TOP
Śniadania

Granola kokosowa

Dzisiaj zapraszam na rewelacyjny przepis na śniadanie – granolę kokosową, niezwykle aromatyczną i chrupiącą. Rozpływa się w ustach i idealnie pasuje na letnie śniadanie w połączeniu z owocami, mlekiem roślinnym lub jogurtem. Taka granola będzie też stanowiła świetny dodatek jako posypka do deserów lub lodów. Bardzo polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu!

Składniki na 2 duże słoiki granoli:

400 g płatków owsianych

1/2 szklanki płatków migdałowych

1/2 szklanki orzechów nerkowca

1/2 szklanki wiórków kokosowych

3 łyżki oleju kokosowego

1/3 szklanki cukru kokosowego/syropu z agawy

1/3 szklanki mleka kokosowego (z puszki)

duża szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. W rondlu podgrzać olej z cukrem kokosowym i mlekiem.
  2. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  3. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół).
  4. Posiekać orzechy i umieścić w misce wraz z wiórkami, płatkami migdałów i owsianymi oraz solą.
  5. Wszystkie składniki dokładnie połączyć łyżką.
  6. Rozłożyć tak przygotowaną masę na blachę do piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Wstawić do pieczenia na 15 minut do zarumienienia.
  8. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przemieszać łyżką i ponownie umieścić w piekarniku na 10 minut.
  9. Wyjąć i ostudzić.
  10. Przełożyć do słoików i przechowywać w szczelnym zamknięciu do miesiąca.
  11. Podawać z mlekiem roślinnym, jogurtem, ulubionymi owocami lub wykorzystywać jako posypkę do deserów.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *