TOP
Desery

Wegańskie ciasto czekoladowe z budyniem kokosowym i galaretką

Dzisiejsze ciasto jest z kolei efektem inspiracji genialnym wypiekiem z mojej ulubionej cukierni wegańskiej – Fukafe. Czekoladowy spód, krem budyniowy o aksamitnej, muślinowej konsystencji i galaretka owocowa na wierzchu z zatopionymi, świeżymi owocami! Idealne ciasto na letni deser. W mojej interpretacji krem budyniowy ma kokosowy smak, który mogłabym porównać do białej czekolady, a na wierzchu są truskawki, które świetnie łączą się z pozostałymi smakami, a ponadto mamy aktualnie sezon na te owoce. Myślę jednak, że ciasto byłoby również pyszne z jagodami, malinami lub wiśniami. Cała moja rodzina stwierdziła, że ciasto koniecznie musi wejść do stałego kanonu naszych ulubionych wypieków.

Zapraszam!

Przepis na tortownicę o średnicy 22-24 cm

Ciasto:

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

200 g margaryny roślinnej

1 łyżka mleka roślinnego

2 łyżki kakao

szczypta soli

Budyń:

1 puszka mleka kokosowego (400ml)

2/3 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)

1/2 szklanki cukru trzcinowego

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru z wanilią

szczypta soli

Dodatkowo:

ok. 200 g świeżych truskawek/malin/czereśni/borówek

1 galaretka agarowa (smak truskawkowy lub wiśniowy)

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki na spód zagnieść na jednolite ciasto.

  1. Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.
  2. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik  do 190 stopni i gdy rozgrzeje się wstawić do niego wcześniej schłodzone ciasto na 15-20 minut, do zarumienienia brzegów.
  3. Wyjąć i ostudzić.
  4. W tym czasie w rondlu zagotować mleko kokosowe.
  5. W mleku sojowym wymieszać mąkę ziemniaczaną z cukrem i solą.
  6. Dodać tak przygotowane mleko sojowe do mleka kokosowego.
  7. Cały czas mieszając trzepaczką podgrzewać masę budyniową aż wyraźnie zgęstnieje.
  8. Zdjąć z ognia i gdy masa lekko przestygnie przelać ją na podpieczony spód.
  9. Zostawić do całkowitego ostygnięcia i schłodzić w lodówce.
  10. W rondlu umieścić zimną wodę oraz galaretkę agarową.
  11. Rozpuścić galaretkę i gotować przez 2 minuty, mieszając łyżką.
  12. Wyjąć ciasto z lodówki, udekorować wierzch połówkami truskawek.
  13. Zalać delikatnie truskawki galaretką za pomocą łyżki.
  14. Wstawić ponownie ciasto do schłodzenia do lodówki na minimum 1-2 godziny.
  15. Po tym czasie wyjąć i podawać.
  16. Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *