym i mlekiem.
- Zdjąć z ognia i ostudzić.
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół).
- Posiekać orzechy i umieścić w misce wraz z wiórkami, płatkami migdałów i owsianymi oraz solą.
- Wszystkie składniki dokładnie połączyć łyżką.
- Rozłożyć tak przygotowaną masę na blachę do piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawić do pieczenia na 15 minut do zarumienienia.
- Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przemieszać łyżką i ponownie umieścić w piekarniku na 10 minut.
- Wyjąć i ostudzić.
- Przełożyć do słoików i przechowywać w szczelnym zamknięciu do miesiąca.
- Podawać z mlekiem roślinnym, jogurtem, ulubionymi owocami lub wykorzystywać jako posypkę do deserów.
Smacznego!
what do you think?