W końcu utworzyłam idealny przepis na tort marchewkowy z karmelem i popcornem! To ciasto śniło mi się po nocach i marzyłam by było w końcu takie jak miało być – puszysty marchewkowy biszkopt z cynamonem, aksamitny słonawy krem, z masłem orzechowym jak dobrze znany amerykański Philadelfia, słodko-słony lepki karmel i chrupiący popcorn jako zaskakujący dodatek na wierzch! Poezja smaków i rozkosz dla podniebienia! Aż ciężko uwierzyć, że ciasto to jest wykonane wyłącznie z roślinnych składników. Bardzo polecam, 2019 roku nie można zacząć lepiej! 🙂Przepis na tort o średnicy 18-20 cm
Składniki na 2 blaty biszkoptowe:
2 szklanki mąki tortowej
2 szklanki marchwi startej na małych oczkach (odciśniętej z nadmiaru płynu)
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka mleka roślinnego
1/2 szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli morskiej
2 łyżeczki cynamonu
Krem:
125 g gęstej części mleka kokosowego (18-22% tł.), schłodzonego
2 łyżki masła orzechowego
1/2 szklanki cukru pudru
120 g masła roślinnego (Np. Naturli), schłodzonego
szczypta soli
Karmel:
1/2 szklanki cukru trzcinowego/kokosowego
1/2 szklanki mleka sojowego
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
Dodatkowo:
50 g ziaren kukurydzy
1 łyżka oleju
szczypta soli
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni (grzanie góra-dół).
- Do miski przesiać mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą, cukrem oraz opcjonalnie dodać wiórki kokosowe.
- Następnie dodać do tych składników mleko roślinne i olej, połączyć.
- Do tak otrzymanej masy dodać startą marchew i połączyć tylko do uzyskania jednolitej masy.
- Dwie tortownice o średnicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do nich ciasto po 1/2 do każdej formy.
- Wstawić do piekarnika na 35-40 minut i piec do tzw. „suchego patyczka”.
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Masło roślinne ubić z mlekiem kokosowym, cukrem pudrem, masłem orzechowym, dodać sól.
- Przełożyć ciasto kremem, a także rozprowadzić go na wierzchu oraz bokach.
- Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc.
- Następnie w rondlu rozpuścić cukier z mlekiem kokosowym i solą.
- Gdy masa zgęstnieje dodać olej kokosowy i masło orzechowe i połączyć do uzyskania jednolitej lejącej masy.
- Przełożyć do miski i ostudzić.
- W dużym garnku z przykrywką rozgrzać olej kokosowy i umieścić w nim ziarna kukurydzy z solą.
- Zostawić garnek na średnim ogniu aż powstanie popcorn.
- Wyjąć ciasto z lodówki, udekorować na wierzchu płynnym, lekko ostudzonym karmelem.
- Przed podaniem posypać wierzch ciasta popcornem.
Smacznego!
1 COMMENT
Anna Bernard
6 lat ago
trzeba by spróbować 😉