TOP
Desery

Ciasto marchewkowe z karmelem i popcornem

W końcu utworzyłam idealny przepis na tort marchewkowy z karmelem i popcornem! To ciasto śniło mi się po nocach i marzyłam by było w końcu takie jak miało być – puszysty marchewkowy biszkopt z cynamonem, aksamitny słonawy krem, z masłem orzechowym jak dobrze znany amerykański Philadelfia, słodko-słony lepki karmel i chrupiący popcorn jako zaskakujący dodatek na wierzch! Poezja smaków i rozkosz dla podniebienia! Aż ciężko uwierzyć, że ciasto to jest wykonane wyłącznie z roślinnych składników. Bardzo polecam, 2019 roku nie można zacząć lepiej! 🙂Przepis na tort o średnicy 18-20 cm

Składniki na 2 blaty biszkoptowe:

2 szklanki mąki tortowej

2 szklanki marchwi startej na małych oczkach (odciśniętej z nadmiaru płynu)

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 szklanka mleka roślinnego

1/2 szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

1/2 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli morskiej

2 łyżeczki cynamonu

Krem:

125 g gęstej części mleka kokosowego (18-22% tł.), schłodzonego

2 łyżki masła orzechowego

1/2 szklanki cukru pudru

120 g masła roślinnego (Np. Naturli), schłodzonego

szczypta soli

Karmel: 

1/2 szklanki cukru trzcinowego/kokosowego

1/2 szklanki mleka sojowego

1 łyżka oleju kokosowego

szczypta soli

Dodatkowo:

50 g ziaren kukurydzy

1 łyżka oleju

szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni (grzanie góra-dół).
  2. Do miski przesiać mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą, cukrem oraz opcjonalnie dodać wiórki kokosowe.
  3. Następnie dodać do tych składników mleko roślinne i olej, połączyć.
  4. Do tak otrzymanej masy dodać startą marchew i połączyć tylko do uzyskania jednolitej masy.
  5. Dwie tortownice o średnicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do nich ciasto po 1/2 do każdej formy.
  6. Wstawić do piekarnika na 35-40 minut i piec do tzw. „suchego patyczka”.
  7. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  8. Masło roślinne ubić z mlekiem kokosowym, cukrem pudrem, masłem orzechowym, dodać sól.
  9. Przełożyć ciasto kremem, a także rozprowadzić go na wierzchu oraz bokach.
  10. Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc.
  11. Następnie w rondlu rozpuścić cukier z mlekiem kokosowym i solą.
  12. Gdy masa zgęstnieje dodać olej kokosowy i masło orzechowe i połączyć do uzyskania jednolitej lejącej masy.
  13. Przełożyć do miski i ostudzić.
  14. W dużym garnku z przykrywką rozgrzać olej kokosowy i umieścić w nim ziarna kukurydzy z solą.
  15. Zostawić garnek na średnim ogniu aż powstanie popcorn.
  16. Wyjąć ciasto z lodówki, udekorować na wierzchu płynnym, lekko ostudzonym karmelem.
  17. Przed podaniem posypać wierzch ciasta popcornem.

Smacznego!

«

»

1 COMMENT
  • Anna Bernard
    5 lat ago

    trzeba by spróbować 😉

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *