TOP
Śniadania

Tofucznica ze szparagami

W maju i czerwcu na moim stole królują szparagi. W makaronach, pieczone solo z prażonymi migdałami, z sosem tahini, w sałatce czy jako dodatek do tofucznicy. Lekko podsmażone, ale jeszcze chrupiące szparagi idealnie pasują do tego śniadania. Jako dodatek świetnie sprawdzi się domowe pieczywo na zakwasie i obowiązkowo do posypania szczypiorek. Jest to posiłek bardzo prosty w przygotowaniu, bogaty w białko, sycący, a zarazem lekki.

Bardzo polecam, jeśli tak jak ja wolicie zaczynać dzień od śniadania na słono! 

Składniki na 2 porcje

Tofucznica:

180 g tofu naturalnego

2 łyżki soku z cytryny

1/3 szklanki mleka sojowego

1/2 cebuli

1/2 łyżeczki kurkumy

szczypta czarnej soli i pieprzu

1/2 pęczka szparagów

4-5 pomidorków koktajlowych

3-4 plastry wegańskiego boczku (opcjonalnie)

Dodatkowo:

2 ogórki małosolne

szczypiorek

pieczywo

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać olej, dodać na nią cebulę i zeszklić ją na średnim ogniu.
  3. Pod koniec na patelnię dołożyć 2/3 pokrojonych drobno szparagów oraz opcjonalnie wegański boczek.
  4. Następnie dodać pokruszone tofu, przyprawy i podsmażyć.
  5. Dodać mleko roślinne, zmniejszyć grzanie patelni i dusić do momentu odparowania nadmiaru płynu.
  6. Przełożyć tak przygotowaną tofucznicę na talerze, posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać z pomidorkami oraz domowym pieczywem.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *