Dzisiejsze ciasto jest z kolei efektem inspiracji genialnym wypiekiem z mojej ulubionej cukierni wegańskiej – Fukafe. Czekoladowy spód, krem budyniowy o aksamitnej, muślinowej konsystencji i galaretka owocowa na wierzchu z zatopionymi, świeżymi owocami! Idealne ciasto na letni deser. W mojej interpretacji krem budyniowy ma kokosowy smak, który mogłabym porównać do białej czekolady, a na wierzchu są truskawki, które świetnie łączą się z pozostałymi smakami, a ponadto mamy aktualnie sezon na te owoce. Myślę jednak, że ciasto byłoby również pyszne z jagodami, malinami lub wiśniami. Cała moja rodzina stwierdziła, że ciasto koniecznie musi wejść do stałego kanonu naszych ulubionych wypieków.
Zapraszam!
Przepis na tortownicę o średnicy 22-24 cm
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
200 g margaryny roślinnej
1 łyżka mleka roślinnego
2 łyżki kakao
szczypta soli
Budyń:
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
2/3 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
Dodatkowo:
ok. 200 g świeżych truskawek/malin/czereśni/borówek
1 galaretka agarowa (smak truskawkowy lub wiśniowy)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód zagnieść na jednolite ciasto.
- Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.
- Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 190 stopni i gdy rozgrzeje się wstawić do niego wcześniej schłodzone ciasto na 15-20 minut, do zarumienienia brzegów.
- Wyjąć i ostudzić.
- W tym czasie w rondlu zagotować mleko kokosowe.
- W mleku sojowym wymieszać mąkę ziemniaczaną z cukrem i solą.
- Dodać tak przygotowane mleko sojowe do mleka kokosowego.
- Cały czas mieszając trzepaczką podgrzewać masę budyniową aż wyraźnie zgęstnieje.
- Zdjąć z ognia i gdy masa lekko przestygnie przelać ją na podpieczony spód.
- Zostawić do całkowitego ostygnięcia i schłodzić w lodówce.
- W rondlu umieścić zimną wodę oraz galaretkę agarową.
- Rozpuścić galaretkę i gotować przez 2 minuty, mieszając łyżką.
- Wyjąć ciasto z lodówki, udekorować wierzch połówkami truskawek.
- Zalać delikatnie truskawki galaretką za pomocą łyżki.
- Wstawić ponownie ciasto do schłodzenia do lodówki na minimum 1-2 godziny.
- Po tym czasie wyjąć i podawać.
- Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?